Θυλακίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τι είναι η θυλακίτιδα;

Υπάρχουν περίπου 100 θύλακες στο σώμα μας που είναι γεμάτες με υγρό και συνήθως βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις. Αυτά χρησιμεύουν ως ένα είδος ρυθμιστή σε μέρη του σώματος που εκτίθενται σε μεγάλη τριβή ή πίεση. Εάν μια θύλακα φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο και να περιορίσει την κινητικότητα.

Η θυλακίτιδα προκαλεί προβλήματα στις ακόλουθες αρθρώσεις:

  • άρθρωση ώμου
  • Άρθρωση αγκώνα
  • άρθρωση ισχίου
  • Αρθρωση γόνατος
  • ΚΑΡΠΟΣ του ΧΕΡΙΟΥ
  • Αρθρωση του αστραγάλου

Κατ’ αρχήν, ωστόσο, κάθε θύλακας μπορεί να φλεγμονή, ακόμη και αυτοί που δεν βρίσκονται κοντά στην άρθρωση.

Συμπτώματα θυλακίτιδας

Η θυλακίτιδα μπορεί να αναγνωριστεί από ορισμένα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Συσσώρευση υγρού και πρησμένο θώρακα. Οι γιατροί μιλούν τότε για συλλογή.
  • Ο πόνος εμφανίζεται όταν υπάρχει πίεση ή καταπόνηση στην πληγείσα περιοχή.
  • Ο φλεγμονώδης θώρακας μπορεί επίσης να αισθάνεται ζεστός ή κόκκινος.
  • Άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση και γενικό αίσθημα ασθένειας μπορεί επίσης να εμφανιστούν και είναι σημάδι α βακτηριακή θυλακίτιδα.

Επίσης συναρπαστικό: Οστεοαρθρίτιδα – 3 συμπτώματα φθοράς των αρθρώσεων >>

Αιτίες θυλακίτιδας

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται κυρίως λόγω υπερβολικής χρήσης, για παράδειγμα όταν ασκείται υπερβολική πίεση ή υπερβολική τριβή στον θυλάκο. Μεταξύ άλλων, οι μεγάλες περίοδοι εργασίας στον υπολογιστή ή οι συχνές γονατίσεις, όπως η κηπουρική ή η τοποθέτηση πλακιδίων, μπορεί να επιβαρύνουν πολύ την πρύσσα. Τα εντατικά αθλήματα όπως το τένις ή το βόλεϊ θεωρούνται επίσης παράγοντες κινδύνου για φλεγμονή του θώρακα. Άλλοι πιθανοί λόγοι περιλαμβάνουν φθορά που σχετίζεται με την ηλικία ή υποκείμενες ασθένειες όπως οι ρευματισμοί ή η ουρική αρθρίτιδα.

Εάν η φλεγμονή προκαλείται από βακτήρια, ονομάζεται βακτηριακή θυλακίτιδα. Αυτό προκύπτει, για παράδειγμα, από έναν τραυματισμό. Εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν σε μια ανοιχτή πληγή, μπορεί να προκληθεί βακτηριακή θυλακίτιδα.

Επίσης ενδιαφέρον: Περιοστική φλεγμονή – συμπτώματα και αιτίες >>

Θεραπεία της θυλακίτιδας

Κατά κανόνα, η οξεία θυλακίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά. Ωστόσο, εάν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να γίνει χρόνια και, στη χειρότερη περίπτωση, να εμφανιστεί δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα PECH, που σημαίνει Πέξω, μιείναι, ντοσυμπίεση και Hochlay. Το σχετικό μέρος του σώματος είναι ακινητοποιημένο και δεμένο. Για την ψύξη χρησιμοποιούνται τζελ ψύξης ή παγοκύστη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια παρακέντηση μπορεί να είναι μια επιλογή για την απορρόφηση της περίσσειας υγρών και την επιτάχυνση της επούλωσης. Η οξεία θυλακίτιδα συνήθως επουλώνεται μετά από δύο έως έξι εβδομάδες.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο, μπορείτε επίσης να πάρετε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη. Ένα αντιβιοτικό συνήθως συνταγογραφείται για τη βακτηριακή θυλακίτιδα.

Στο βίντεο: Ο ειδικός εξηγεί: Γιατί ραγίζουν οι αρθρώσεις και πότε γίνεται ανησυχητικό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *