Προϊόντα καθαρισμού: τι τα κάνει βιώσιμα;

Πλύσιμο, ξέβγαλμα, τρίψιμο – τα νοικοκυριά μας καθαρίζονται καθημερινά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 200.000 τόνοι οικιακών προϊόντων καθαρισμού και πάνω από 250.000 τόνοι απορρυπαντικού πιάτων αγοράζονται στη Γερμανία κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν με προϊόντα αειφόρου καθαρισμού. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό και τι πραγματικά κάνει τα καθαριστικά βιώσιμα;

Γιατί να καθαρίζετε με βιώσιμο τρόπο;

Πολλά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν χημικά συστατικά όπως αρώματα, συντηρητικά ή τα λεγόμενα επιφανειοδραστικά, τα οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, είναι επιβλαβή. Το κακό: Μετά τον καθαρισμό, μπαίνουν απευθείας στα υπόγεια νερά μέσω της αποχέτευσης και έτσι μολύνουν το πόσιμο νερό μας.

Επιπλέον, τα χημικά προϊόντα καθαρισμού μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Για παράδειγμα, οι περιεχόμενες επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες προορίζονται να αυξήσουν το καθαριστικό αποτέλεσμα των προϊόντων, να ερεθίσουν τους βλεννογόνους και είναι ύποπτες ότι προκαλούν αλλεργίες και εξανθήματα. Μια μακροχρόνια νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο επαγγελματικός όσο και ο ιδιωτικός καθαρισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων. Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος συνιστά να αποφεύγετε τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού εάν είναι δυνατόν. Η σύσταση είναι: «Μπορείτε να καθαρίσετε ολόκληρο το νοικοκυριό με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, ένα υγρό πιάτων για τα χέρια, ένα καθαριστικό γάλα και ένα όξινο καθαριστικό με βάση το κιτρικό οξύ».

Επίσης ενδιαφέρον: Πόσο επιβλαβή είναι τα προϊόντα καθαρισμού για τους πνεύμονες και το δέρμα; >>

Προϊόντα καθαρισμού: τι τα κάνει βιώσιμα;

Τα προϊόντα αειφόρου καθαρισμού χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι περιέχουν μόνο φιλικές προς το περιβάλλον ουσίες και ότι η παραγωγή τους εξοικονομεί περιβαλλοντικούς πόρους. Παίζει ρόλο και η συσκευασία. Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού πωλούνται σε πλαστικά μπουκάλια – τα απορρίμματα συσκευασίας εξοικονομούνται με πιο βιώσιμα καθαριστικά, για παράδειγμα, επειδή υπάρχουν συσκευασίες αναπλήρωσης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε πρωτίστως τα βιώσιμα προϊόντα καθαρισμού από τις αντίστοιχες σφραγίδες τους. Αυτά περιλαμβάνουν το Μπλε άγγελοιπου προσδιορίζει ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα Ecocert και Πρότυπο προϊόντος Nature Care Σφραγίδα (NCP), περιβαλλοντικές ετικέτες για απορρυπαντικά και καθαριστικά καθώς και αυτό ευρωπαϊκά οικολογικά σήματα, το οποίο προσδιορίζει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε τα συστατικά στη συσκευασία – δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία και τις ετικέτες επικίνδυνων ουσιών στο αντίστοιχο προϊόν.

Για χάρη της υγείας σας, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε ουσίες που μπορούν να την βλάψουν. Θα πρέπει να αποφεύγονται πολύ όξινοι ή αλκαλικοί παράγοντες καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα καθαρισμού με διαλύτες, καθώς αυτά επιδεινώνουν τον εσωτερικό αέρα. Τα αλλεργιογόνα συστατικά όπως τα αρώματα και τα συντηρητικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται προληπτικά – μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Κατά την παραγωγή του σετ εκκίνησης οικιακού καθαρισμού από τη μάρκα Moanah, αποφεύγονται οι επιθετικές χημικές ουσίες και δίνεται έμφαση στην εξοικονόμηση πλαστικού. Διατίθεται εδώ για 39 ευρώ >> Η μάρκα KLAENY προσφέρει επίσης φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού. Το σετ μίζας μπορείτε να το αγοράσετε εδώ με 29,90 ευρώ >>

Πηγή: Umweltbundesamt.de, aok.de

Βίντεο: Απόσταγμα ξυδιού, σαπούνι χοληδόχου και μαγειρική σόδα – φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *