Οι καλύτερες συμβουλές για γερά οστά

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση, γνωστή και ως απώλεια οστικής μάζας, είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά χάνουν πυκνότητα και αντοχή. Αποτέλεσμα: Γίνονται εύθραυστα και εύθραυστα. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συχνά με την ηλικία, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων. Η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη προστατεύει τα οστά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, όπως: π.χ. μια ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή φάρμακα.

Η οστεοπόρωση μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών, αλλά και να περιορίσει την κινητικότητα. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων των οστών.

Προλάβετε την οστεοπόρωση με αυτές τις συμβουλές

Για να διασφαλίσετε ότι τα οστά σας παραμένουν γερά και σταθερά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα – ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Για αυτόν τον λόγο, ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης:

1. Κάντε προπόνηση δύναμης

Προκειμένου να αποφευχθεί ή να σταματήσει η απώλεια οστικής μάζας και αντί για την ενίσχυση των οστών, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλη σημασία. Η προπόνηση δύναμης συγκεκριμένα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των οστών, προάγει την ανάπτυξη της οστικής ουσίας και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Επιπλέον, οι ενισχυμένοι μύες παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον σκελετό σας. Αρκετοί λόγοι για να είστε ενεργοί και να παραμένετε ενεργοί.

2. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο

Το ορυκτό είναι απαραίτητο συστατικό του οστικού ιστού. Βοηθά στο σχηματισμό νέου οστικού ιστού και συμβάλλει στη δύναμη και τη σταθερότητα των οστών. Η επαρκής παροχή ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή αύξηση της οστικής πυκνότητας. Για αυτούς τους λόγους, το ασβέστιο δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή.

3. Βασιστείτε στη βιταμίνη D

Αλλά δεν είναι μόνο το ασβέστιο που είναι κρίσιμο για την υγεία των οστών μας. Η βιταμίνη D παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Από τη μία πλευρά, η βιταμίνη του ήλιου υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Από την άλλη πλευρά, προάγει τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, των κυττάρων που παράγουν νέα οστική ουσία, και αναστέλλει τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών, των κυττάρων που διασπούν τα οστά.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ειδικά την κρύα εποχή, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδά σας και, εάν είναι απαραίτητο, να λάβετε συμπληρώματα διατροφής σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

4. Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Η οστική σας μάζα μειώνεται επίσης εάν πίνετε υπερβολικά αλκοόλ και καπνίζετε τακτικά. Η νικοτίνη μειώνει την παραγωγή της σεξουαλικής ορμόνης οιστρογόνου. Το αλκοόλ αναστέλλει τα κύτταρα που δομούν τα οστά (οστεοβλάστες) και έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό της βιταμίνης D. Το αλκοόλ προωθεί επίσης την αυξημένη απέκκριση ασβεστίου στα ούρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *