Πόνος στον ώμο: 3 πιθανές αιτίες

Η ωμική ζώνη εκτείνεται από το στέρνο πάνω από το κεφάλι του βραχιονίου έως τις ωμοπλάτες και περιέχει πολλά οστά, μύες, τένοντες και συνδέσμους. Επειδή η υποδοχή της άρθρωσης είναι σημαντικά μικρότερη από την κεφαλή του βραχιονίου, ο ώμος έχει τεράστιο εύρος κίνησης και πρέπει να συγκρατείται στην υποδοχή από τους μύες μας. Αυτή η ανατομική ιδιαιτερότητα καθιστά την άρθρωση του ώμου ιδιαίτερα επιρρεπή σε τραυματισμούς και υπερφόρτωση. Θα σας δείξουμε διάφορες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στον ώμο.

Σπουδαίος: Εάν αισθάνεστε πόνο στον ώμο που δεν υποχωρεί από μόνος του και περιορίζει την κινητικότητά σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν ορθοπεδικό για να διευκρινιστεί η αιτία και, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Πόνος στον ώμο: 3 πιθανές αιτίες

1. Οστεοαρθρίτιδα

Όπως κάθε άλλη άρθρωση, ο ώμος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από οστεοαρθρίτιδα. Με τα χρόνια και με ιδιαίτερα συχνά ή υψηλά (λανθασμένα) φορτία, φθείρεται χόνδρος αρθρώσεων μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και της άρθρωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας φυσιοθεραπεία και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Αρθροσκόπηση) μπορεί να ανακουφιστεί. Ωστόσο, σε μεταγενέστερα στάδια, μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση της άρθρωσης.

2. Πρόσκρουση

Εάν υποφέρετε από πόνο στον ώμο, πιθανότατα έχετε ακούσει για το σύνδρομο πρόσκρουσης. Αυτός ο γενικός όρος περιλαμβάνει διάφορες κλινικές εικόνες που οδηγούν σε πόνο στον ώμο. Αυτό μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει οστικά σπιρούνια, εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες ή παγίδες Πόνος ακριβώς κάτω από το ακρώμιο (ακρώμιο). Αυτά συμβαίνουν κυρίως κατά την ανύψωση του βραχίονα πέρα ​​από 90° και κατά τη διάρκεια κινήσεων από πάνω. Η φυσιοθεραπεία καθώς και οι στοχευμένες ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

3. Φλεγμονή

Οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν αφενός ως αποτέλεσμα χρόνιων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αφετέρου επίσης μέσω υπερφορτώσεις ή λανθασμένη καταπόνηση στον ώμο. Εάν υπάρχει αυτοάνοσο νόσημα, η επιτυχής θεραπεία θα πρέπει επίσης να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο στον ώμο. Εάν υπάρχει οξεία υπερφόρτωση ή χρόνια κακή στάση του σώματος, διάφορες δομές γύρω από την άρθρωση μπορεί να φλεγμονωθούν – συμπεριλαμβανομένων των τενόντων και του θώρακα. Οι τελευταίοι είναι σάκοι συνδετικού ιστού γεμάτοι με υγρό που λειτουργούν ως μαξιλάρια στις αρθρώσεις και τα οστά. Εάν μολυνθούν, συνήθως εμφανίζεται οίδημα, πόνος, ερυθρότητα και υπερβολική ζέστη. Η θεραπεία χρησιμοποιεί προστατευτικά, ψυκτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *