Πώς τα αυγά επηρεάζουν τη χοληστερόλη σας

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που μοιάζει με λίπος που, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στο σχηματισμό ορμονών, χρησιμεύει ως πρόδρομος του χολικού οξέος και είναι σημαντικό συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων. Το σώμα μπορεί να το παράγει μόνο του και επομένως δεν εξαρτάται από την παροχή του μέσω της τροφής. Σε υγιείς ανθρώπους, το επίπεδο χοληστερόλης ρυθμίζεται από μόνο του. Σε άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, το επίπεδο της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα αυξάνεται, έτσι ώστε να εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων και, μακροπρόθεσμα, να οδηγεί σε ασβεστοποίηση των αγγείων (αρτηριοσκλήρωση). Αυτό προάγει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την «καλή» HDL χοληστερόλη >>

Τα πολλά αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Γεωργίας και Τροφίμων, κάθε Γερμανός κατανάλωνε κατά μέσο όρο 230 αυγά το 2017. Αυτό είναι περίπου τεσσεράμισι την εβδομάδα. Για υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που σχετίζονται με ασθένειες κανένα μέγιστο όριο για την κατανάλωση αυγών. Τι γίνεται όμως με τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα; Είναι τα αυγά βλαβερά για τη χοληστερόλη;

Γενικά, οι πάσχοντες δεν θα πρέπει να τρώνε τροφές που προκαλούν περαιτέρω αύξηση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα. Αυτά περιλαμβάνουν, πάνω από όλα, Λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τηγανητά, fast food και επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα. Αφού αυγά με στρογγυλά 250 έως 280 mg είναι πλούσια σε χοληστερόλη, εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης και η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται από άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Έτσι επηρεάζουν τα αυγά τα επίπεδα χοληστερόλης

Ωστόσο: Η εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προάγει τις καρδιακές παθήσεις βασίζεται στο γεγονός ότι οι κρόκοι των αυγών περιέχουν χοληστερόλη. Ωστόσο, η σύνδεση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι συχνά υποτίθεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε μέτριες ποσότητες αυγών χωρίς αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης τους. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν συνήθως να απολαμβάνουν πολλά αυγά την εβδομάδα.

Αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από μια τρέχουσα σειρά μελετών με 177.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αυγών και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της θνησιμότητας σε 50 χώρες. Η μελέτη δείχνει ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγε τουλάχιστον ένα αυγό την ημέρα και δεν είχα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ή καρδιαγγειακή νόσο. Ούτε το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο.

Είναι καλό να τρώτε ένα αυγό κάθε μέρα;

Τα αυγά έχουν πολλές χρήσεις. Είτε μαγειρεμένο στο τραπέζι του πρωινού, είτε ως ομελέτα το βράδυ είτε για ψήσιμο. Η νόστιμη πηγή πρωτεΐνης όχι μόνο συγκρατεί τη ζύμη, αλλά παρέχει επίσης πολλές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συνιστά μια ισορροπημένη διατροφή έως τρία αυγά την εβδομάδα.

Διατροφικές αξίες των αυγών

Ένα αυγό (μέγεθος L) περιέχει περίπου:

 • Θερμίδες: 72 kcal
 • Λίπος: 5 γρ
 • KH: 0,2 γρ
 • πρωτεΐνη: 6 γρ
 • κάλιο: 69 mg
 • μαγνήσιο: 6 mg
 • ασβέστιο: 28 mg
 • σίδερο: 0,8 γρ
 • φώσφορος: 99 mg
 • Βιταμίνη Β6: 0,08 mg
 • Βιταμίνη Β12: 0,45 μg
 • Βιταμίνη Α: 270 IU
 • Βιταμίνη D: 41 IU

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε πολλά αυγά;

Ωστόσο, όπως και με άλλα τρόφιμα, τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Σε περίπτωση αμφιβολίας – και για άτομα που πάσχουν από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ή καρδιαγγειακά νοσήματα – θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς: Η διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες

Γενικά, η διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες όταν πρόκειται για αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό επιβεβαιώνει και ο καρδιολόγος Παν.-Καθ. ιατρ. Απέναντι ο Ulrich Laufs herzstiftung.de: «Η ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα γίνεται κυρίως από το συκώτι και όχι από τη διατροφή». Σύμφωνα με τον ειδικό, η σημασία της διατροφής για τη χοληστερόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο συχνά υπερεκτιμάται. Σύμφωνα με τους Laufs είναι Παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα πιο σημαντικό.

Επίσης ενδιαφέρον: Υψηλή χοληστερόλη: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία >>

Τα αυγά ως πηγή πρωτεΐνης

Η βιολογική αξία ενός αυγού είναι 100. Αυτή η τιμή δείχνει πόσο καλά η πρωτεΐνη μπορεί να απορροφηθεί, να μετατραπεί και να καταναλωθεί από τον οργανισμό. Η τιμή 100 χρησιμοποιείται συχνά για προσανατολισμό, αφού π.χ. Β. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει τιμή 104, ενώ η σόγια έχει μόνο τιμή 96 και επομένως είναι κάπως λιγότερο ικανή να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, είναι φθηνά στην αγορά και είναι εύκολο να παρασκευαστούν. Αλλά πόσα αυγά είναι υγιή; Και τι γίνεται με τη χοληστερόλη, που εδώ και καιρό θεωρείται ένοχος για την υγεία;

Επίσης ενδιαφέρον: Υψηλή χοληστερόλη – πρέπει να αποφεύγετε αυτές τις 7 τροφές >>

Η παρασκευή και η προέλευση των αυγών επηρεάζουν τη χοληστερόλη

Είναι επίσης σημαντικό ότι η προετοιμασία των αυγών επηρεάζει τη χοληστερόλη. Η λαθροθηρία και το βράσιμο των αυγών είναι ιδιαίτερα υγιεινό γιατί αυτές οι μέθοδοι παρασκευής έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της λιγότερης ποσότητας πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε ένα τηγάνι, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οξειδωθούν και να σχηματίσουν ενώσεις που πιστεύεται ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εντός της ΕΕ, ο τρόπος διατήρησης των μη επεξεργασμένων αυγών πρέπει να φέρει ετικέτα. Δεν είναι μόνο για ηθικούς λόγους που πρέπει να επιλέγουμε αυγά ελεύθερης βοσκής ή ακόμα και βιολογικά κατά την αγορά αυγών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα αυγά ελεύθερης βοσκής περιέχουν λιγότερη χοληστερόλη αλλά πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μια μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η τιμή της βιταμίνης D ήταν περίπου 30 τοις εκατό υψηλότερη στα αυγά ελεύθερης βοσκής.

Επίσης Ενδιαφέρων: Περισσότερη ευζωία των ζώων – κανένας νεοσσός δεν πεθαίνει από αυτά τα αυγά >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *