Σημάδια διαβήτη τύπου 2

Πώς αναπτύσσεται ο διαβήτης τύπου 2;

Η ορμόνη ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον διαβήτη τύπου 2. Παράγεται από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος και απελευθερώνεται στο αίμα όταν χρειάζεται. Εκεί διασφαλίζει ότι η απορροφούμενη ζάχαρη (γλυκόζη) φτάνει στα κύτταρα του σώματος ώστε να είναι διαθέσιμη για παραγωγή ενέργειας. Εάν τα κύτταρα, π.χ. μυς ή ηπατικά κύτταρα Β., αλλά είναι ευαίσθητα στην ινσουλίνη και δεν αντιδρούν πλέον το ίδιο καλά στην ορμόνη, αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη (πρόδρομος του διαβήτη). σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης). Η ποσότητα της ινσουλίνης δεν επαρκεί πλέον για τη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρα. Η απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας είναι τόσο εξαντλημένο από υπερφόρτωση που μειώνεται η παραγωγή ινσουλίνης.

Σημάδια διαβήτη τύπου 2

  • Εξάντληση, κούραση, αδυναμία
  • κακώς επουλωμένες πληγές
  • Τάση για λοιμώξεις
  • ξηρό δέρμα ή φαγούρα
  • αυξημένη δίψα
  • συχνουρία
  • Λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, ουρολοιμώξεις
  • Διαταραχές όρασης, αλλαγή όρασης
  • Κράμπες στους μύες
  • Διαταραχές του κυκλοφορικού
  • Νευρικές παθήσεις
  • Ναυτία, πόνος στο στομάχι
  • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως, μειωμένη γονιμότητα
  • Στυτική δυσλειτουργία, απώλεια λίμπιντο
  • Πόδι αθλητή και κολπικός μύκητας
  • Στα παιδιά: καθυστερημένη ανάπτυξη, ενούρηση και απώλεια βάρους

Επίσης ενδιαφέρον: Σημάδια διαβήτη τύπου 1 >>

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν

Υπέρβαρος

Μία από τις κύριες αιτίες του διαβήτη τύπου 2 είναι το υπερβολικό βάρος. Ακόμα κι αν η παχυσαρκία δεν είναι το μοναδικό έναυσμα, πιστεύεται ότι τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν διάφορες αγγελιαφόρες ουσίες όπως ορμόνες ή φλεγμονώδεις ουσίες στο αίμα, γεγονός που μειώνει σταδιακά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ιδιαίτερα το λίπος στην κοιλιά, τόσο στην ενήλικη όσο και στην παιδική ηλικία, παίζει ρόλο.

Ελλειψη άσκησης

Η παχυσαρκία εμφανίζεται λόγω υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων και έλλειψης άσκησης. Το σώμα δεν καίει αρκετή ενέργεια και αντίθετα την αποθηκεύει ως εναποθέσεις λίπους. Η περίσσεια θερμίδων αντανακλάται στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μεταβολικό σύνδρομο

Εκτός από το υπερβολικό βάρος, το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει επίσης κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη. Το σύνδρομο λοιπόν θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 καθώς και για εγκεφαλικό και έμφραγμα.

αυπνία

Μια σουηδική ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Ινστιτούτο Karolinka στη Στοκχόλμη ανακάλυψε σε μια μελέτη ότι η αϋπνία προάγει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία έχουν 17 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Παράγοντες που δεν μπορούν να επηρεαστούν

Παλαιός

Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή ινσουλίνης μπορεί να μειωθεί. Για να αντισταθμιστεί, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητά της στα κύτταρα.

Κληρονομία

Η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι κόρες των οποίων οι μητέρες έχουν διαβήτη τύπου 2 έχουν 50 τοις εκατό κίνδυνο να εμφανίσουν επίσης τη νόσο. Εάν και οι δύο γονείς είναι άρρωστοι, ο κίνδυνος για τα παιδιά αυξάνεται στο 80%.

Ορμονικές παθήσεις

Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

  • φαρμακευτική αγωγή όπως αντισυλληπτικά χάπια, διουρητικά, αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά
  • Καπνός
  • καταθλίψεις
  • δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη
  • υψηλή κατανάλωση καφεΐνης
  • Σύνθεση πλάσματος αίματος (π.χ. εμφάνιση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, αμινοξέων κ.λπ.)

Διάγνωση του διαβήτη τύπου 2

Με τη βοήθεια μιας εξέτασης αίματος και μιας δοκιμασίας στρες γλυκόζης (OGTT), ο γιατρός μπορεί εύκολα να καθορίσει εάν έχετε διαβήτη.

Ο διαβήτης θεωρείται αποδεδειγμένος εάν:

  • το επίπεδο γλυκόζης αίματος νηστείας είναι 126 mg/dl (7,0 mmol/l) ή υψηλότερο σε τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες μετρήσεις.
  • το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (νηστεία ή όχι) είναι πάνω από 200 mg/dl (11,1 mmol/l) σε δύο ανεξάρτητες μετρήσεις.
  • το μακροπρόθεσμο επίπεδο σακχάρου στο αίμα HbA1c είναι 6,5 τοις εκατό (48 mmol/mol) ή υψηλότερο.

Τα υγιή άτομα, από την άλλη πλευρά, έχουν επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας κάτω από 100 mg/dl (5,6 mmol/l). Μια τιμή μεταξύ 100 και 125 mg/dl υποδεικνύει τον πρόδρομο του διαβήτη.

Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα φέρει εις πέρας. Ο ασθενής πίνει ένα επακριβώς καθορισμένο διάλυμα γλυκόζης. Ο ασθενής θα πρέπει να τρώει μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες τρεις ημέρες νωρίτερα, αλλά θα πρέπει να είναι νηστικός για 10 έως 16 ώρες πριν από την εξέταση. Το σάκχαρο αίματος μετράται πριν και δύο ώρες μετά την εξέταση. Η τιμή αυξάνεται πάνω από 200 mg/dl (11,1 mmol/l)επιβεβαιώνεται ο διαβήτης.

Θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Η θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 στοχεύει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό των ακόλουθων μέτρων:

1. Αλλαγή τρόπου ζωής: Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση του βάρους είναι σημαντικοί πυλώνες της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2. Μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των από του στόματος αντιδιαβητικών φαρμάκων (π.χ. μετφορμίνη, σουλφονυλουρίες, αναστολείς DPP-4) ή/και ενέσεις ινσουλίνης. Η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής εξαρτάται από μεμονωμένους παράγοντες όπως η σοβαρότητα του διαβήτη, η παρουσία άλλων ασθενειών και η ανεκτικότητα.

3. Έλεγχος σακχάρου στο αίμα: Ο τακτικός έλεγχος γλυκόζης αίματος είναι σημαντικός για την παρακολούθηση της επιτυχίας της θεραπείας και την πραγματοποίηση προσαρμογών. Αυτό μπορεί να γίνει μετρώντας μόνοι σας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο σπίτι ή με επίσκεψη σε γιατρό.

4. Έλεγχος συννοσηροτήτων: Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ο έλεγχος αυτών των συννοσηροτήτων είναι σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Αυτό μπορεί να απαιτεί τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης.

Επίσης ενδιαφέρον: Διαβήτης: Έτσι επηρεάζει η ασθένεια τα νεφρά >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *