Περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο και χρειαζόμαστε ξεκούραση τη νύχτα για να επιβιώσουμε και να παραμείνουμε υγιείς. Πολλά σχετικά με τον ύπνο μας είναι ακόμα ένα μυστήριο για την επιστήμη. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι το σώμα μας και ειδικά ο εγκέφαλός μας εξαρτώνται από τις διαφορετικές φάσεις του ύπνου, η καθεμία με διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να επεξεργαστούμε όσα ζήσαμε και να αποθηκεύσουμε όσα μάθαμε στη μνήμη μας. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου και προωθείται η ανάπτυξη νέων κυττάρων του σώματος. Επομένως, τα προβλήματα ύπνου αποτελούν πιθανή απειλή για την υγεία μας.
Προβλήματα ύπνου: δεν είναι ασυνήθιστο στη Γερμανία
Σύμφωνα με την έκθεση υγείας DAK από το 2017, ύπνος 80 τοις εκατό από όλους τους εργαζόμενους στη Γερμανία είναι φτωχοί – ένας συγκλονιστικά υψηλός αριθμός. Το 10 τοις εκατό των εργαζομένων υποφέρουν ακόμη και από τη διαταραχή του ύπνου Αυπνία. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο και υποφέρει από κακή ποιότητα ύπνου. Οι συνέπειες στη συνέχεια μας φτάνουν στην καθημερινή ζωή: η κούραση, η εξάντληση, οι νότες ασθενειών και η χρήση υπνωτικών χαπιών δεν είναι πλέον ασυνήθιστες. Για να κοιμάστε ξανά καλύτερα και κυρίως να αποκοιμηθείτε γρήγορα, συγκεντρώσαμε τις παρακάτω συμβουλές για εσάς.
Υγεία: 5 συμβουλές και σπιτικές θεραπείες για να αποκοιμηθείτε
1. Κάντε μια χαλαρωτική βόλτα
Μην ανησυχείτε: δεν απαιτούμε από εσάς να αποδώσετε τα μέγιστα στον αθλητισμό για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα. Αντίθετα: η εντατική σωματική δραστηριότητα τις ώρες πριν πάτε για ύπνο είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγική, διεγείρει την κυκλοφορία και μας κρατά σε εγρήγορση. Αντίθετα, μια χαλαρή βόλτα στον καθαρό αέρα μπορεί να κάνει θαύματα. ο δροσερός αέρας σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι σχεδόν ώρα να πάτε για ύπνο και ενώ κάνετε μια ήσυχη βόλτα μπορείτε να αφήσετε τις σκέψεις σας για την αγχωτική μέρα.
2. Φάε το σωστό για βραδινό
Για χάρη του ύπνου σας, θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά το βράδυ. Επειδή το μακροθρεπτικό συστατικό Λίπος έχει τον μεγαλύτερο χρόνο κατακράτησης στομάχου και μπορεί να βουίζει στο στομάχι σας για έως και εννέα ώρες. Αντί για ένα μπιφτέκι που στάζει με σάλτσα, προτείνονται πιο ελαφριά πιάτα με αξιοπρεπή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Εκτός από τα αυγά ισχύουν επίσης πλιγούρι βρώμης ως πραγματικό βοήθημα ύπνου, καθώς το δημητριακό ολικής αλέσεως διεγείρει το σώμα να παράγει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη. Η ωμή τροφή, από την άλλη πλευρά, συνιστάται λιγότερο επειδή το πεπτικό μας σύστημα ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε αυτό. Τα λαχανικά στον ατμό ή βραστά είναι καλύτερα για βραδινό.
Παρεμπιπτόντως: Ορισμένα είδη τσαγιού μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Κατά προσέγγιση:
- λεβάντα
- χαμομήλι
- Βάλσαμο λεμονιού
- βαλεριάνα
Διαβάστε εδώ ποιες συνέπειες μπορεί να έχει ένα έλλειμμα ύπνου >>>
3. Αναπνεύστε τον εαυτό σας για να κοιμηθείτε
Για να κοιμηθούμε πρέπει να είμαστε χαλαροί. Ακούγεται τόσο απλό στην αρχή, αλλά το πρόβλημα συχνά βρίσκεται σε αυτή την υποτιθέμενη κοινοτοπία. Ορισμένες τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν εδώ γιατί ηρεμούν το μυαλό αλλά και τον παλμό. Η τεχνική αναπνοής 4-7-11 του καθηγητή ψυχολογίας Thomas Loew, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά και λειτουργεί ως εξής:
- Αρχικά, εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα
- Στη συνέχεια εκπνεύστε για 7 δευτερόλεπτα
- Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση αναπνοής για τουλάχιστον 11 λεπτά – αν δεν κοιμηθείτε εκ των προτέρων