Ο κίνδυνος είναι στον αέρα

Το σπίτι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο που προσφέρει προστασία, ασφάλεια και χαλάρωση. Ένα ζεστό, καθαρό σπίτι συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Μπορεί όμως να ελλοχεύουν και αόρατοι κίνδυνοι – χημικές ουσίες που βρίσκονται σε οικοδομικά υλικά, έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα και σταδιακά απελευθερώνονται στον αέρα.

Αμίαντος – η φρίκη κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού

Αν και ο αμίαντος είναι φυσικής προέλευσης, κάθε άλλο παρά υγιεινός είναι για τους ανθρώπους. Τα πυριτικά ορυκτά χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά οικοδομικά υλικά από το 1930 έως το 1993 περίπου και ως εκ τούτου αποτελούν ένα διάχυτο πρόβλημα. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ο μόνιμα εγκατεστημένος αμίαντος είναι αρχικά ακίνδυνος. Ωστόσο, εάν οι ίνες απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, για παράδειγμα, εισέρχονται στους πνεύμονες με τον αέρα που αναπνέουμε, όπου καθιζάνουν και μπορεί να οδηγήσουν σε μια σοβαρή πνευμονοπάθεια, την αμιάντωση. Εάν σκοπεύετε να κάνετε σημαντικές αλλαγές στο σπίτι, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια δοκιμή αμιάντου εκ των προτέρων. Μπορεί να ελεγχθεί είτε ο αέρας του δωματίου είτε το υλικό. Το τελευταίο παρέχει τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, επειδή ο αμίαντος δεν απελευθερώνεται στον αέρα του δωματίου εκτός εάν αυτό συμβαίνει μέσω εξωτερικών επιρροών. Η αφαίρεση του αμιάντου πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικευμένο προσωπικό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και το υλικό πρέπει να απορρίπτεται με ειδικό τρόπο.

Χημικά σε χαλιά και έπιπλα

Η κατάσταση είναι διαφορετική με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά στην παραγωγή χαλιών και επίπλων. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις απελευθερώνονται σταδιακά στον αέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εκτίθενται αναπόφευκτα σε αυτές. Η φορμαλδεΰδη συγκεκριμένα παίζει ρόλο εδώ. Εμφανίζεται σε χρώματα, βερνίκια, συνθετικές ρητίνες, χαλιά και κυρίως σε μοριοσανίδες. Την τελευταία δεκαετία περίπου η χρήση του μειώθηκε απότομα, αλλά εξακολουθεί να είναι παρούσα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ευαίσθητοι σε αυτό, αλλά όλοι το εισπνέουν. Για μερικούς ανθρώπους, οι συνέπειες μπορεί να γίνουν εμφανείς πολύ αργά και να μην συνδέονται πλέον με τα νέα έπιπλα ή χαλί. Εκτός από τους πονοκεφάλους, τον ερεθισμό των βλεννογόνων και την επιθυμία για βήχα, η επίμονη κόπωση μπορεί επίσης να είναι σημάδι υψηλών επιπέδων χημικών ουσιών στον αέρα. Ο τακτικός, εκτεταμένος αερισμός μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν επίσης μερικά πράσινα φυτά που μπορούν να φιλτράρουν τις τοξίνες από τον αέρα του δωματίου. Ωστόσο, είναι ασφαλέστερο να βεβαιωθείτε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν λιγότερα δυνητικά τοξικά χημικά κατά την αγορά των επίπλων. Τα έπιπλα από μασίφ ξύλο είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, αν και αυτά μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με βερνίκια και χρώματα που περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Αν το άρωμα δεν είναι αρωματικό

Εκτός από τα έπιπλα, τα χαλιά και τα οικοδομικά υλικά, κίνδυνος κρύβεται και στα αρωματικά κεριά και σε άλλους διανομείς αρωμάτων ή αποσμητικά χώρου. Συχνά χρησιμοποιούνται συνθετικά αρώματα, ειδικά σε φθηνά προϊόντα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ακόμη και να έχουν ορμονική επίδραση. Επίσης, βρίσκονται συχνά σε απορρυπαντικά και καλλυντικά. Ο κανόνας εδώ είναι ότι λιγότερο είναι περισσότερο και, αν είναι δυνατόν, πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα με αγνά αιθέρια έλαια. Αυτά μπορεί επίσης να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με πολλά συνθετικά αρώματα. Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια είναι ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν που πρέπει να το χρησιμοποιείτε προσεκτικά και όχι υπερβολικά, για χάρη της δικής σας υγείας αλλά και της φύσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *