Μόνο αυτή η μάρκα μπορεί να πείσει

Για ψήσιμο στη σχάρα το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα – πέλλετ ξύλου υπάρχουν σε πολλά νοικοκυριά. Τα πέλλετ ξύλου κατασκευάζονται από συμπιεσμένα ροκανίδια ή πριονίδι και παράγονται υπό υψηλή πίεση χωρίς την προσθήκη συνδετικών. Λόγω της υψηλής πίεσης, τα σωματίδια του ξύλου συνδυάζονται για να σχηματίσουν στερεά σφαιρίδια. Η ποιότητα των πέλλετ ξύλου καθορίζεται από διάφορα πρότυπα και πιστοποιήσεις όπως το ENplus ή το DINplus. Αυτά διασφαλίζουν ότι τα πέλλετ πληρούν ορισμένα πρότυπα όσον αφορά τη θερμογόνο δύναμη, την περιεκτικότητα σε υγρασία και την περιεκτικότητα σε τέφρα.

Τα pellets ξύλου χρησιμοποιούνται κυρίως ως καύσιμο για θερμαντήρες βιομάζας, σόμπες pellet ή λέβητες pellet. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και σε βιομηχανικές διεργασίες. Η καύση σφαιριδίων ξύλου παράγει θερμότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κτιρίων ή ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί σε μια γεννήτρια. Τα pellets ξύλου είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, επειδή κατασκευάζονται από παλιοσίδερα ή ειδικά καλλιεργημένο ξύλο. Θεωρούνται φιλικά προς το κλίμα γιατί η καύση τους απελευθερώνει μόνο τόσο CO2 όσο απορροφά το δέντρο κατά την ανάπτυξή του.

Επίσης συναρπαστικό: ΑΥΤΟ συμβαίνει στην υγεία σας αν δεν θερμαίνετε το διαμέρισμα >>

Τα pellets ξύλου εντυπωσιάζουν στο eco-test

Όλες οι μάρκες πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου EN Plus A1. Η αντοχή των σφαιριδίων και η αναλογία της σκόνης ξύλου αντιστοιχούσαν στον κανόνα στη δοκιμή. Επίσης θετικό: δεν υπήρξαν παράπονα για βαρέα μέταλλα που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον ή την υγεία, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος ή το χρώμιο. Αυτό σημαίνει ότι τα πέλλετ είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από φρέσκο ​​πριονίδι και όχι από σκραπ ή χρησιμοποιημένο ξύλο.

Έπαινος υπήρξε και για την εύφλεκτη ικανότητα των πέλλετ. Ωστόσο, αφαιρέθηκαν και βαθμοί λόγω έλλειψης διαφάνειας σχετικά με την προέλευση του ξύλου. Μόνο οι μισοί περίπου από τους κατασκευαστές παρείχαν τα αντίστοιχα στοιχεία.

Από όλα τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν, μία μάρκα ήταν η μόνη που σημείωσε βαθμολογία “Πολύ Καλή” – συγκεκριμένα αυτή Άνετα και ζεστά πέλλετ ξύλου από την EC Bioenergie. Επίσης «καλοί» ήταν μεταξύ άλλων 1 πέλλετ θέρμανσης ξύλου καθώς Πέλλετ premium Firestixx.

Η Öko-Test επικρίνει το greenwashing στη διαφήμιση

Αρκετοί πάροχοι διαφημίζονται στη συσκευασία τους με δηλώσεις όπως «ουδέτερο για το κλίμα» ή «ουδέτερο για το CO2». Το Öko-Test αφαίρεσε βαθμούς για αυτό. Ο λόγος: CO2 απελευθερώνεται όταν καίγονται τα σφαιρίδια. «Πιστεύουμε ότι η διαφήμιση με κλιματικά ουδέτερα κ.λπ. κάνει τα πέλλετ να φαίνονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι είναι. Για εμάς, αυτό είναι πράσινο πλύσιμο», λέει η Öko-Test.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *