Χαλαρά κόπρανα: αυτές είναι οι αιτίες

Τα χαλαρά κόπρανα είναι σημάδι φυσιολογικής πέψης

Τα υγιή κόπρανα πρέπει να έχουν κιτρινωπό καφέ έως σκούρο καφέ, α μαλακή συνοχή έχουν και σαφώς σχηματισμένο είναι. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βγάζουν μεγαλύτερη ποσότητα κοπράνων από αυτά που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Υγιή, μαλακά κόπρανα θα πρέπει επίσης να αποβάλλεται εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ή πίεση είναι. Η μαλακή, εύπλαστη σύσταση των κανονικών κοπράνων είναι καλή για την υγεία του ορθού μας. Όταν τα κόπρανα είναι μαλακά, δεν χρειάζεται να πιέζουμε τόσο δυνατά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων ή ραγάδων του πρωκτού.

Η κλίμακα Bristol Bowel Movement Scale δείχνει πώς πρέπει να είναι τα υγιή κόπρανα

Η κλίμακα Bristol Stool Form Scale είναι ένα ιατρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση του σχήματος και της συνοχής των κοπράνων σε επτά διαφορετικές κατηγορίες:

 1. Τύπος: Περιττώματα κουνελιού – ξεχωριστοί σκληροί, ξηροί σβώλοι, πολύ δύσκολο να αποβληθούν
 2. Είδος: Λουκάνικο σχήμα αλλά σβώλους
 3. Τύπος: Λουκάνικο, αλλά με ρωγμές στην επιφάνεια
 4. Τύπος: Λουκάνικο ή σε σχήμα φιδιού, λείο και απαλό
 5. Τύπος: Μαλακές συστάδες με σαφώς καθορισμένες άκρες
 6. Τύπος: Αφράτα κομμάτια με σκισμένες άκρες, σκαμνί σκαμπό
 7. Τύπος: Νερώδες, χωρίς στερεά κομμάτια, εντελώς υγρό

Οι τύποι 3 και 4 είναι ιδανικές συνθέσεις για υγιείς κινήσεις του εντέρου. Εάν παρατηρήσετε ότι οι κινήσεις του εντέρου σας είναι μη φυσιολογικές ή εάν ανησυχείτε για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Δυσκοιλιότητα και σκληρά κόπρανα – Πώς να κάνετε τα κόπρανα σας πιο μαλακά

Η δυσκοιλιότητα και τα σκληρά κόπρανα είναι σημάδι ότι η πέψη σας δεν ισορροπεί. Εάν τα κόπρανα μας μείνουν για πολύ καιρό στα έντερα, αφαιρείται όλο και περισσότερο νερό από αυτά – αυτό κάνει τα κόπρανα πολύ σκληρά και την απέκκριση πιο δύσκολη. Όποιος πρέπει να πιέσει δυνατά κατά την απέκκριση διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει αιμορροΐδες και πρωκτικές ρωγμές.

Υπάρχουν λίγα φυσικές θεραπείες και μέτραΠώς να κάνετε τα κόπρανα σας πιο μαλακά:

 • Τρώτε αρκετές φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο να γίνει το σκαμνί μαλακό και εύκολο να περάσει. Η μη λήψη αρκετών φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
 • Προσοχή στην πρόσληψη υγρών: Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη. Εάν δεν πίνετε αρκετά, τα κόπρανα σας μπορεί να είναι σκληρά και δύσκολα.
 • Αρκετή σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Χαλαρά κόπρανα: Πρέπει να πάω σε γιατρό;

Αν και υπάρχει ένα ιδανικό εύρος για το πώς πρέπει να είναι οι κενώσεις, τα περιττώματά μας είναι τόσο διαφορετικά όσο κι εμείς. Αυτό που είναι φυσιολογικό και κανονικό για ένα άτομο μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας για ένα άλλο. Κάθε άτομο έχει ελαφρώς διαφορετική «φυσιολογική» λειτουργία του εντέρου.

Το αν πρέπει να πάτε στο γιατρό εάν έχετε χαλαρά κόπρανα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι περιστασιακές χαλαρές κενώσεις μπορεί να είναι φυσιολογικές και συχνά οφείλονται σε διατροφικές αλλαγές ή μικρά προβλήματα υγείας, όπως μια ήπια στομαχική διαταραχή.

Ωστόσο, εάν το ένα είναι πολύ μαλακό, Τα χυλώδη κόπρανα επιμένουν, συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα, πυρετός ή εάν είναι υδαρή και παρουσιάζει σημάδια διάρροιας, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως λοίμωξη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ακόμα και τροφική δυσανεξία.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι συνήθειες του εντέρου σας έχουν αλλάξει δραματικά ή αν ανησυχείτε για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ορισμένες ασθένειες αλλάζουν τα κόπρανα

Διάφορες ασθένειες μπορούν να αλλάξουν τη συνοχή των κοπράνων μας. Για παράδειγμα, το αίμα ή το πύον στα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν λοιμώξεις, όγκους, αιμορροΐδες ή ευερέθιστες παθήσεις του εντέρου. Εάν εμφανιστούν επίσης κράμπες στην κοιλιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη φλεγμονής του εντέρου ή χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

Αιτίες χαλαρών κοπράνων

Θα Γίνεται διάκριση μεταξύ χρόνιων χαλαρών κοπράνων και οξέων προβλημάτων. Εάν τα χαλαρά κόπρανα εμφανίζονται μόνο προσωρινά, τότε συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορεί να έχει τις ακόλουθες αιτίες:

Εάν έχετε χρόνια χαλαρά κόπρανα, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, καθώς αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ορισμένων ιατρικών παθήσεων. Τα χρόνια χαλαρά κόπρανα μπορεί να έχουν τις ακόλουθες αιτίες:

 • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β
 • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Τροφική δυσανεξία
 • Βακτηριακός αποικισμός του εντέρου
 • Χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα)
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Μεταβολική νόσος κυστική ίνωση
 • Διαταραχές της εντερικής κινητικότητας

Η λήψη μαγνησίου μπορεί επίσης να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά ή να προκαλέσει διάρροια. Το μαγνήσιο προκαλεί την άντληση περισσότερου νερού στα έντερα, το οποίο στη συνέχεια απεκκρίνεται στα κόπρανα.

Εδώ μπορείτε να μάθετε τι λέει το χρώμα των κοπράνων για την υγεία σας >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *