Πόνος κατά τις κενώσεις του εντέρου: αιτίες

Επίσης συναρπαστικό: Συχνές κενώσεις ως ένδειξη ασθένειας > >

Προτού αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αισθάνεστε τακτικό πόνο κατά τη διάρκεια των κενώσεων, θα πρέπει να προσδιορίσετε τι πραγματικά πονάει.

  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα: Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Αυτός ο πόνος μπορεί να προκληθεί από εντερικές κράμπες. Τότε μπορεί να εμφανιστούν αισθήσεις τσιμπήματος και τραβήγματος στο στομάχι.
  • Πόνος στον πρωκτό: Ο κυκλικός μυς στον πρωκτό καλύπτεται από λεπτό, ευαίσθητο δέρμα. Τραυματισμοί και ρωγμές, αλλά και αιμορροΐδες και φλεγμονές, μπορεί να προκαλέσουν θαμπό, σφύζει ή μαχαιρώνει, καυστικό πόνο στον πρωκτό.

Οι πιο συχνές αιτίες πόνου κατά τις κενώσεις

Το σώμα μας είναι μια μοναδικά πολύπλοκη βιολογική μηχανή. Υπάρχουν αμέτρητες πιθανότητες γιατί μπορεί να προκύψει πόνος κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδικασιών. Μερικές φορές ο πόνος εμφανίζεται χωρίς πραγματική αιτία – και όχι κάθε πόνος και ενόχληση υποδηλώνει αμέσως μια σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο, εάν ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των κενώσεων – ή λίγο πριν – μια λογική πηγή του πόνου φαίνεται να είναι είτε το έντερο, το ορθό ή ο πρωκτός. Η παρακάτω λίστα δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση να είναι πλήρης. Απλώς σας παρουσιάζουμε μερικές γνωστές και κοινές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Πρησμένες αιμορροΐδες

Ένα πράγμα εκ των προτέρων: Όλοι έχουν αιμορροΐδες! Οι αιμορροΐδες είναι σημαντικά μέρη της δομής του ορθού. Είναι αγγειακά μαξιλάρια με ισχυρή παροχή αίματος, τα οποία μαζί με τους μυς του σφιγκτήρα διασφαλίζουν ότι ο εντερικός πρωκτός παραμένει κλειστός.

  • Ωστόσο, εάν οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες και διευρυμένες λόγω φλεγμονής, προκαλούν τυπικά συμπτώματα όπως αιμορραγία, κνησμό και πόνο κατά την αφόδευση ή την καθιστή θέση. Οι πρησμένες αιμορροΐδες μπορεί να εμφανιστούν εντός του ορθού ή κάτω από το λεπτό δέρμα του πρωκτού.

περισσότερα για το θέμα: Πρωκτική σχισμή ή αιμορροΐδες – ποιες είναι οι διαφορές; > >

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί τα διευρυμένα αγγειακά μαξιλάρια αναπτύσσονται σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλα. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την ανάπτυξη αιμορροΐδωνσαν πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό Βήχας, Υπέρβαροςπιο χρόνια Διάρροιαισχυρός Τύπος κατά τη διάρκεια των κενώσεων, εγκυμοσύνη ή ακόμα και αυτό λάθος δίαιτα.

Οι διευρυμένες αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλάζοντας τη διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες, αλοιφές και υπόθετα που περιέχουν φάρμακα ή με χειρουργική επέμβαση.

Σχισμές πρωκτού

Οι ρωγμές του πρωκτού είναι μικρές ρωγμές στην επένδυση του πρωκτικού πόρου. Η βλεννογόνος μεμβράνη του πρωκτού μπορεί να σχιστεί εάν αποβληθούν πολύ μεγάλα ή πολύ σκληρά κόπρανα. Η τακτική διάρροια ή η φλεγμονή του εντέρου όπως η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να προάγει τις ραγάδες του πρωκτού.

  • Οι σχισμές του πρωκτού υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις Αμέσως έντονος, μαχαιρωτός και καυστικός πόνος κατά τις κενώσεις του εντέρου εκτός. Όσοι επηρεάζονται μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μικρές ποσότητες ή Ραβδώσεις αίματος στην επιφάνεια των κοπράνων αναγνωρίζω. Όταν καθαρίζετε τον πρωκτό μετά από κένωση, μερικές φορές παραμένει αίμα στο χαρτί τουαλέτας.

Συχνά θεραπεύω μικρές ρωγμές πρωκτού υποχωρεί από μόνο του μετά από μερικές εβδομάδες. Για να επιταχύνετε την επούλωση, τα ζεστά λουτρά καθιστικού, τα τοπικά παυσίπονα και μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση.

Οι ρωγμές παραμένουν μόνιμες ή ανοίγουν ξανά και ξανά;, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Πηγαίνετε σε ένα Πρωκτολόγοι ή έναν πρωκτολόγο για να εξετάσει τη σχισμή. Οι χρόνιες ραγάδες του πρωκτού μπορεί να χρειάζονται θεραπεία χειρουργείο εξωτερικών ασθενών γίνομαι.

δυσκοιλιότητα

Οι δυσκοιλιότητα συμβαίνουν συνεχώς. Η πιο κοινή αιτία είναι α πολύ μικρή κατανάλωση υγρώνπρος την λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή ή πάρα πολλές φυτικές ίνες. Όταν έχετε δυσκοιλιότητα, τα κόπρανα κινούνται πολύ αργά μέσα από τα έντερα. Όλο και περισσότερο υγρό απομακρύνεται από αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρό.

  • Το σκληρό σκαμνί μπορεί στη συνέχεια να απελευθερωθεί μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με μεγάλη προσπάθεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, καθώς το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τον πρωκτό γίνεται εξαιρετικά τεντωμένο. Άτομα που έχουν τακτικά δυσκοιλιότητα και πρέπει να κάνουν σκληρά κόπρανα μερικές φορές αναπτύσσουν επίσης πρωκτικές ρωγμές.

Μάθε περισσότερα: Είναι επικίνδυνο να συγκρατείς τις κενώσεις του εντέρου; > >

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι εντερικές κινήσεις διαταράσσονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη διάρροια, δυσκοιλιότητα και πόνο.

  • Ο πόνος στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται συχνά ως κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Τέτοιες εντερικές κράμπες εμφανίζονται μερικές φορές πριν από την κίνηση του εντέρου ή αρχίζουν μετά από μια κίνηση του εντέρου.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε αυτούς που επηρεάζονται, τα έντερα αντιδρούν εξαιρετικά ευαίσθητα σε συναισθηματικούς παράγοντες όπως το στρες, αλλά μπορεί επίσης να γίνουν αισθητά όταν εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες, όπως λιπαρά ή τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

Φλεγμονή του πρωκτού

Ορισμένες φλεγμονές του λεπτού και ευαίσθητου δέρματος του πρωκτού μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Μέσω σταθερών μηχανική τριβή ή κακή υγιεινή Μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός του δέρματος.

  • Η σοβαρή φλεγμονή οδηγεί μερικές φορές στο σχηματισμό φυσαλίδων, πύου και πόνου.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ως αποτέλεσμα εμφανίζεται φλεγμονή ΣΜΝπου μπορεί να εξαπλωθεί στον πρωκτό. κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων Για παράδειγμα, σχηματίζονται και στον πρωκτό και μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Κινήσεις του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: μερικές φορές επώδυνες

Το σώμα μιας γυναίκας αλλάζει τρομερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σχεδόν καμία πτυχή των συνηθισμένων φυσικών διεργασιών παραμένει αμετάβλητη. Οι κινήσεις του εντέρου αλλάζουν επίσης. Με πολλα Οι έγκυες γυναίκες βιώνουν τακτική δυσκοιλιότητα, καθώς η πέψη επιβραδύνεται. Μπορεί να εμφανιστούν δυσκοιλιότητα Κόποι όταν τα σκληρά κόπρανα περνούν από τους στενούς εντερικούς βρόχους.

Λόγω της αυξημένης πίεσης από την κοιλιά στον πρωκτό και της τακτικής δυσκοιλιότητας, κατά την οποία οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πιέζουν σκληρά για να αποβάλλουν τα κόπρανα, δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανιστούν Αιμορροϊδές – τι από την άλλη Πόνος κατά τις κενώσεις του εντέρου μπορεί να προκαλέσει.

Πότε πρέπει να δω έναν γιατρό εάν έχω πόνο κατά τη διάρκεια των κενώσεων;

Εμφανίζεται περιστασιακός πόνος κατά τις κενώσεις του εντέρου. Παρακολουθήστε προσεκτικά για να δείτε εάν ο πόνος επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή ακόμη εμφανίζεται πιο συχνά. Εάν ο πόνος επιμένει για αρκετές ημέρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να είστε με ασφάλεια.

Μάθε περισσότερα: Βλέννη στα κόπρανα – αυτές είναι οι αιτίες > >

Εάν διαπιστώσετε ότι αίμα στα κόπρανα σας ή αίμα παραμένει τακτικά σε χαρτί υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν πρωκτολόγο που μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση.

Μην δείχνεις ψεύτικη ντροπή. Πεπτικά προβλήματα, προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου ή ασθένειες του ορθού είναι πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε. Επομένως, μην καθυστερείτε την επίσκεψη στο γιατρό και ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *