Τι είναι το tennis elbow: συμπτώματα και αιτίες
Ο αγκώνας του τένις είναι επίσης γνωστός στην τεχνική γλώσσα ως επικονδυλίτιδα. Αυτός είναι ένας επώδυνος ερεθισμός των τενόντων του αγκώνα. Κατά κανόνα, τα εξαρτήματα των τενόντων φλεγμαίνουν λόγω υπερφόρτωσης. Η φλεγμονή επηρεάζει ειδικά τις τενοντώδεις προσαρτήσεις των μυών του αντιβραχίου, οι οποίοι προέρχονται από τις οστέινες προεξοχές του βραχιονίου. Αυτή η οστέινη προεξοχή έχει το ανατομικό όνομα «επίκονδυλος».
Tennis elbow: Έτσι συμβαίνει
Ο αγκώνας του τένις προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενη υπερφόρτωση των τενόντων στο εξωτερικό της άρθρωσης του αγκώνα. Αυτοί οι τένοντες συνδέουν τους μύες του αντιβραχίου, οι οποίοι εκτείνονται κατά μήκος και πάνω από την ωλένη και την ακτίνα, με τον άνω βραχίονα. Ιδιαίτερα ισχυρό άγχος και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ασκούν πίεση στην εξωτερική περιοχή του αγκώνα μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο ερεθισμό. Τέτοιες μονότονες, αγχωτικές κινήσεις συμβαίνουν όταν εργάζεστε στον υπολογιστή, κάνετε δουλειές του σπιτιού (καθαρισμός παραθύρων, σιδέρωμα) ή σε χειροτεχνίες (πριονισμό, σφυρηλάτηση). Τέτοιο επαναλαμβανόμενο άγχος εμφανίζεται και στο τένις, γεγονός που του δίνει το όνομά του. Τελικά, οποιαδήποτε μορφή μονότονης κίνησης υπό φορτίο μπορεί να βλάψει τις τενοντώδεις συνδέσεις των μυών του αντιβραχίου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον αγκώνα του τένις να προκύπτει από μια λανθασμένη θέση ύπνου. Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι και χρησιμοποιούν το λυγισμένο τους χέρι ως προσκέφαλο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αγκώνα του τένις. Σε αυτή τη θέση, σταθερές δυνάμεις επιδρούν στις μη τεντωμένες προσκολλήσεις μυών και τενόντων. Στη συνέχεια αναπτύσσονται γρήγορα μικροσχίσεις στην προσκόλληση του τένοντα.
Η βλάβη στην προσκόλληση του τένοντα είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι μύες του αντιβραχίου είναι αδύναμοι και οι μύες είναι απλώς υπερφορτωμένοι. Για την πρόληψη του αγκώνα του τένις, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, των οποίων οι μύες χάνουν φυσικά βάρος, θα πρέπει να φροντίσουν να ασκούνται αρκετή και ποικίλη.
Αυτά είναι τα συμπτώματα του αγκώνα του τένις
Οι μικροσκοπικοί τραυματισμοί στις προσκολλήσεις του τένοντα στον επικόνδυλο προκαλούν τυπικά συμπτώματα. Μπορείτε συνήθως να αναγνωρίσετε τον αγκώνα του τένις από τα ακόλουθα σημάδια:
- Πόνος πίεσης στο εξωτερικό του αγκώνα
- Πόνος με την κίνηση και καταπόνηση στον αγκώνα
- Μυρμήγκιασμα των χεριών
- κινητικούς περιορισμούς
- Αδυναμία των μυών του αντιβραχίου
- Δεν είναι δυνατή η επέκταση του αγκώνα
Επίσης ενδιαφέρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας > >
Αυτά τα 4 πράγματα βοηθούν ενάντια στα συμπτώματα
Η θεραπεία του αγκώνα του τένις εξαρτάται πάντα από τα αντίστοιχα ερεθίσματα. Εάν τα αίτια είναι γνωστά, μπορεί να πραγματοποιηθεί στοχευμένη θεραπεία. Κατά κανόνα, συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα για την ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων.
1. Προστασία και ανακούφιση
Οι τραυματισμένοι μύες και τένοντες χρειάζονται χρόνο ανάπαυσης για υγιή αναγέννηση. Δεδομένου ότι ο αγκώνας του τένις προκαλείται κυρίως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις υπό φορτίο ή κακή στάση στην καθημερινή ζωή, είναι πλέον σημαντικό να προστατεύσουμε τον αγκώνα. Μετακινήστε την άρθρωση όσο το δυνατόν λιγότερο. Μπορείτε να ανακουφίσετε σηκώνοντας τον αντιβράχιο σας ή φορώντας τον σε νάρθηκα ή σφεντόνα ώμου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκουράστε το χέρι σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα επίπονα αθλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μεταφορά βαριών αγορών ή η χειροκίνητη μετακίνηση μεγάλων βαρών επιβαρύνει επίσης πάρα πολύ τους μυς του αντιβραχίου. Εάν δεν είστε σε θέση να εργαστείτε πλήρως ή δεν μπορείτε να συμβιβάσετε την επούλωση του αγκώνα του τένις σας με την καθημερινή σας επαγγελματική ζωή, μιλήστε με το γιατρό σας για να λάβετε ένα σημείωμα ασθενείας.
Μάθε περισσότερα: Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των βραχυόνων μυών > >
2. Μυϊκή ενδυνάμωση
Μόλις επουλωθεί ο οξύς πόνος στον αγκώνα και δεν αισθάνεστε πλέον πόνο όταν κινείστε, μπορείτε να δυναμώσετε τους μύες με στοχευμένες ασκήσεις αντιβραχίων και ασκήσεις διατάσεων. Με ισχυρούς μύες του αντιβραχίου, μπορεί να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των προσκολλήσεων του τένοντα. Για να ενισχύσετε συγκεκριμένα τους μύες του αντιβραχίου, εκτελέστε την ακόλουθη άσκηση, για την οποία δεν χρειάζεστε αθλητικό εξοπλισμό:
- Ακουμπήστε τον πήχη σας σε μια επίπεδη επιφάνεια.
- Το χέρι κρέμεται ελεύθερα πάνω από την άκρη της βάσης μέχρι τον καρπό.
- Με το χέρι σας να κρέμεται ελεύθερα, κρατήστε ένα μπουκάλι νερό ή ένα χοντρό βιβλίο.
- Χαμηλώστε το βάρος στο χέρι σας αργά και ελεγχόμενα.
- Σηκώστε το πίσω με μια αργή κίνηση του χεριού.
- Επαναλάβετε την άσκηση 10 έως 15 φορές.
Μάθε περισσότερα: Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για δυνατούς πήχεις > >
3. Δροσίστε, ζεστάνετε και κάντε μασάζ
Οξείες, φρέσκες κακώσεις τένοντα στον αγκώνα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κρύο. Αυτό εξουδετερώνει το πρήξιμο και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Εάν ο αγκώνας του τένις έχει ήδη γίνει ένα χρόνιο παράπονο, η θερμοθεραπεία μπορεί να έχει ανακουφιστικό αποτέλεσμα. Η ακτινοβόληση του κόκκινου φωτός ή η χρήση ενός μαξιλαριού με ζεστό σιτηρό μπορεί να φέρει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα. Το προσεκτικό μασάζ των μυών του αντιβραχίου και της περιοχής του αγκώνα είναι επίσης χρήσιμο κατά της ενόχλησης. Τα μασάζ διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος στον συνδετικό ιστό και τους μύες, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του αγκώνα του τένις.
4. Φορέστε ειδικούς επιδέσμους
Ειδικοί επίδεσμοι υπόσχονται βοήθεια για να καταπραΰνουν τις ερεθισμένες τενοντώδεις προσκολλήσεις των μυών του αντιβραχίου στην άρθρωση του αγκώνα. Τα λεγόμενα σιδεράκια επικονδυλίτιδας δένονται γύρω από το αντιβράχιο ως επίδεσμοι και ασκούν πίεση στους μύες του αντιβραχίου μέσω ενός μαξιλαριού ενσωματωμένου στον επίδεσμο. Αυτό ανακουφίζει την εισαγωγή του τένοντα κατά τις κινήσεις και την ένταση των μυών. Τα σιδεράκια επικονδυλίτιδας έρχονται σε διάφορα σχέδια, είτε ως μανίκι για ολόκληρο τον αγκώνα είτε σε μορφή μανσέτας που φοριέται γύρω από τον καρπό ή κάτω από τον αγκώνα.