Συνεχές αίσθημα πληρότητας και μεγάλο στομάχι: αιτίες και συμβουλές

Συνεχές αίσθημα πληρότητας και μεγάλο στομάχι: Αυτές είναι οι αιτίες

Τα βραχυπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα όπως το αίσθημα πληρότητας μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες – είναι ιδιαίτερα εμφανείς όταν πάρα πολύ, πολύ γρήγορα ή ειδική βαριά, πλούσια σε λιπαρά γεύματα τρώω. Επίσης μετεωριστικές τροφές όπως κρεμμύδια, λάχανο ή όσπρια επίσης ανθρακούχα ποτά αποτελεί πρόκληση για το γαστρεντερικό μας σύστημα και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πληρότητας και φουσκωμένο στομάχι. Ωστόσο, το τσιμπημένο στομάχι και η ενόχληση που προκύπτει μετά το φαγητό πρέπει να διαρκέσει το πολύ λίγες ώρες. Οι μόνιμες καταγγελίες έχουν συχνά άλλες αιτίες.

Στρες και ψυχολογικά προβλήματα

Ο ψυχισμός μας και ο γαστρεντερικός μας σωλήνας είναι στενά συνδεδεμένοι – γι’ αυτό και τα έντερά μας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή μας, για παράδειγμα. Ο λόγος είναι τα πάνω από ένα εκατομμύριο νευρικά κύτταρα, τα οποία αναφέρονται και ως «κοιλιακός εγκέφαλος». Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή νευρικών κυττάρων μετά το κεντρικό νευρικό σύστημα – για αυτό το λόγο το έντερο αναφέρεται ευρέως ως ο δεύτερος εγκέφαλος. Αντίθετα, το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τα έντερα και την πέψη μας και να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Μερικοί άνθρωποι καταπίνουν πολύ αέρα όταν τρώνε, κάτι που είναι ιατρικά γνωστό ως αεροφαγία. Αυτό εμφανίζεται ιδιαίτερα ως αβλαβές σύμπτωμα ψυχικών ασθενειών και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πληρότητας και φουσκωμένο στομάχι.

Επίσης συναρπαστικό: Συμπτώματα στρες – πώς μπορώ να αναγνωρίσω την υπερφόρτωση; >>

Ανθυγιεινή διατροφή

Μια ανθυγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμενες ΤΡΟΦΕΣ, Ζάχαρη καθώς ανθυγιεινό λίπος και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, βλάπτει την εντερική μας χλωρίδα – επειδή οι τροφές αυτού του τύπου προάγουν τη φλεγμονή στα έντερα. Οι συνέπειες μιας διαταραγμένης εντερικής χλωρίδας μπορεί να είναι πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος και κράμπες, διάρροια, ναυτία, αίσθημα πληρότητας και μετεωρισμός. Μια πρόσθετη έλλειψη άσκησης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα, συνιστάται να εντάξετε αρκετή άσκηση στην καθημερινότητά σας και να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Επίσης συναρπαστικό: Οι 5 πιο συχνές αιτίες διαταραχής της εντερικής χλωρίδας >>

Οι ασθένειες ως αιτία

Διάφορες ασθένειες μπορεί επίσης να είναι η αιτία για ένα συνεχές αίσθημα πληρότητας και ένα φουσκωμένο στομάχι. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων Ευερέθιστο στομάχι και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που συχνά συμβαίνουν λόγω άγχους. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία πάσχουν από το λεγόμενο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως με συχνό κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Τα αίτια δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινιστεί ιατρικά, αλλά υπάρχει η υποψία ότι παίζουν ρόλο αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος, γαστρεντερικές λοιμώξεις, διαταραχές της εντερικής χλωρίδας, στρες ή άλλες ασθένειες.

Τα αισθήματα πληρότητας και το φουσκωμένο στομάχι είναι επίσης τυπικά συμπτώματα Φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου (Γαστρίτιδα). Επιπλέον, συχνά υπάρχει πόνος και πίεση στο άνω μέρος της κοιλιάς, ναυτία ακόμα και έμετος ή αυξημένο ρέψιμο. Τα αίτια της φλεγμονής είναι το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη παυσίπονων και μια τροφική λοίμωξη. Ένα αίσθημα πληρότητας, το οποίο συνοδεύεται από πίεση, κάψιμο ή διαπεραστικό πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, μπορεί επίσης να οφείλεται σε Στομαχικο Ελκος Ενδείξεις. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Συνήθως, τα συμπτώματα ενός έλκους στομάχου αυξάνονται αμέσως μετά το φαγητό.

Κανονικά, το λεπτό έντερο έχει χαμηλή βακτηριακή πυκνότητα. Εάν αυξηθεί λόγω παραγόντων όπως ο διαβήτης, ο υπολειτουργικός θυρεοειδής ή ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο έντερο, εμφανίζεται βακτηριακός αποικισμός του λεπτού εντέρου, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αίσθημα πληρότητας ή φουσκωμένο στομάχι. Επιπλέον, συχνά υπάρχουν λιπαρά κόπρανα με δυσάρεστη οσμή. Επίσης ένα κλασικό σύμπτωμα για έναν χρόνια παγκρεατίτιδα (Παγκρεατίτιδα) είναι ένα αίσθημα πληρότητας, καθώς και μετεωρισμός, έντονος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα καθώς και ναυτία και έμετος.

Διατροφικές δυσανεξίες

Οι τροφικές δυσανεξίες, όπως οι τροφικές δυσανεξίες, είναι επίσης κοινές αιτίες για πεπτικά προβλήματα Δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) ή δυσανεξία στη λακτόζη. Στην κοιλιοκάκη, η πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στα περισσότερα αρτοσκευάσματα ή ζυμαρικά, πυροδοτεί μια αυτοάνοση αντίδραση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή της επένδυσης του λεπτού εντέρου. Τα τυπικά συμπτώματα δυσανεξίας περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, κόπωση, απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης. Σε ένα Δυσανεξία στη λακτόζη Το σώμα δεν μπορεί να ανεχθεί τη λακτόζη και επομένως το κανονικό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα – η κατανάλωση μπορεί επομένως να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Σπάνια έρχεται κάποιος Δυσανεξία στη φρουκτόζη στην οποία η φρουκτόζη απορροφάται μόνο ανεπαρκώς στο λεπτό έντερο. Ο μετεωρισμός και η διάρροια είναι από τα τυπικά συμπτώματα κατά την κατανάλωση φρούτων που περιέχουν φρουκτόζη.

Επίσης συναρπαστικό: δυσανεξία στη λακτόζη – 3 συμπτώματα >>

Άλλες αιτίες αισθήματος πληρότητας και φουσκωμένου στομάχου

  • Λήψη αντιβιοτικών που βλάπτουν την εντερική χλωρίδα
  • Πέτρες στη χολή
  • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια
  • Εντερική λοίμωξη
  • Καρκίνος στομάχου
  • οξεία φλεγμονή του ήπατος

Αυτές οι συμβουλές και οι σπιτικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν

Εάν μια δυσανεξία ή μια ασθένεια είναι η αιτία των πεπτικών προβλημάτων, αυτό πρέπει να γίνει αντιμετωπίζεται γίνομαι. Σε περίπτωση δυσανεξίας, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ασυμβίβαστα τρόφιμα.

Εάν δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία για την αίσθηση πληρότητας και φουσκώματος στο στομάχι, μπορεί να είναι υγιεινός τρόπος ζωής παρέχει μια θεραπεία. Φροντίστε να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονες φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών, πικάντικων ή αέριων τροφίμων για να αποτρέψετε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα. Γεύματα που είναι πλούσια σε συστατικά που προκαλούν αέρια μπορούν να περάσουν χωνευτικά και κατά του μετεωρισμού μπαχαρικά να εξευγενιστεί. Επίσης, φροντίστε να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε αργά. Αντί να τρώτε μεγάλες μερίδες, μπορείτε αρκετά μικρότερα γεύματα να λαμβάνεται όλη την ημέρα. Αυτό ανακουφίζει από την πίεση στο στομάχι και μπορεί να μειώσει το αίσθημα πληρότητας. Ενας επαρκή πρόσληψη υγρών, κατά προτίμηση με τη μορφή νερού, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι πάνω από αυτό επαρκής άσκηση και άθληση.

Επιπλέον, οι οικιακές θεραπείες, όπως τα αντισπασμωδικά και τσάγια από βότανα που παρασκευάζονται από φαρμακευτικά φυτά, όπως ο μάραθος ή η μέντα, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, οι αγκινάρες, το χαμομήλι και η πικραλίδα είναι επίσης γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για αισθήματα πληρότητας και άλλα παρόμοια. Το κοιλιακό μασάζ και η θερμότητα με τη μορφή ζεστού νερού ή ζεστού μπάνιου βοηθούν επίσης κατά του φουσκωμένου στομάχου και του πόνου στο στομάχι.

Επίσης συναρπαστικό: σπιτικές θεραπείες για πόνο στο στομάχι >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *