Θρόμβωση: Ο υποτιμημένος κίνδυνος

Τι συμβαίνει εάν έχετε θρόμβωση;

Αν τραυματίσουμε το δάχτυλό μας και αιμορραγήσουμε ενώ κόβουμε κρεμμύδια, οι λεγόμενοι παράγοντες πήξης διασφαλίζουν ότι το αίμα μας πήζει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό είναι καλό, διαφορετικά θα αιμορραγούσαμε μέχρι θανάτου ακόμα και από την πιο μικρή ανοιχτή πληγή (περίπου 10.000 άνθρωποι στη Γερμανία πάσχουν από τη λεγόμενη αιμορροφιλία – μια διαταραχή της πήξης του αίματος). Αυτό που είναι καλό για ανοιχτούς τραυματισμούς μπορεί, ωστόσο, να έχει θανατηφόρες συνέπειες σε ένα κλειστό σύστημα. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με μια θρόμβωση.

Ένας θρόμβος είναι ένα κομμάτι πηγμένου αίματος, μερικές φορές μεγαλύτερο ή μικρότερο. Κανονικά, αυτός ο θρόμβος αίματος μπορεί να διασπαστεί από το σώμα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί ένας θρόμβος να ταξιδέψει μέσα στο σώμα και στη συνέχεια να μπλοκάρει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Εάν αυτό συμβεί στην καρδιά, υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής, πυροδοτεί πνευμονική εμβολή στους πνεύμονες (ο οδηγός μας εξηγεί την πνευμονική εμβολή με περισσότερες λεπτομέρειες) και εμφανίζεται εγκεφαλικό στον εγκέφαλο.

Αιτίες θρόμβωσης

Συνολικά μπορεί να γίνει τρεις βασικές περιστάσεις μπορεί να εμφανιστεί θρόμβωση:

1. Παρουσιάζεται αλλαγή στη σύνθεση του αίματος

Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι η κακή διατροφή, η πρόσληψη τοξινών ή η χρήση φαρμάκων όπως το αντισυλληπτικό χάπι. Η σύνθεση του αίματος μπορεί επίσης να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τη μακροχρόνια αφυδάτωση.

2. Η ταχύτητα ροής του αίματος μειώνεται

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα άκρα παγιδεύονται από εξωτερική πίεση ή (ειδικά τα πόδια) είναι λυγισμένα και δεν μπορούν να κινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως σε μεγάλες διαδρομές με λεωφορείο ή πτήσεις). Ο περιορισμός στο κρεβάτι μετά από μια επέμβαση ή κατά τη διάρκεια ενός γύψου μπορεί επίσης να μειώσει την ταχύτητα ροής του αίματος.

3. Βλάβη στα εσωτερικά αγγειακά τοιχώματα

Ίσως η πιο κοινή αιτία θρόμβωσης στην κοινωνία μας. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι το κάπνισμα, οι τραυματισμοί, η φθορά που σχετίζεται με την ηλικία, ο διαβήτης ή η φλεγμονή.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν ή ενισχύουν τα παραπάνω σημεία. Αυτά περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος (παχυσαρκία), την έλλειψη άσκησης, την ασυνήθιστα ισχυρή σωματική καταπόνηση και τη λήψη φαρμάκων.

Σε ποια περιοχή του σώματος σχηματίζεται θρόμβος;

Ένας θρόμβος μπορεί γενικά να εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές του σώματος. Ωστόσο, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ αρτηριακής θρόμβωσης και φλεβικής θρόμβωσης.

Ενώ η αρτηριακή θρόμβωση είναι πολύ σπάνια επειδή εμφανίζεται μόνο όταν η ταχύτητα ροής του αίματος είναι μειωμένη, η φλεβική θρόμβωση διαγιγνώσκεται πολύ πιο συχνά. Αν και η θρόμβωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο χέρι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται θρόμβος στις φλέβες των ποδιών. Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί μιλούν για θρόμβωση, αν και αυτό που στην πραγματικότητα εννοούν είναι μια θρόμβωση φλέβας του ποδιού ή μια φλεβοθρόμβωση (θρόμβωση στη βαθιά φλέβα του ποδιού).

Λιγότερο συχνή, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνη, είναι η θρόμβωση της πυελικής φλέβας. Εμφανίζεται συχνότερα σε έγκυες γυναίκες και αποτελεί σοβαρή απειλή λόγω του μεγέθους των αγγείων. Ένας θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει απαρατήρητος από την πυελική φλέβα μέχρι την καρδιά ή τους πνεύμονες, όπου στη συνέχεια προκαλεί καταστροφική βλάβη. Η σωστή άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *