Πώς να αναγνωρίσετε την καρδιακή ανεπάρκεια και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σημάδια χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας

Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Αυτά συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και δεν σχετίζονται αρχικά με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • κούραση
  • εξάντληση
  • Μειωμένη ανθεκτικότητα
  • Κατακρατηση νερου

Συμπτώματα οξείας καρδιακής ανεπάρκειας

Εάν πρόκειται για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να αυξηθούν γρήγορα. Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά υποδηλώνουν οξεία καρδιακή ανεπάρκεια:

  • Σοβαρή δύσπνοια
  • Βήχας
  • Ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Χλωμό και κρύο ιδρωμένο δέρμα

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε και καλέστε αμέσως έναν γιατρό έκτακτης ανάγκης. Είναι πιθανό η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια να εξελιχθεί σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει αναιμία, καρδιακή αρρυθμία ή λοιμώξεις.

Τα τέσσερα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να χωριστεί σε διαφορετικούς βαθμούς, γνωστά και ως στάδια NYHA.

NYHA στάδιο 1: Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόλογοι περιορισμοί.

NYHA στάδιο 2: Υπάρχουν μικροί περιορισμοί. Για παράδειγμα, όσοι επηρεάζονται αισθάνονται εξαντλημένοι μετά την ανάβαση σκάλας. Όταν είναι σε αδράνεια δεν υπάρχουν καθόλου παράπονα.

NYHA στάδιο 3: Οι περιορισμοί γίνονται πιο έντονοι, για παράδειγμα ακόμη και κατά τη διάρκεια ελαφρών σωματικών δραστηριοτήτων. Οι απλές δουλειές του σπιτιού ή το περπάτημα είναι αγχωτικές για όσους επηρεάζονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δύσπνοια. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε ηρεμία.

NYHA στάδιο 4: Σε αντίθεση με τα άλλα στάδια, το τέταρτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει επίσης συμπτώματα που εμφανίζονται σε ηρεμία. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι κλινήρης, σχεδόν μόνιμα εξαντλημένοι και λαχανιασμένοι.

Αποτρέψτε αποτελεσματικά την καρδιακή ανεπάρκεια – αυτό συνιστούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τη Γερμανική Έκθεση Καρδιάς, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Γερμανικό Ίδρυμα Καρδιάς, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τη συμβουλή του German Heart Report, η αποτελεσματική πρόληψη περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, αποφυγή του τσιγάρου, μείωση της χοληστερόλης και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά. Σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και ιδιαίτερα τα υγιεινά λιπαρά θα πρέπει να είναι στο μενού σας. Μπορείτε να ακολουθήσετε μια μεσογειακή και κυρίως φυτική διατροφή με πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Και: Στόχος να χάσετε βάρος και να ασκηθείτε καθημερινά – αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παχύσαρκους διαβητικούς τύπου 2 που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Κατά τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, η εστίαση είναι στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ιδιαίτερα η φαρμακευτική θεραπεία θεωρείται ο πιο σημαντικός πυλώνας και χρησιμεύει στην ανακούφιση και προστασία της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι λεγόμενοι αναστολείς ΜΕΑ συνταγογραφούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή βηματοδότη. Επιπλέον, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Αυτό περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή παραγόντων κινδύνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *