Νυχτερινοί παλμοί της καρδιάς: αιτίες και θεραπεία

Αιτίες καρδιακών παλμών τη νύχτα

1. Στρες και άγχος

Το στρες και το άγχος όχι μόνο επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία μας και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Μεταξύ άλλων, το ψυχολογικό στρες μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών τη νύχτα γιατί ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ένα μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την απόκριση «πάλη ή φυγή».

Όταν είμαστε αγχωμένοι ή αγχωμένοι, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη για να προετοιμάσει το σώμα για μια πιθανή απειλή. Αυτές οι ορμόνες του στρες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αυτή η αύξηση του καρδιακού ρυθμού μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών τη νύχτα. Επιπλέον, το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη μυϊκή ένταση, συμπεριλαμβανομένων των μυών που περιβάλλουν την καρδιά. Η αυξημένη μυϊκή ένταση μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό ρυθμό και να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

2. Κατανάλωση αλκοόλ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ διεγείρει το καρδιαγγειακό σύστημα, η κατανάλωση αλκοόλ τη νύχτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών. Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Για να εξισορροπηθεί η αρτηριακή πίεση, η καρδιά αυξάνει τους παλμούς και τη συχνότητά της. Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να επηρεάσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι διαταραχές μπορεί, με τη σειρά τους, να οδηγήσουν σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών τη νύχτα.

3. Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου στο σώμα και να έχει διάφορες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ευθύνεται για τους παλμούς της καρδιάς τη νύχτα. Δεδομένου ότι η υπνική άπνοια μπορεί να έχει επικίνδυνες μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική συμβουλή εάν την υποψιάζεστε.

4. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθημα παλμών τη νύχτα. Ένας ταχύτερος καρδιακός παλμός μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, επειδή τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται στο δεύτερο μισό του κύκλου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό παλμό.

5. Λήψη φαρμάκων

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καρδιακό μας παλμό και να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών τη νύχτα. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για το άσθμα. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα ανισορροπία καλίου, μαγνησίου ή ασβεστίου στο σώμα. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν το πρότυπο του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και να προκαλέσουν καρδιακούς παλμούς.

Επίσης ενδιαφέρον: Καρδιακές αρρυθμίες: 4 σημάδια καρδιακών παλμών >>

Νυχτερινοί παλμοί της καρδιάς: ασθένειες ως αιτία

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι παλμοί της καρδιάς τη νύχτα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ασθένεια. Αυτά περιλαμβάνουν Καρδιακές αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα έναν γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητός τη νύχτα. Επίσης καρδιοπάθειες όπως Συγκοπή, στεφανιαία νόσος ή Φλεγμονή του μυοκαρδίου μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ γρήγορο καρδιακό παλμό, ο οποίος γίνεται πιο αισθητός στην ηρεμία ή στον ύπνο. Συν τοις άλλοις, μπορεί κανείς Υπερδραστήριος θυρεοειδήςγνωστός και ως υπερθυρεοειδισμός, σχετίζεται με επιταχυνόμενο καρδιακό παλμό.

Επίσης ενδιαφέρον: Υπερθυρεοειδισμός: 3 συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού >>

Σπουδαίος: Ακόμη και αν σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει σοβαρή αιτία για την καρδιά που τρέχει τη νύχτα, ένα επαναλαμβανόμενο περιστατικό θα πρέπει πάντα να διευκρινίζεται από γιατρό προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρές αιτίες όπως καρδιακές παθήσεις. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ζάλη.

Θεραπεία νυχτερινών καρδιακών παλμών

Η θεραπεία για τους νυχτερινούς παλμούς της καρδιάς εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Οι πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

1. Θεραπεία της υποκείμενης νόσου: Εάν οι νυχτερινοί παλμοί της καρδιάς οφείλονται σε μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως καρδιακή αρρυθμία, νόσο του θυρεοειδούς ή καρδιακή νόσο, η θεραπεία θα στοχεύει στον έλεγχο αυτής της υποκείμενης πάθησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων, θεραπεία θυρεοειδούς ή ιατρικές διαδικασίες όπως εμφύτευση βηματοδότη.

2. Φάρμακα: Ανάλογα με την αιτία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιάς που τρέχει. Για παράδειγμα, οι βήτα αποκλειστές μπορούν να ληφθούν για να επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό και να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό.

3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μερικές φορές οι καρδιακοί παλμοί τη νύχτα μπορεί να προκληθούν από ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ή καφεΐνης, τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του στρες ή την άσκηση υγιεινής υγιεινής ύπνου.

4. Τεχνικές χαλάρωσης: Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές ή η γιόγκα μπορούν να μειώσουν το άγχος και να ηρεμήσουν τον καρδιακό παλμό.

Επίσης ενδιαφέρον: Μειώστε το άγχος: 3 τρόποι για να κάνετε μια πιο χαλαρή ζωή >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *