Ορμονική θεραπεία κατά την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Δισκίο, έμπλαστρο ή κρέμα – ποια ορμονοθεραπεία είναι καλύτερη;

Η καλύτερη ορμονοθεραπεία είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές ανάγκες της γυναίκας. Η επιλογή της μορφής δοσολογίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Το είδος της καταγγελίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί
  • Τα προσωπικά συναισθήματα της γυναίκας
  • Ο κίνδυνος παρενεργειών

1. Ταμπλέτες

Τα δισκία είναι η πιο κοινή μορφή ορμονοθεραπείας. Είναι εύκολα στη λήψη και φθηνά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ναυτία, γαστρεντερικά προβλήματα και εναλλαγές της διάθεσης.

2. Γύψος

Τα έμπλαστρα είναι μια καλή εναλλακτική για γυναίκες που δεν μπορούν να ανεχθούν τα δισκία. Απελευθερώνουν τις ορμόνες συνεχώς μέσω του δέρματος και ως εκ τούτου προκαλούν λιγότερες παρενέργειες από τα δισκία. Ωστόσο, τα μπαλώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

3. Κρέμες και τζελ

Οι κρέμες και τα τζελ είναι μια άλλη καλή εναλλακτική για τις γυναίκες που δεν μπορούν να ανεχθούν τα δισκία. Εφαρμόζονται στο δέρμα και επίσης απελευθερώνουν ορμόνες συνεχώς. Ωστόσο, οι κρέμες και τα τζελ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

4. Ενέσεις

Οι ενέσεις γίνονται στον μυ ή κάτω από το δέρμα. Είναι μια καλή εναλλακτική για γυναίκες που δεν μπορούν να ανεχθούν ταμπλέτες ή επιθέματα. Ωστόσο, οι ενέσιμες θεραπείες συνήθως πρέπει να γίνονται πιο συχνά από άλλες μορφές ορμονοθεραπείας.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες:

  • Συχνότητα λήψης: Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, ενώ τα έμπλαστρα, οι κρέμες και τα τζελ χρησιμοποιούνται συνήθως μία φορά την ημέρα ή μία φορά την εβδομάδα.
  • Διάρκεια θεραπείας: Τα δισκία μπορούν συνήθως να ληφθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα έμπλαστρα, οι κρέμες και τα τζελ χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο για μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Το κόστος: Το κόστος της ορμονοθεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή δοσολογίας.

Τι είναι οι φυσικές ή βιοπανομοιότυπες ορμόνες;

Οι φυσικές ή βιοπανομοιότυπες ορμόνες είναι ορμόνες που είναι πανομοιότυπες σε χημική δομή με τις ορμόνες που παράγει ο ίδιος το ανθρώπινο σώμα. Λαμβάνονται από φυσικές πηγές, π.χ. Β. από φυτά ή ζώα, ή παράγονται συνθετικά.

Παραδείγματα φυσικών ή βιοπανομοιότυπων ορμονών είναι:

  • Estradiol: Το κύριο οιστρογόνο που παράγεται στις ωοθήκες.
  • προγεστερόνη: Το κύριο προγεσταγόνο που παράγεται στις ωοθήκες.
  • Τηστοστερόνη: Η κύρια ανδρική ορμόνη που παράγεται στους όρχεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *