4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ το βράδυ

Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη διάθεσή σας, τα κίνητρα και τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και τη σωματική σας υγεία. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα μπορούν να εμποδίσουν τον καλό, ξεκούραστο ύπνο. Εξηγούμε τι πρέπει να προσέξεις.

Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε αυτά τα πράγματα πριν τον ύπνο

1. Τρώγοντας μεγάλα, βαριά γεύματα

Τα μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ ή τα σνακ αργά το βράδυ, όπως ένα σακουλάκι πατατάκια, μπορούν να διαταράξουν σημαντικά τον ύπνο σας. Το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί πιο αργά το βράδυ και τη νύχτα, έτσι ώστε το σώμα μας να μπορεί να συγκεντρωθεί στην ανάπαυση και την επισκευή των οργάνων. Ένα πολύ μεγάλο γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και να διαταράξει το εσωτερικό μας ρολόι. Το φαγητό αφομοιώνεται πιο αργά και παραμένει στο γαστρεντερικό σωλήνα περισσότερο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ναυτία το πρωί ή το βράδυ, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις διαταραχές του ύπνου.

Επίσης ενδιαφέρον: 8 τροφές που προάγουν τον ύπνο για καλύτερο ύπνο

2. Δυναμώνουμε τη φωτιά

Η υπερβολική θέρμανση στην κρεβατοκάμαρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία σηματοδοτεί στο σώμα ότι είναι ώρα να προετοιμαστεί για ύπνο. Ο ανθρώπινος οργανισμός φτάνει στη χαμηλότερη θερμοκρασία του στη φάση του βαθύτερου ύπνου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αναγέννηση. Ένα δροσερό υπνοδωμάτιο διασφαλίζει ότι κοιμόμαστε πιο βαθιά, πιο ήρεμα και πιο ξεκούραστα. Επιπλέον, μια πολύ ζεστή θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας αισθάνεστε πολύ δίψα. Ο αέρας θέρμανσης απομακρύνει την υγρασία από το στόμα και προκαλεί ξήρανση των βλεννογόνων και της αναπνευστικής οδού. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε έντονη δίψα, πονόλαιμο ή βουλωμένη μύτη τη νύχτα. Κατ’ αρχήν, συνιστάται θερμοκρασία μεταξύ 16 και 19 βαθμών.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος κατά τον ύπνο;

3. Άσκηση πριν τον ύπνο

Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, μια έντονη προπόνηση λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να τονώσει το μυαλό και το σώμα σας, κάνοντάς σας πιο εγρήγορση και εμποδίζοντάς σας να αποκοιμηθείτε. Όσο πιο έντονη και επίπονη είναι μια προπόνηση, τόσο περισσότερες ορμόνες (κορτιζόλη και νορεπινεφρίνη) απελευθερώνονται, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τη μυϊκή δύναμη και την εγρήγορση. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε τον χρόνο και την ένταση της άσκησης, ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας χωρίς να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος. Είναι καλύτερα να κάνετε μέτρια άσκηση, ασκήσεις διατάσεων ή γιόγκα λίγο πριν πάτε για ύπνο.

4. Πίνετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη

Αυτό που πίνετε πριν τον ύπνο έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στον ύπνο σας. Η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι ή τα ενεργειακά ποτά έχει διεγερτική δράση. Αυτό όχι μόνο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές ύπνου. Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν επίσης στον κακό ύπνο. Αν και το αλκοόλ σας κουράζει και σας επιτρέπει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, το ποτό καταστέλλει επίσης τον σημαντικό ύπνο REM. Ωστόσο, αυτό είναι κρίσιμο για την ανάκαμψη και την αναγέννησή μας. Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει το ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Το αποτέλεσμα: διαταραχές ύπνου και αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να διασφαλίσετε ότι η ποιότητα του ύπνου σας δεν υποφέρει, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ποτά με καφεΐνη και να αποφεύγετε το αλκοόλ μετά τις 4 μ.μ.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για τον ύπνο; Στη συνέχεια, ακολουθήστε το MeinSchlaf.de στο Instagram, το Facebook και το Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *