Πήλινο σκαμνί: αυτές είναι οι αιτίες

Πώς παίρνει το χρώμα της η καρέκλα;

Τα κανονικά κόπρανα έχουν ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώμα. Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται στον σπλήνα, παράγεται η χολική χρωστική χολερυθρίνη. Αυτό εισέρχεται στα έντερα με τη χολή και κάνει τα κόπρανα καφέ.

Πώς φαίνονται οι υγιείς κινήσεις του εντέρου;

Όλα τα χρώματα των κοπράνων είναι κανονικά, από ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Το χρώμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Όσο περισσότερο κρέας τρώτε, τόσο πιο σκούρα είναι τα κόπρανα σας. Πολύ λίγο υγρό μπορεί επίσης να κάνει τα κόπρανα πιο σκούρα. Από την άλλη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ νερό και φυτικές ίνες, τα περιττώματά τους όχι μόνο είναι πιο απαλά, αλλά συνήθως έχουν και πιο ανοιχτό χρώμα.

Τις περισσότερες φορές είναι και αυτό Τα περιττώματα του μωρού, το οποίο θηλάζει, ανοιχτό καφέ έως κιτρινωπό. Η σύσταση είναι κρεμώδης έως υγρή και τα κόπρανα δεν μυρίζουν έντονα.

Επίσης ενδιαφέρον: Αυτό λένε οι κενώσεις σας για την υγεία σας >>

Πήλινο σκαμνί: αυτές είναι οι αιτίες

Τα κόπρανα σε χρώμα ώχρας ή πηλού μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Σε πολλές περιπτώσεις είναι Προβλήματα με το ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη υπεύθυνος για τις καταγγελίες. Το ήπαρ παράγει χολή, η οποία διοχετεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν το συκώτι ή η χοληδόχος κύστη δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη χολή να φτάσει στα έντερα, με αποτέλεσμα τα κόπρανα σε χρώμα πηλού. Η απόφραξη των χοληφόρων πόρων, όπως οι πέτρες στη χολή, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λιγότερη χολή που φτάνει στα έντερα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε κόπρανα με χρώμα πηλού.

Αλλά και το Λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να κάνει το σκαμνί μας να δείχνει πηλόχρωμο. Αυτά περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιδιαρροϊκά. Ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή η παγκρεατίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπρανα με χρώμα πηλού.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα κόπρανα στο χρώμα του πηλού συνοδεύονται από λιπαρά κόπρανα (στεατόρροια). Μπορείτε να το αναγνωρίσετε από τη δυσάρεστη μυρωδιά και τη γλοιώδη, λιπαρή του σύσταση. Τα λιπαρά κόπρανα είναι η παθολογική αύξηση της περιεκτικότητας σε λίπος στα κόπρανα. Για διάφορους λόγους, η πέψη του λίπους διαταράσσεται ή τα λίπη δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό ή μόνο λίγο. Τα λιπαρά κόπρανα συνοδεύονται συχνά από συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός και αίσθημα πληρότητας. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε λιπαρά κόπρανα ή εάν τα κόπρανα σας αποκτήσουν μια όψη ώχρας ή αργίλου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης ενδιαφέρον: Κίτρινο σκαμνί: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ασυνήθιστο αποχρωματισμό >>

Αυτό λένε άλλα χρώματα κοπράνων για την υγεία σας

Το χρώμα των κοπράνων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, αλλά ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να το επηρεάσουν. Υπάρχουν τα ακόλουθα χρώματα κοπράνων και πιθανές αιτίες:

  • Ανοιχτό καφέ κόπρανα με μαύρες βούλες: Εάν τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα σας έχουν κάποιες σκούρες κηλίδες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα τρόφιμα που έχετε φάει και έχουν αποχρωματίσει τα κόπρανα. Αυτό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σκούρα μούρα ή κόκκινο κρασί. Οι πυρήνες ή οι κόκκοι μπορούν επίσης να είναι ορατές ως μαύρες κουκκίδες στα κόπρανα.
  • Μαύρη καρέκλα: Η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα ή η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει τα κόπρανα να γίνουν σκούρο καφέ σε μαύρο. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ή ταμπλέτες άνθρακα. Εάν δεν ισχύει καμία από αυτές τις αιτίες, η αιμορραγία στο στομάχι ή στο κόλον μπορεί επίσης να είναι η αιτία μαύρων κοπράνων, γνωστών και ως πίσσας. Εάν έχετε μαύρα κόπρανα που διαρκούν αρκετές ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
  • Σκαμπό σε γκρι ή κρεμ χρώμα: Τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα πρέπει πάντα να ελέγχονται από γιατρό, καθώς μια ασθένεια του ήπατος ή της χοληφόρου οδού, όπως οι πέτρες στη χολή, μπορεί να είναι η αιτία. Άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και άνω κοιλιακό άλγος.
  • Λευκή/ελαφριά καρέκλα: Ο λευκός χρωματισμός των κοπράνων είναι ένδειξη έλλειψης πεπτικών υγρών. Αυτό μπορεί να προκληθεί από προβλήματα με τη χολή. Η χορήγηση σκιαγραφικού μέσου ακτίνων Χ για ακτινολογική απεικόνιση του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λευκά κόπρανα, καθώς απεκκρίνονται άπεπτα.
  • Πράσινη καρέκλα: Εάν τα κόπρανα έχουν κανονική σύσταση, το πράσινο χρώμα υποδηλώνει κατανάλωση τροφών που περιέχουν χλωροφύλλη. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πράσινα φυλλώδη μαρούλια ή λάχανο. Εάν πρόκειται για πράσινη διάρροια, μπορεί να υποδηλώνει εντερική λοίμωξη, όπως η σαλμονέλα.
  • Κίτρινη καρέκλα: Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα καρότα ή η κολοκύθα, μπορούν να χρωματίσουν τα κόπρανα από κίτρινο έως πορτοκαλί. Ο χρωματισμός των τροφίμων ή η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί επίσης να προκαλέσει κίτρινα κόπρανα. Εάν πρόκειται για κίτρινη διάρροια, η αιτία μπορεί να είναι μια εντερική λοίμωξη.
  • Κόκκινη καρέκλα: Το κόκκινο κρασί, το παντζάρι ή η κόκκινη χρωστική τροφίμων μπορεί να κάνουν τα κόπρανα να γίνουν κόκκινα. Σε αυτή την περίπτωση, τα κόπρανα είναι συνήθως ομοιόμορφα χρωματισμένα. Εάν υπάρχει μικτό αίμα, η αιτία μπορεί να είναι όχι μόνο οι αιμορροΐδες ή οι πολύποδες του εντέρου αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Επίσης ενδιαφέρον: Πράσινα κόπρανα: 3 αιτίες αποχρωματισμού κοπράνων >>

Κινήσεις του εντέρου: Προσοχή με το κόκκινο χρώμα

Οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη σύσταση ή το χρώμα των κοπράνων μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Εάν οι αλλαγμένες κενώσεις επιμένουν για περισσότερες από μερικές ημέρες χωρίς εμφανή αιτία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ειδικά αν έχετε κόκκινα κόπρανα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό για να αποκλείσετε σοβαρές αιτίες όπως ο καρκίνος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, κράμπες στην κοιλιά, συχνές κενώσεις ή επίμονη κούραση και κόπωση.

Αλλαγές κενώσεων: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Εάν οι αλλαγές στο χρώμα και τη σύσταση των κοπράνων διαρκέσουν μερικές ημέρες ή/και εάν αντιμετωπίζετε επίσης πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή ναυτία και έμετο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό. Για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία των αλλαγμένων κοπράνων σας, μπορεί να έχει νόημα μια παραπομπή σε γαστρεντερολόγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *