7 σημάδια δυσανεξίας

Σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για δυσανεξία στη λακτόζη ή στη φρουκτόζη. Ωστόσο, μόνο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τη δυσανεξία στη σορβιτόλη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80 τοις εκατό των ανθρώπων δεν ανέχονται καλά αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς εκδηλώνονται τα παράπονα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά.

Τι είναι η δυσανεξία στη σορβιτόλη;

Η σορβιτόλη, που ονομάζεται επίσης σορβιτόλη, γλυκιτόλη ή εξανεξαόλη, είναι υποκατάστατο ζάχαρης και είναι μία από τις αλκοόλες σακχάρου. Είναι μια υδατοδιαλυτή ένωση που εμφανίζεται συχνά φυσικά σε ορισμένα φρούτα όπως τα μήλα, τα μούρα, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα.

Όπως οι περισσότερες αλκοόλες ζάχαρης, η σορβιτόλη δεν είναι ούτε τόσο γλυκιά ούτε τόσο υψηλή σε θερμίδες όσο η ραφιναρισμένη ζάχαρη. Σύμφωνα με αυτό, η σορβιτόλη περιέχει μόνο περίπου το 60 τοις εκατό των θερμίδων ως σακχαρόζη (2,4 χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο), αλλά είναι μόνο το ήμισυ της γλυκιάς. Για το λόγο αυτό, το γλυκαντικό προστίθεται σε πολλά προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη» ή «light». Βρίσκονται επίσης σε φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα στοματικής φροντίδας όπως στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες και σε τελικά προϊόντα. Επιπλέον, συχνά συνταγογραφείται σε διαβητικούς επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και η σορβιτόλη θεωρείται γενικά ασφαλής, μεγάλες ποσότητες της θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια. Για το λόγο αυτό, όλα τα προϊόντα που περιέχουν σορβιτόλη πρέπει να φέρουν κατάλληλη αναφορά στην καθαρτική δράση.

Η δυσαπορρόφηση της σορβιτόλης συμβαίνει όταν η σακχαροαλκοόλη δεν μπορεί να διασπαστεί ή μπορεί να διασπαστεί μόνο εν μέρει στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, μεταβολίζεται από βακτήρια στο παχύ έντερο. Ως αποτέλεσμα, αυτό οδηγεί σε κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, διάρροια και κακοσμία του στόματος.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη σορβιτόλη;

Σε άτομα με δυσανεξία στη σορβιτόλη, η ικανότητα απορρόφησης αυτού του γλυκαντικού είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στους περισσότερους άλλους ανθρώπους. Τα τυπικά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της δυσανεξίας στη λακτόζη, στη φρουκτόζη και στο σιτάρι και συνήθως εμφανίζονται μισή έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί.

Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Φούσκωμα
 • Ρέψιμο του αέρα
 • κράμπες κοιλιακό άλγος
 • ναυτία
 • Λιπαρό σκαμνί
 • Δυσοσμία του στόματος (χαλίτωση)

Επίσης ενδιαφέρον: Πόσο υγιής είναι πραγματικά η φρουκτόζη;

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσανεξίας στη σορβιτόλη;

Εάν τα τυπικά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως περιγράφονται παραπάνω, εμφανίζονται συχνά μετά το φαγητό, ενδέχεται να υπάρχει δυσανεξία στη σορβιτόλη. Εάν υποψιάζεστε αυτή τη δυσανεξία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν γαστρεντερολόγο. Η διαταραχή μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας τεστ αναπνοής υδρογόνου (τεστ H2) και παρατηρώντας τα συμπτώματα. Ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί επίσης να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που δεν μπορείτε να ανεχτείτε.

Θεραπεία της δυσανεξίας στη σορβιτόλη

Η δυσανεξία στη σορβιτόλη δεν θεραπεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αλλαγή της διατροφής σας. Επομένως, η θεραπεία συνίσταται στην πλήρη αποφυγή τροφών που περιέχουν σορβιτόλη. Για να προσδιορίσετε το προσωπικό σας όριο ανοχής, μπορείτε αρχικά να καταναλώσετε μικρές ποσότητες μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες αυστηρής δίαιτας και να τις αυξήσετε σιγά σιγά.

Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν συχνά σορβιτόλη (Ε 420)

 • Τσίχλα χωρίς ζάχαρη
 • Αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες)
 • Φρούτα σπυρί (αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και ροδάκινα)
 • Διαβητικά προϊόντα και τροφές με λίγες θερμίδες
 • συσκευασμένα επιδόρπια όπως κέικ, καρυδόψιχα, μπισκότα κ.λπ.
 • Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
 • Κρασί
 • Ξύδι

Συμβουλές βιβλίου σχετικά με το θέμα της δυσανεξίας στη σορβιτόλη:

Ο πλοηγός σορβιτόλης: Για δυσανεξία στη σορβιτόλη από τον Jan Stratbücker Περίπου. 30 ευρώ

Δυσανεξία στη σορβιτόλη – Καλύτερη ζωή με τη δυσανεξία στη σορβιτόλη: βασικές πληροφορίες, οδηγίες, διατροφικές αλλαγές, συνταγές από τον Lutz Schneider Περίπου. 9 ευρώ

Πηγές: verbraucherzentrale.de, ndr.de, medisana.com, gesundheit.de, nmidb.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *