Πόσο επικίνδυνα είναι τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό;

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να ανιχνεύσουν μικροπλαστικά σε πολλά δείγματα πόσιμου νερού, τόσο σε μπουκάλια όσο και σε νερό βρύσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διερεύνησε τώρα εάν και ποιες συνέπειες έχουν τα μικροπλαστικά στην υγεία. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι πιο καθησυχαστικό από ό,τι θα περίμενε κανείς: μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομερείς αποδείξεις ότι τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό είναι επιβλαβή για την υγεία.

Αντίφαση

Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μην δίνει τα πάντα ξεκάθαρα επειδή η κατάσταση της μελέτης είναι πολύ λεπτή. Ο οργανισμός συνέταξε 50 τρέχουσες μελέτες για τη μελέτη, αλλά μόνο εννέα από αυτές ασχολήθηκαν ειδικά με το θέμα των μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει έναν τυπικό ορισμό για τα μικροπλαστικά. Η πιο κοινή κατηγορία είναι για σωματίδια μικρότερα από πέντε χιλιοστά. Αλλά μόνο τα μικρότερα σωματίδια είναι σημαντικά για την παρουσία τους στο πόσιμο νερό. Αυτά τα σωματίδια δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από ένα μικρόμετρο ή ένα χιλιοστό του χιλιοστού. Ο ΠΟΥ δεν πιστεύει ότι σωματίδια μεγαλύτερα από 150 μικρόμετρα συσσωρεύονται στο σώμα. Το αντίθετο θεωρείται για τα μικρότερα σωματίδια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό.

Συνέπειες στην υγεία

Δεν είναι επίσης σαφές πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μελέτες σε αρουραίους και ποντίκια, αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ανθρώπους ή μόνο με δυσκολία. Στις μελέτες, τα ζώα εκτέθηκαν σε πλαστικές συγκεντρώσεις που θα ήταν απρόσιτες για τον άνθρωπο.
Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ υποθέτει επί του παρόντος ότι τα μικροπλαστικά, καθώς υπάρχουν πλέον σε μεγάλες ποσότητες, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Πόσιμο νερό στη Γερμανία

Μάλιστα, μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε δείγματα πόσιμου νερού στη Γερμανία το 2017. Κατά μέσο όρο δυόμισι μικροπλαστικά σωματίδια επέπλεαν σε ένα λίτρο νερού από το Ντόρτμουντ και το Αμβούργο. Για σύγκριση: άλλες χώρες είχαν έως και 100.000 πλαστικά σωματίδια σε ένα λίτρο νερού. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού από το νερό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το πλαστικό βρίσκεται στη συνέχεια στη λυματολάσπη και επανέρχεται στο περιβάλλον, για παράδειγμα μέσω λίπανσης. Είναι επίσης πιθανό τα μικροπλαστικά να καταλήγουν στα υπόγεια νερά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *