Πρέπει να ρουφήξω το δηλητήριο της σφήκας;
Εάν μια σφήκα τσιμπήσει θα πρέπει, πάνω από όλα, να παραμείνετε ήρεμοι και να μην χτυπήσετε το ζώο. Διαφορετικά η σφήκα μπορεί να τσιμπήσει ξανά. Σε αντίθεση με όλες τις συμβουλές, δεν πρέπει να πιπιλίζετε το δηλητήριο με το στόμα σας – επανέρχεται στο σώμα μέσω των βλεννογόνων.
Αντίθετα, δροσίστε την περιοχή με μια κρύα κομπρέσα με ξύδι. Εξουδετερώνει το δηλητήριο. Υπάρχουν στο φαρμακείο τα λεγόμενα τσιμπήματα που τοποθετούνται πάνω στο τσίμπημα και χρησιμοποιούν θερμότητα για να καταστρέψουν το δηλητήριο του εντόμου. Υπάρχει επίσης μια ποικιλία από τζελ κατά των τσιμπημάτων εντόμων που έχουν δροσιστική και αποσυμφορητική δράση. Αν το έχετε, βάλτε ένα κρεμμύδι σε φέτες πάνω από το κεντρί. Αυτό δροσίζει το δάγκωμα και ανακουφίζει από τον κνησμό.
Πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα σφήκας κ.λπ
Κίνδυνος! Εάν σας τσιμπήσει στο στόμα ή το λαιμό, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα: επειδή το πρήξιμο μπορεί να γίνει τόσο σοβαρό που μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μέχρι να φτάσει, βοηθάει να ρουφήξετε παγάκια και να τυλίξετε δροσερές κομπρέσες γύρω από το λαιμό σας. Ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης είναι επίσης απαραίτητος εάν σας έχουν τσιμπήσει πολλές φορές σφήκες, μέλισσες ή σφήκες ή εάν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο των εντόμων και δεν έχετε το κατάλληλο κιτ έκτακτης ανάγκης στο χέρι! Για όλους τους άλλους τύπους βελονιών, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και κόλπα:
Τσίμπησε η μέλισσα; Αυτό βοηθά τώρα
Εάν το κεντρί μιας μέλισσας είναι ακόμα κολλημένο στο δέρμα, τραβήξτε το προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι – χωρίς να αγγίξετε τη φουσκάλα του δηλητηρίου. Εάν τα καταστρέψετε, ακόμη περισσότερο δηλητήριο εισέρχεται στο σώμα. Στη συνέχεια ψύξτε την περιοχή με ένα κρύο πακέτο ή με παγάκια τυλιγμένα σε ένα πανί.
Εδώ θα βρείτε ακόμα περισσότερες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε σωστά ένα τσίμπημα μέλισσας >>
Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα σφήκας
Τα τσιμπήματα του Hornet είναι ιδιαίτερα φοβισμένα σε αυτή τη χώρα. Τα τσιμπήματα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ειδών σφήκας είναι στην πραγματικότητα πιο αβλαβή από τα τσιμπήματα σφήκας. Ωστόσο, το δηλητήριο περιέχει πολλές ουσίες που προκαλούν πόνο και προκαλεί αίσθημα καψίματος, γι’ αυτό το τσίμπημα του σφήκα εκλαμβάνεται ως πιο επώδυνο από το τσίμπημα των μικρότερων συγγενών του. Το ίδιο ισχύει και εδώ: απολυμάνετε – και μετά ψύξτε, δροσίστε, δροσίστε. Εάν ο πόνος εξακολουθεί να είναι πολύ έντονος, οι ειδικοί κύλινδροι ψύξης και οι αλοιφές από το φαρμακείο μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση.