Πρόληψη κρυολογήματος: Δείτε πώς λειτουργεί

Σωστός αερισμός και κλίμα εσωτερικού χώρου

Ένα κατάλληλο κλίμα εσωτερικού χώρου είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την υγεία μας. Ο τακτικός αερισμός παίζει κεντρικό ρόλο εδώ. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δημιουργείτε καλή ποιότητα αέρα, αλλά κηρύσσετε και πόλεμο στους παθογόνους παράγοντες. Το βέλτιστο κλίμα δωματίου είναι ένα Υγρασία από 40 έως 60% και θερμοκρασία δωματίου του 20-22° Κελσίου.

Για να αερίζετε σωστά, ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα και δημιουργήστε ένα βύθισμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη γρήγορη ανταλλαγή μπαγιάτικου αέρα γεμάτο ιούς και παθογόνους παράγοντες. Αυτό θα πρέπει να αερίζεται χρειάζονται περίπου 5-10 λεπτά. Συνιστάται επίσης να αερίζετε πολλές φορές την ημέρα, ειδικά μετά το ξύπνημα, μετά το μαγείρεμα ή το ντους. Θυμηθείτε να απενεργοποιείτε τα καλοριφέρ ενώ αερίζετε για εξοικονόμηση ενέργειας.

Καλόν ύπνο

Ο υγιής ύπνος έχει μεγάλη σημασία για το ανοσοποιητικό μας σύστημα – και μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά μια μόλυνση. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες Κοιμηθείτε κάθε βράδυ για να επιτρέψετε στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει και να ενισχυθεί για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το φθινόπωρο. Επομένως, δώστε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο και δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου.

Άσκηση και χαλάρωση για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η άσκηση και η χαλάρωση παίζουν κεντρικό ρόλο σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η τακτική άσκηση θα βελτιώσει το σώμα σας πιο ανθεκτικό και μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα τις ασθένειες, τους ιούς και τα παθογόνα. Δεν χρειάζεται να είσαι κορυφαίος αθλητής. Ακόμη και μικρές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η γιόγκα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η χαλάρωση είναι εξίσου σημαντική. Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως οι περίοδοι ανάπαυσης είναι απαραίτητες. Μέθοδοι όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Διατηρήστε μια ισορροπία μεταξύ δραστηριότητας και ξεκούρασης. Αυτό θα κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ταιριάζει σε λοιμώξεις και παθογόνους μικροοργανισμούς και θα προάγει τη γενική σας υγεία.

Προλάβετε τα κρυολογήματα με τις σωστές διατροφικές συμβουλές

1. Προβιοτικά

Το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το βουτυρόγαλα είναι υγιεινές πηγές προβιοτικών – φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Αυτά υποστηρίζουν την πέψη, προάγουν την υγεία του εντέρου και μπορούν να αποτρέψουν τα κρυολογήματα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση από τη διάσημη βιβλιοθήκη Cochrane. Απολαύστε λοιπόν το γιαούρτι σας με βρώμη και μούρα!

2. Εχινάκεια

Η Echinacea purpurea, το μωβ κωνοφόρα, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά βότανα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαιώνει σε έκθεσή του τα «καλά κλινικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του χυμού Echinacea purpurea για το κρυολόγημα». Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των τσαγιών εχινάκειας είναι λιγότερο σαφής, καθώς οι μελέτες έχουν εξετάσει κυρίως το εκχύλισμα ή τον χυμό. Ωστόσο, μια μελέτη υψηλής ποιότητας έδειξε ότι το τσάι μπορεί επίσης να ανακουφίσει και να συντομεύσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

3. Λαχανικά

Αν και τα εσπεριδοειδή θεωρούνται συχνά ως προστασία από το κρυολόγημα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, λαχανικά όπως το σέλινο, το αρνί μαρούλι και το λάχανο είναι πιο σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, την οποία συνιστούν η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) και το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής (BZfE). Η βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι άφθονη στο μπρόκολο, τις πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Επομένως, συνιστάται μια πολύχρωμη και ποικίλη διατροφή το χειμώνα.

4. Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρει μεταξύ άλλων το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής (BZfE). Περίπου 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο την ημέρα, π.χ. Β. σε μούσλι ή γιαούρτι, καλύπτουν την ανάγκη. Άλλες πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν τα καρύδια και το κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης (για κρύα πιάτα).

Τι να κάνετε με τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος;

Στο πρώτο σημάδι του κρυολογήματος, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα τη μόλυνση. Η κατανάλωση αρκετών υγρών, οι γαργάρες με αλατόνερο για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και η χρήση ρινικών ξεπλύσεων ή σπρέι για το άνοιγμα των φραγμένων ρινικών οδών είναι επίσης χρήσιμες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βήχα και κρυολόγημα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή να χρησιμοποιηθεί. Η ζέστη, είτε από ένα ζεστό μπάνιο είτε από ένα μπουκάλι ζεστού νερού, μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους και την ενόχληση του σώματος. ΕΝΑ Επίσκεψη γιατρού συνιστάται εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα ή επιδεινωθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *