Ούτε τα γονίδια ούτε ο εγκέφαλος έχουν καμία επιρροή

Όσον αφορά την κατάθλιψη, εδώ και καιρό πιστεύεται ότι η γενετική και ο εγκέφαλος είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξή της. Μια μελέτη των Πανεπιστημίων του Münster και της Βόννης καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου Jülich κατέληξε τώρα σε διαφορετικό συμπέρασμα και διαπίστωσε ότι οι ψυχικές διαταραχές δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε στα γονίδια ούτε στον εγκέφαλο.

Επίσης συναρπαστικό: Αναγνώριση της κατάθλιψης κατά την εμμηνόπαυση – και επιτυχής αντιμετώπισή της >>

Μελέτη: Η γενετική και ο εγκέφαλος δεν επηρεάζουν την κατάθλιψη

Συνολικά, εξετάστηκαν δεδομένα από περισσότερους από 1.809 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 861 με διάγνωση κατάθλιψης. Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης και μεθόδους ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν νευροβιολογικές διαφορές μεταξύ των ατόμων με και χωρίς κατάθλιψη. Οι διαφορές στα δεδομένα του εγκεφάλου μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μόνο 2 τοις εκατό. Αυτό δείχνει ότι οι αποκλίσεις ήταν εξαιρετικά μικρές και έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στην ψυχιατρική έρευνα εδώ και χρόνια.

Έτσι εκδηλώνεται η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

  • Απογοήτευση και επίμονη θλίψη
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
  • Έλλειψη ενέργειας και κούραση
  • διαταραχή ύπνου
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Αισθήματα αναξιότητας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *