Συχνές κενώσεις ως σύμπτωμα ασθένειας

Συχνές κενώσεις ως ένδειξη ασθένειας

1. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εάν πηγαίνετε στην τουαλέτα ασυνήθιστα συχνά και αδειάζετε τα έντερά σας περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι δυσλειτουργία του εντέρου και η πιο συχνή διάγνωση σε σχέση με γαστρεντερικές παθήσεις. Οι αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι διαφορετικές: η προδιάθεση μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί να προάγεται από φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου, αλλά παράγοντες όπως το χρόνιο στρες, η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Εκτός από τις αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως συχνές κενώσεις, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και ναυτία.

2. Τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία συχνά κρύβεται πίσω από συμπτώματα όπως συχνές κενώσεις, χαλαρά κόπρανα ή διάρροια. Συνήθως πρόκειται για δυσανεξία στη λακτόζη ή δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Σε περίπτωση δυσανεξίας, πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος και κράμπες, μετεωρισμός και καούρα εμφανίζονται λίγο μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, εκτός από τη διάρροια κ.λπ. Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από δυσανεξία, το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε ημερολόγιο τροφίμων στο οποίο γράφετε σε ποιες τροφές αντιδράτε και ποια συμπτώματα. Μια επίσκεψη στον γιατρό μπορεί στη συνέχεια να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αιτία των συμπτωμάτων σας.

3. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Εάν η συχνότητα και η συνοχή των κοπράνων σας αλλάξουν, μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Τα συμπτώματα των ασθενειών διαφέρουν, αλλά και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως συχνές κενώσεις και διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία. Παράπονα όπως ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, γενικό αίσθημα ασθένειας και πυρετός είναι επίσης πιθανά. Όποιος πάσχει από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πρέπει να δει έναν γιατρό: Αυτός ή αυτή μπορεί να καταλάβει την αιτία με τη βοήθεια μιας εξέτασης κοπράνων και μιας κολονοσκόπησης.

4. Γαστρεντερική λοίμωξη

Μια γαστρεντερική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αλλαγές στα κόπρανα. Χαρακτηριστικά της νόσου είναι τα ξαφνικά συμπτώματα του γαστρεντερικού σωλήνα όπως κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, ναυτία, έμετος, διάρροια και έντονο αίσθημα αδυναμίας και ασθένειας. Εάν πάσχετε από λοίμωξη, τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα ή συμπτώματα δηλητηρίασης, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

5. Νοσήματα όγκου

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μπορεί επίσης να είναι σημάδι ασθενειών όγκου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Έτσι, εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακές κράμπες και πόνο, ανεπιθύμητη απώλεια βάρους ή αίμα στα κόπρανα σας, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε έναν γιατρό για να αποκλείσετε σοβαρές ασθένειες ως αιτία.

6. Κήλη δίσκου

Μια κήλη δίσκου μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από έντονο πόνο στην πλάτη. Οι συχνές κενώσεις μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι – ειδικά εάν η κήλη δίσκου πιέζει τη λεγόμενη ουρά του αλόγου. Αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και εκτείνεται μέχρι το ιερό οστό. Με τέτοια πίεση, όσοι επηρεάζονται συνήθως έχουν προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και των εντέρων τους. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να έχετε πιο συχνές κενώσεις από το συνηθισμένο. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν μούδιασμα στην περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

7. Αιμορροΐδες

Όλοι έχουν αιμορροΐδες – είναι οζώδη αγγειακά μαξιλάρια που βρίσκονται στην έξοδο του ορθού. Οι παθολογικές διευρύνσεις των αιμορροΐδων ονομάζονται αιμορροϊδική νόσο. Μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έλλειψη άσκησης ή η παχυσαρκία και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνησμό και κάψιμο. Αν και οι συχνές κενώσεις και η διάρροια δεν είναι αρχικά τυπικά συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου, μπορεί να εμφανιστούν καθώς η νόσος εξελίσσεται. Οι βλεννώδεις εκκρίσεις εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά τις κενώσεις του εντέρου.

8. Υπερθυρεοειδισμός

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, που ονομάζεται επίσης υπερθυρεοειδισμός, επιταχύνει τον μεταβολισμό του σώματος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των συχνών κενώσεων. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας με την οποία το πεπτικό μας σύστημα επεξεργάζεται την τροφή. Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές από αυτές τις ορμόνες. Αυτό μπορεί να κάνει τα έντερά σας να επεξεργάζονται τα τρόφιμα πιο γρήγορα από το κανονικό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συχνές κενώσεις ή διάρροια.

Επίσης ενδιαφέρον: Βλέννα στα κόπρανα: Αυτές είναι οι αιτίες των βλεννογόνων κοπράνων >>

Άλλες αιτίες επίμονων συχνών κενώσεων

  • Επεμβάσεις στον πρωκτό
  • Νευρικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Υποδραστήριο πάγκρεας
  • Δυσαπορρόφηση χολικού άλατος
  • Βλάβη στους μυς ή στα πυελικά νεύρα μετά από μια δύσκολη γέννα
  • πρόπτωση βλεννογόνου
  • μεγάλη ηλικία
  • Λήψη φαρμάκων
  • στρες

Επίσης ενδιαφέρον: Καρέκλα: Αυτό λέει η μυρωδιά για την υγεία σας >>

Συχνές κενώσεις σε μεγάλη ηλικία: Μπορεί να υπάρχουν αυτοί οι λόγοι

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν πιο συχνές κενώσεις. Μερικές πιθανές αιτίες είναι:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Κάποια φάρμακα που συνήθως παίρνουν οι ηλικιωμένοι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, όπως: Β. Καθαρτικά, αντιβιοτικά και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.
  • Ασθένειες: Ορισμένες ασθένειες που είναι πιο συχνές με την ηλικία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, όπως: Β. Διαβήτης, υποθυρεοειδισμός και νόσος του Πάρκινσον.
  • Μειωμένη πρόσληψη υγρών: Οι ηλικιωμένοι τείνουν να πίνουν λιγότερα υγρά από τους νεότερους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές κενώσεις καθώς η δυσκοιλιότητα υποχωρεί.

Πώς αντιμετωπίζονται οι συχνές κενώσεις;

Η θεραπεία για συχνές κενώσεις εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε περίπτωση λοιμώξεων μπορεί Αντιβιοτικά ή αντιπαρασιτικά να συνταγογραφηθεί. Είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου η αιτία των συμπτωμάτων; αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή άλλες ειδικές θεραπείες βοηθούν. Εάν έχετε τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες, οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα. Ενας Διατροφικές συμβουλές μπορεί να το υποστηρίξει.

Σε περίπτωση διάρροιας είναι σημαντικό επαρκή υγρά και ηλεκτρολύτες να καταναλώνετε για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση του Προβιοτικά περιλαμβάνεται βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης. Εάν οι συχνές κενώσεις προκαλούνται από άλλη πάθηση όπως ο υπερθυρεοειδισμός, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Επίσης ενδιαφέρον: Αυτό λένε οι κενώσεις σας για την υγεία σας >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *