Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ασυνήθιστο αποχρωματισμό

Κίτρινο σκαμνί: Τι αποκαλύπτει το χρώμα του σκαμνιού

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κόπρανα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό και δύσπεπτες ίνες όπως φυτικές ίνες. Τα κόπρανα περιέχουν πάντα υποπροϊόντα που προκύπτουν από διαδικασίες σήψης και ζύμωσης στο έντερο. Το πώς φαίνονται τα περιττώματά μας εξαρτάται πάντα από το ποιες τροφές διασπώνται στον πεπτικό σωλήνα.

Έντονες, φυσικές βαφές χρωματίστε την καρέκλα

Εάν τρώτε πολλά παντζάρια, δεν χρειάζεται να υπερκαταναλώσετε κόκκινο-καφέ κόπρανα θαύμα. Ενας πρασινωπός χρωματισμός Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κόπρανα προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο ή το μαρούλι. Ακόμη και πάρα πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρα κόπρανα δεν χρειάζεται να είναι κάτι ασυνήθιστο. Το κρέας, το αίμα και το λουκάνικο αίματος μερικές φορές χρωματίζουν τα κόπρανα πολύ σκούρα.

Οι ασθένειες μπορούν να αναγνωριστούν από το χρώμα των κοπράνων

Σε πολλές περιπτώσεις, το χρώμα των κοπράνων αποκαλύπτει την υγεία του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος ή του ορθού. Κόκκινες, αιματηρές εναποθέσεις στην καρέκλα συχνά υποδηλώνουν πρωκτικές ρωγμές ή αιμορροΐδες. Εάν εμφανιστεί εσωτερική αιμορραγία στα ανώτερα μέρη του πεπτικού σωλήνα, δηλαδή στον οισοφάγο ή στο στομάχι, τα κόπρανα γίνονται συνήθως πολύ σκούρα. Ο λόγος: Η κόκκινη χρωστική ουσία του αίματος αιμοσφαιρίνη αλλάζει από το οξύ του στομάχου στο δρόμο μέσω του στομάχου. Αυτό που μένει είναι μια μαύρη βαφή. Μαύρο σκαμπόΈτσι, ανεξάρτητα από το τι φάγατε, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα. Εάν εμφανιστεί ξαφνικός, έντονος αποχρωματισμός των κοπράνων με οξύ κοιλιακό άλγος, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε γιατρό.

Κίτρινο σκαμνί: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυτούς τους λόγους

Το καφέ-κίτρινο, το πράσινο-κίτρινο ή τα κόπρανα με αφύσικη κίτρινη απόχρωση είναι μερικές φορές πολύ ανησυχητικά για όσους επηρεάζονται. Αν και μπορείς κιτρινωπό αποχρωματισμό των κοπράνων επίσης υποδηλώνουν ασθένειααλλά μερικές φορές και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στα κίτρινα κόπρανα.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν κίτρινα κόπρανα

Κιτρινωπό-καφέ, ανοιχτόχρωμα κόπρανα μπορεί να προκληθεί με φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων, αλλά τροφές πλούσιες σε άμυλο προκαλούν επίσης ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Στο φυλλάδιο φαρμάκων μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς εξηγήσεις για το εάν και πώς μπορούν να συμβούν αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου. Τα αντιβιοτικά συχνά συνδέονται στενά με τις πεπτικές διεργασίες. Τα αντιβιοτικά δρουν μόνο κατά των βακτηρίων. Οι ιοί δεν έχουν δικό τους μεταβολισμό και δεν αντιδρούν στα αντιβιοτικά φάρμακα. Ωστόσο, όσοι αναγκάζονται να λάβουν αντιβιοτικά λόγω βακτηριακών ασθενειών συχνά αναπτύσσουν επίσης πεπτικά προβλήματα. Επειδή το φάρμακο διαταράσσει και την ευαίσθητη εντερική χλωρίδα. Ωστόσο, βασιζόμαστε στα φιλικά βακτήρια στα έντερα μας για τη σωστή πέψη. Επομένως, η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια. Τα κιτρινωπά χρώματα στα κόπρανα δεν είναι ασυνήθιστα.

Ενδιαφέρων: Καθαρισμός του εντέρου μετά από αντιβιοτικά: έχει νόημα; >>

Το άγχος και η νευρικότητα ως αιτία των κίτρινων κοπράνων

Όποιος πάσχει από νευρικό έντερο ή είναι πολύ πιεσμένος μπορεί να μην μπορεί να αφομοιώσει σωστά το φαγητό. Το άγχος και η νευρικότητα συχνά κάνουν τα τρόφιμα να περνούν από τα έντερα μας πολύ γρήγορα. Τότε δεν μπορούν να εξαχθούν αρκετά θρεπτικά συστατικά από το φαγητό. Ούτε η πύκνωση σε μαλακά σχηματισμένα κόπρανα λαμβάνει χώρα. Το αποτέλεσμα: υδαρής διάρροια. Και αυτό είναι συχνά καφέ-κιτρινωπό, πράσινο-κιτρινωπό ή εντελώς κίτρινο. Η καρέκλα περιέχει επίσης Πεπτικοί χυμοίπου απελευθερώνονται από τη χολή μέσω του λεπτού εντέρου. Χολερυθρίνη είναι ένα τέτοιο κίτρινη βαφή από τη χοληδόχο κύστη. Εμφανίζεται όταν διασπώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά έχουν σχετικά σύντομο προσδόκιμο ζωής μόνο 120 ημερών και πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά από νεοσύστατα. Αυτό σημαίνει ότι η υπολειμματική χολερυθρίνη καταλήγει στα έντερα μας κάθε μέρα. Στην περίπτωση του στρες, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των διαταραχών του νευρικού εντέρου, η κίτρινη χολική χρωστική χολερυθρίνη δεν μπορεί να μετατραπεί πλήρως στην καφέ στερκοβιλίνη ως συνήθως, αλλά απεκκρίνεται αμετάβλητη. Το σκαμνί τότε μερικές φορές χρωματίζεται κίτρινο.

Παρεμπιπτόντως: Η διάρροια έχει συνήθως κιτρινωπό χρώμα. Ο λόγος για τέτοια ανοιχτόχρωμα κόπρανα είναι ότι ο πεπτικός πολτός περνά από τα έντερα πολύ γρήγορα. Τα βακτήρια στο έντερο μετά βίας έχουν χρόνο να κάνουν το πεπτικό τους έργο. Το ανοιχτόχρωμο σκαμνί στη συνέχεια βγαίνει σχετικά αχώνευτο.

Ο καρκίνος του παγκρέατος ως αιτία για κίτρινα κόπρανα

Ορισμένες ασθένειες του πεπτικού συστήματος μπορεί να σημαίνουν ότι τα λίπη από τα τρόφιμα δεν μπορούν πλέον να αφομοιωθούν σωστά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο του παγκρέατος, παγκρεατική ανεπάρκεια, φλεγμονή των χοληφόρων πόρων ή βακτηριακή φλεγμονή του λεπτού εντέρου. Εάν η περιεκτικότητα σε λίπος στα κόπρανα είναι πολύ υψηλή, οι γιατροί μιλούν για το λεγόμενο Λιπαρά κόπρανα ή παγκρεατικά κόπρανα. Τον χαρακτηρίζει η λιπαρή, λιπαρή σύστασηένα εξαιρετικά άσχημη μυρωδιά και μερικές φορές κιτρινωπό χρώμα εκτός. Δεδομένου ότι πάρα πολύ λίπος αποβάλλεται με τις κινήσεις του εντέρου, ένα λιπαρό, κιτρινωπό υπόλειμμα μένει πάντα πίσω όταν σκουπίζεται σε χαρτί υγείας.

Επίσης συναρπαστικό: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες των λιπαρών κοπράνων > >

Ασθένειες του ήπατος και της χοληδόχου κύστης

Είναι η κίνηση του εντέρου κίτρινο λευκό αποχρωματισμένο, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Όταν η παραγωγή χολής είναι ανεπαρκής, αυτό οδηγεί σε κιτρίνισμα των κοπράνων. Δεν φτάνουν αρκετοί πεπτικοί χυμοί στο δωδεκαδάκτυλο και έτσι στα κόπρανα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί εάν ο χοληδόχος πόρος είναι φραγμένος από πέτρες στη χολή ή υπάρχει φλεγμονή του χοληδόχου πόρου. Στην κίρρωση του ήπατος και την ηπατίτιδα, η παραγωγή χολής στο ήπαρ είναι επίσης μειωμένη.

Που βοηθά με τα κίτρινα κόπρανα

Ακόμα κι αν με την πρώτη ματιά υπάρχουν ανησυχητικές αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων σας, θα πρέπει πρώτα να το κάνετε Μείνε ήρεμος. Σκεφτείτε εάν ορισμένα τρόφιμα που καταναλώθηκαν πρόσφατα μπορεί να παίζουν ρόλο στον αποχρωματισμό των κοπράνων. Τα τεχνητά χρώματα τροφίμων που χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο μπορούν να αποχρωματίσουν τα κόπρανα με πολύ αφύσικο τρόπο. Η βήτα-καροτίνη που περιέχεται στα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί τρόφιμα μπορεί επίσης να μετατρέψει τα κόπρανα σε καφεκίτρινο. Ο αποχρωματισμός είναι συχνά πίσω από αυτό συνηθισμένες διατροφικές αλλαγές.

Εάν είστε σίγουροι ότι τα κίτρινα κόπρανα δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή σας, η φαρμακευτική αγωγή εξακολουθεί να είναι μια επιλογή. Έχετε πάρει πρόσφατα κάποια νέα ή διαφορετικά φάρμακα; Μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό σχετικά με αυτό ή λάβετε συμβουλές από το εξειδικευμένο προσωπικό ενός φαρμακείου σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.

Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο γιατρό εάν κίτρινα κόπρανα ξαφνικά εμφανίζεται και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία, έμετος ή πυρετός είναι σημάδια ότι μπορεί να υπάρχει ασθένεια ή οξεία λοίμωξη.

Περισσότερα για τις κινήσεις του εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σκαμνιά με πίσσα και τα μαύρα κόπρανα > >

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *