Πώς επηρεάζει ο καφές τη χοληστερόλη;

Πώς επηρεάζει ο καφές τη χοληστερόλη μας;

Τι επιρροή όμως έχει η κατανάλωση καφέ στη χοληστερόλη μας; Ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σας, κυρίως λόγω των συστατικών cafestol και kahweol. Αυτές οι διτερπενικές αλκοόλες αναστέλλουν ένζυμα που είναι σημαντικά για τη διάσπαση της χοληστερόλης στο ήπαρ.

Ωστόσο, η επίδραση της αύξησης της χοληστερόλης εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής του καφέ: εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είναι καλύτερο να Πιείτε καφέ φίλτρου και απολαύστε το μόνο με μέτρο. Γιατί; Χάρη στο φίλτρο, μερίδες cafestol και kahweol δεσμεύονται κατά την παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καταλήγουν στο κύπελλο.

Αυτό είναι διαφορετικό όταν προετοιμάζετε αφιλτράριστο καφέ από κατσαρόλες τύπου, όπως γαλλική πρέσα). Σημαντικά περισσότερο Cafestol καταλήγει στο ζεστό ρόφημα, το οποίο μπορεί να έχει αντίκτυπο στα λιπίδια του αίματός σας. Έξι ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη κατά μέσο όρο κατά 0,3 mmol/l (γυναίκες) και 0,23 mmol/l (άντρες).

Επίσης ενδιαφέρον: Μειώστε τη χοληστερόλη: Αυτές οι τροφές βοηθούν >>

Συστάσεις για κατανάλωση καφέ με αυξημένη χοληστερόλη

Όπως ήδη αναφέρθηκε, όταν πίνετε καφέ θα πρέπει φιλτραρισμένος καφές αρπάζω. Επιπλέον, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ σας. Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής συνιστά όχι περισσότερο από τρία έως τέσσερα φλιτζάνια ανά μέρα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την προσθήκη κορεσμένων λιπαρών οξέων με τη μορφή κρέμας ή πλήρους γάλακτος, καθώς αυτά μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επίσης ενδιαφέρον: Υψηλή χοληστερόλη: Αυτές οι συνταγές μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα >>

Θετική επίδραση του καφέ στα επίπεδα χοληστερόλης

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά έχουν ερευνήσει τώρα την αιτία. Σε μια μελέτη του 2022 με επικεφαλής τον Richard Austin, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί αποκλεισμό μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης PCSK9. Αυτό υποστηρίζει το συκώτι στη διάσπαση της χοληστερόλης. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας.

Επίσης ενδιαφέρον: Αυξημένη χοληστερίνη: Προσέξτε τα ακόλουθα σημάδια >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *