Κρυολόγημα: φάρμακα που βοηθούν
Αν και το κρυολόγημα είναι συνήθως ακίνδυνο και δεν απαιτεί ιατρική περίθαλψη, επιβαρύνει το σώμα μας. Σε μια χρονική περίοδο επτά με δέκα ημέρες Τα συμπτώματα δεν μπορούν μόνο να μας περιορίσουν στην καθημερινή ζωή, αλλά μπορούν επίσης να μας εμποδίσουν να κοιμηθούμε τη νύχτα. Αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα, μπορούμε να καταφύγουμε σε φαρμακευτική αγωγή.
Από κρυολόγημα όμως από ιούς και όχι από βακτήρια προκαλείται, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά που μπορούν να θεραπεύσουν την πάθηση. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς επειδή δεν μπορούν να επηρεάσουν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς των ιών. Ωστόσο, μια σειρά από άλλα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν το κρυολόγημα. Οι ακόλουθες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος:
1. Ανακουφιστικά για τον πόνο και τον πυρετό: Η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πονοκεφάλων, του πονόλαιμου και πιθανού πυρετού.
2. Φάρμακο για τον βήχα: Ένας ενοχλητικός βήχας μας συνοδεύει σχεδόν πάντα όταν κρυώνουμε. Τα κατασταλτικά του βήχα μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της βλέννας και στην ανακούφιση του βήχα. Τα κατασταλτικά του βήχα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ξηρό, ερεθιστικό βήχα.
3. Ρινικά σπρέι: Τα ρινικά σπρέι αλμυρού νερού ή τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι μπορούν να καθαρίσουν τη μύτη σας και να διευκολύνουν την αναπνοή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα με παρατεταμένη χρήση.
4. Δισκία για τον πονόλαιμο: Ο πονόλαιμος είναι εξαιρετικά δυσάρεστος και μπορεί να γίνει βασανιστήριο για όσους έχουν πληγεί. Τα ενεργά συστατικά στα δισκία για τον πονόλαιμο μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, να μειώσουν τη φλεγμονή στην περιοχή του λαιμού και να ανακουφίσουν τον πόνο.
Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του φαρμάκου και, εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού. Επιπλέον, η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος και οι καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και να βοηθήσουν στην ανάρρωση.
Επίσης ενδιαφέρον: Κρυολόγημα: Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες >>
Σπιτικές θεραπείες για το κρυολόγημα
Επιπλέον, οι φυσικές θεραπείες είναι μια πραγματική ανακούφιση για τον πονόλαιμο, τον βήχα κ.λπ., γι’ αυτό μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι αντί ή επιπρόσθετα. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως:
- ο Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο και να μειώσει τη φλεγμονή στο λαιμό.
- ο Πίνετε αρκετά υγράειδικά τα ζεστά ροφήματα όπως το τσάι, ενυδατώνουν το σώμα σας και χαλαρώνουν τη βλέννα.
- Λυγίστε πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό και τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας. Επειτα εισπνεύστε υγρό αέρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αιθέρια έλαια όπως ευκάλυπτο ή μενθόλη για να ανοίξουν οι αεραγωγοί.
- Προσθέστε ένα στο τσάι σας ή στο ζεστό νερό κουταλάκι του γλυκού μέλι προστέθηκε. Το μέλι μπορεί να έχει καταπραϋντική δράση στο λαιμό και έχει ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μέλι Manuka λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
- Πάρε ένα ζεστό ατμόλουτρο ή ένα ζεστό ντους για να ανοίξετε τις φραγμένες ρινικές οδούς και να διευκολύνετε την αναπνοή.
Πότε να δείτε γιατρό;
Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος σας διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες και δεν βελτιώνονται παρά τη φαρμακευτική αγωγή και τις οικιακές θεραπείες, μπορεί να υποδηλώνει πρόσθετη μόλυνση ή άλλο πρόβλημα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει αν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως δύσπνοια.
Εδώ μπορείτε να μάθετε πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό εάν έχετε κρυολόγημα >>