Συμπτώματα διαβήτη τύπου 1

Οι διαφορές με τον διαβήτη τύπου 2

Ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν πλέον ινσουλίνη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εξακολουθούν να έχουν ινσουλίνη, αλλά με μειωμένη δράση. Για να αντισταθμιστεί αυτό, το σώμα παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Ωστόσο, το πάγκρεας δεν είναι σχεδιασμένο για αυτή την υπερπαραγωγή και σε κάποιο σημείο παράγει λιγότερη ινσουλίνη ή σταματά να την παράγει εντελώς. Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται συχνά από το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή. Με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αλλαγή στη διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πορεία, έτσι ώστε να μην απαιτούνται φάρμακα ή ινσουλίνη.

Συμπτώματα διαβήτη τύπου 1

Αρχικά η νόσος είναι χωρίς συμπτώματα. Με τη βοήθεια μιας εξέτασης αίματος, τα αντισώματα μπορούν να ανιχνευθούν μήνες έως χρόνια πριν από την εμφάνιση του διαβήτη. Ωστόσο, είναι περίπου Το 80 τοις εκατό των βήτα κυττάρων στο πάγκρεας καταστρέφονταιΗ ινσουλίνη δεν επαρκεί πλέον για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε ημέρες έως εβδομάδες:

  • συχνή επιθυμία για ούρηση
  • δυνατή δίψα
  • κούραση
  • Αίσθημα αδυναμίας
  • κούραση
  • Μειωμένη απόδοση
  • ξηρό δέρμα και φαγούρα
  • σοβαρή απώλεια βάρους
  • Μυρωδιά ακετόνης στην αναπνοή (μυρίζει σαν αφαίρεση βερνικιού νυχιών ή σάπια φρούτα)
  • Πόνος στην κοιλιά, έμετος, ναυτία
  • Διαταραχές συνείδησης

Αιτίες διαβήτη τύπου 1

Το έναυσμα για τον διαβήτη τύπου 1 είναι σχεδόν πάντα μια αυτοάνοση αντίδραση. Τα αμυντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται και καταστρέφουν τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ιογενείς λοιμώξεις πιθανολογείται ότι είναι η αιτία. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ωστόσο, η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή.

Διαβήτης τύπου 1: διάγνωση

Εάν υπάρχει υποψία διαβήτη, μετράται η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Μια δεύτερη δοκιμή την επόμενη μέρα επιβεβαίωσε την υποψία. Ο διαβήτης εμφανίζεται σε:

  • επίπεδο σακχάρου αίματος νηστείας 126 mg/dl (7,0 mmol/l) ή περισσότερο στο φλεβικό αίμα
  • επίπεδο γλυκόζης αίματος 200 mg/dl (11,1 mmol/l) ή περισσότερο ανά πάσα στιγμή (μετά από γεύμα ή νηστεία)
  • μακροχρόνια τιμή σακχάρου στο αίμα (HbA1c) 6,5 τοις εκατό (48 mmol/mol) ή περισσότερο

Για τον προσδιορισμό του διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, πραγματοποιείται δοκιμή φόρτισης γλυκόζης (OGTT). Ο ασθενής πίνει ένα μείγμα γλυκόζης με άδειο στομάχι. Πριν, καθώς και μία ώρα ή δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, το σάκχαρο αίματος προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος.

Θεραπεία του διαβήτη τύπου 1

Μετά τη διάγνωση, οι πάσχοντες μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν την ασθένεια ανεξάρτητα. Αυτά θα είναι σημαντικά Έλεγχος σακχάρου στο αίμαο Ινσουλινοθεραπεία και αυτό Υπολογισμός υδατανθράκων στο φαγητό.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πρέπει να ελέγχεται πολλές φορές την ημέρα προκειμένου να εντοπιστούν γρήγορα οι τιμές που είναι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε πριν από τα γεύματα, καθώς και πριν από την άσκηση και τον ύπνο. ο Η πιο γνωστή μέθοδος μέτρησης είναι το φτυάρι με νυστέρι στην άκρη του δακτύλου για να λάβετε μια σταγόνα αίματος. Το επίπεδο σακχάρου μπορεί να προσδιοριστεί γρήγορα χρησιμοποιώντας μια συσκευή μέτρησης. Η μέτρηση με ένα είναι ακόμα πιο εύκολη Σύστημα FGM (Flash Glucose Monitoring) ή CGM (Συνεχής Παρακολούθηση Γλυκόζης). Ένας αισθητήρας στο δέρμα μετρά συνεχώς την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στον υποδόριο λιπώδη ιστό και τη στέλνει σε μια συσκευή λήψης, π.χ. B. ένα smartphone, περαιτέρω. Με το σύστημα FGM, η συσκευή μέτρησης πρέπει να συγκρατείται στον αισθητήρα. Οι αισθητήρες συνήθως παραμένουν στο δέρμα για έξι έως 14 ημέρες και στη συνέχεια αντικαθίστανται. Και τα δύο συστήματα διαθέτουν λειτουργία συναγερμού που προειδοποιεί τον χρήστη σε περίπτωση υπέρβασης ή πτώσης των ορίων σακχάρου στο αίμα.

Ινσουλινοθεραπεία

Για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, οι πάσχοντες πρέπει Κάντε ένεση ινσουλίνης δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Ανάλογα με την πρόσληψη υδατανθράκων, τα τρέχοντα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη σωματική δραστηριότητα, προστίθεται επιπλέον ινσουλίνη στα γεύματα. Για squirting υπάρχει μικρές συσκευές έγχυσης ή μια αντλία ινσουλίνηςπου απελευθερώνει συνεχώς μικρές ποσότητες ινσουλίνης.

Υπολογισμός υδατανθράκων

Οι ίδιες διατροφικές συστάσεις ισχύουν για τους ασθενείς με διαβήτη όπως και για τους μεταβολικά υγιείς ανθρώπους. Η διαφορά όμως είναι ότι οι διαβητικοί πρέπει να μάθουν Να αξιολογήσει σωστά την περιεκτικότητα του γεύματος σε υδατάνθρακες και την επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Η δόση της ινσουλίνης μπορεί στη συνέχεια να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας έναν συγκεκριμένο τύπο. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται στη θεραπεία “BE” (μονάδα ψωμιού) και “KE” (μονάδα υδατανθράκων) κατανοητό. Μία μονάδα ψωμιού είναι 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ μία μονάδα υδατάνθρακες είναι δέκα.

Συνέπειες του διαβήτη

Εάν ο διαβήτης τύπου 1 δεν ελέγχεται καλά, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες δευτερογενείς ασθένειες. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

1. Καρδιαγγειακές παθήσεις: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νόσο της περιφερικής αρτηρίας.

2. Νεφρικά προβλήματα (διαβητική νεφροπάθεια): Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας, ακόμη και της νεφρικής ανεπάρκειας.

3. Οφθαλμικά προβλήματα (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια): Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, προκαλώντας προβλήματα όρασης, ακόμη και τύφλωση.

4. Νευρική βλάβη (διαβητική νευροπάθεια): Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να βλάψει τα νεύρα του σώματος, προκαλώντας μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο ή αδυναμία στα άκρα.

5. Προβλήματα ποδιών: Οι βλάβες των νεύρων και τα κυκλοφορικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στα πόδια, όπως έλκη στο διαβητικό πόδι, τα οποία είναι δύσκολο να επουλωθούν και, στη χειρότερη περίπτωση, απαιτούν ακρωτηριασμό.

6. Δερματικά προβλήματα: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο επιρρεπή σε δερματικές λοιμώξεις και δερματικές παθήσεις όπως μυκητιάσεις ή διαβητική δερμοπάθεια.

Επίσης ενδιαφέρον: Διαβήτης τύπου 1: 4 έκπληξη δευτερογενείς ασθένειες >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *