4 λόγοι για τους οποίους τα μανιτάρια είναι τόσο υγιεινά

Παρέχει βιταμίνη D

Τα μανιτάρια είναι στην πραγματικότητα μία από τις λίγες μη ζωικές πηγές τροφής βιταμίνης D. Μελέτες έχουν βρει ότι τα μανιτάρια που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την ανάπτυξη αυξάνουν τις συγκεντρώσεις τους σε βιταμίνη D. Τα μανιτάρια περιέχουν ακόμη και διατροφικά σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D2 και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει θετική επίδραση στον ψυχισμό μας και ενισχύει τους μύες και τα οστά.

Μάθε περισσότερα: Έτσι η βιταμίνη D δυναμώνει τα οστά σας > >

Μπορεί να αποτρέψει την άνοια

Η άνοια που σχετίζεται με την ηλικία και οι γνωστικές αδυναμίες μπορούν μερικές φορές να προληφθούν μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Οι δίαιτες όπως η δίαιτα MIND έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στον εγκέφαλο όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει παραγωγικός ακόμα και καθώς γερνάμε. Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η τακτική κατανάλωση μανιταριών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία. Τα μανιτάρια περιέχουν, μεταξύ άλλων, ένα αμινοξύ που βρίσκεται μόνο σε μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο πολλών ατόμων με άνοια: την εργοθειονεΐνη. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πιάτα που περιείχαν 150 γραμμάρια μανιτάρια δύο φορές την εβδομάδα είχαν 57 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα που έτρωγαν μανιτάρια λιγότερο συχνά.

Πλούσιο σε πρωτεΐνες

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Παρέχουν κατά μέσο όρο 3,1 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Ιδιαίτερα εάν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, θα πρέπει να προσθέτετε τακτικά μανιτάρια στο πιάτο σας. Ένα από τα μανιτάρια που παρέχει την περισσότερη πρωτεΐνη είναι το μανιτάρι πορτσίνι με περίπου 5,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού. Έχουν λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον για άτομα που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό. Τελικά, οι πρωτεΐνες παίζουν μια εξαιρετική λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα. Χρειάζονται ως βασικά δομικά στοιχεία για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων για την άμυνα έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Χωρίς πρωτεΐνες το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Κίνδυνος: Αυτά είναι τα πιο δηλητηριώδη μανιτάρια στη Γερμανία > >

Προμηθευτής ινών

Τα μανιτάρια περιέχουν κατά μέσο όρο 1 γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Αυτή δεν είναι μια εξαιρετική ποσότητα, αλλά οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι ιδιαίτερα καλές για την πέψη, τα επίπεδα χοληστερόλης μας και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα μανιτάρια περιέχουν κυρίως τις δύσπεπτες φυτικές ίνες χιτίνη, η οποία διέρχεται από το πεπτικό μας σύστημα αναλλοίωτη. Δεδομένου ότι τα πεπτικά ένζυμα και τα βακτήρια στα έντερα μας δεν μπορούν να διασπάσουν τις φυτικές ίνες, η μυκητιακή τροφή παραμένει στο πεπτικό μας σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο αργά και μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια μανιτάρια είναι πιο υγιεινά;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη για την υγεία των μανιταριών μπορεί να εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης τους. Συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τα μανιτάρια για να σκοτώσετε τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Ωστόσο, το μαγείρεμα καταστρέφει επίσης ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Η σύγκριση των οφελών για την υγεία ορισμένων μανιταριών δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, ορισμένα μανιτάρια έχουν πολύ καλή φήμη λόγω της χρήσης τους σε οικιακές θεραπείες και φυσικές μεθόδους θεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Μανιτάρια Shiitake: Περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη D) και μέταλλα όπως κάλιο και σίδηρο. Τα μανιτάρια Shiitake είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, ιδιαίτερα των βιταμινών Β2 και Β3. Περιέχουν επίσης μέταλλα όπως κάλιο και σελήνιο.
  • Μανιτάρια Maitake: Συχνά αναφέρονται ως ο «Βασιλιάς των Μανιταριών», αυτά τα μανιτάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν επίσης βήτα-γλυκάνες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Μανιτάρια Reishi: Τα μανιτάρια Reishi χρησιμοποιούνται από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και λέγεται ότι παρέχουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Περιέχουν πολυσακχαρίτες, που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τριτερπένια, τα οποία μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λαχταράτε μανιτάρια;

Αγαπάμε επίσης τα μανιτάρια και ανυπομονούμε πραγματικά για την εποχή των μανιταριών, όταν επιτέλους θα μπορέσουμε να περπατήσουμε ξανά στα υγρά δάση, να ακούσουμε τη φύση και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στη συλλογή μανιταριών. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας συνταγές με μανιτάρια:

Σνίτσελ κοτόπουλο με μανιτάρια στρείδια >>

Χορταστικός χυλός με μανιτάρια και τηγανητά αυγά >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *