Θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημάδια

Τεστ ΔΕΠΥ: Προσέξτε αυτά τα σημάδια

Πολλοί ενήλικες υποφέρουν από ΔΕΠ-Υ χωρίς να γνωρίζουν για τη διαταραχή επειδή αγνοήθηκε στην παιδική ηλικία. Οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από ανωμαλίες χωρίς να έχουν προφανή λόγο για αυτές. Ο γιατρός συνήθως συμβουλεύεται μόνο όταν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως κατάθλιψη ή εθιστική συμπεριφορά ή σοβαρά προβλήματα στο κοινωνικό περιβάλλον. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ των προβλημάτων φυσιολογικής συγκέντρωσης και της ΔΕΠΥ και πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας;

Τα συμπτώματα και τα σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν:

 1. Δυσκολία προσοχής
  Κατά κανόνα, προβλήματα με τη διατήρηση της προσοχής εμφανίζονται με τη ΔΕΠΥ. Εκτός από αυτό, υπάρχει συχνά δυσκολία συγκέντρωσης σε μια εργασία ή σκέψη, καθώς και συχνή περιπλάνηση του μυαλού και δυσκολία οργάνωσης ή ιεράρχησης πληροφοριών.
 2. αυθόρμητη ενέργεια
  Αυτοί που επηρεάζονται έχουν συχνά την τάση να ενεργούν παρορμητικά χωρίς να σκέφτονται πιθανές συνέπειες. Η δυσκολία στον έλεγχο των παρορμήσεων και η τάση για επικίνδυνη συμπεριφορά ή λήψη γρήγορων αποφάσεων είναι επίσης τυπικά για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ.
 3. Υπερκινητικότητα ή εσωτερική ανησυχία
  Άλλα τυπικά σημάδια ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνουν δυσκολία στο να καθίσετε ακίνητο ή να χαλαρώσετε, συνεχή ταραχή και το αίσθημα ότι πρέπει να είστε συνεχώς εν κινήσει.
 4. Προβλήματα οργάνωσης και διαχείρισης χρόνου
  Δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε τις εργασίες ή τα ραντεβού σας και έχετε προβλήματα με τον προγραμματισμό και την οργάνωση; Επίσης συχνά αναβάλλετε εργασίες; Αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να υποδεικνύει ΔΕΠΥ.
 5. Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις
  Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν επίσης συχνά προβλήματα στο να ακούν άλλα άτομα. Επομένως, συχνές διακοπές ή εισβολές είναι επίσης κοινά σημάδια της διαταραχής. Όσοι επηρεάζονται συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα κοινωνικά σήματα ή να αντιδράσουν κατάλληλα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
 6. Αλλαγές διάθεσης
  Οι συχνές ή ακραίες εναλλαγές της διάθεσης μπορεί επίσης να είναι σημάδι ΔΕΠΥ. Η κυμαινόμενη διάθεση μπορεί επίσης να συνοδεύεται από εκνευρισμό, γρήγορη απογοήτευση και συναισθηματικές εκρήξεις.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα αυτοέλεγχο ΔΕΠΥ από την πύλη πληροφοριών για ενήλικες με ΔΕΠΥ >>

Ωστόσο, κανένας αυτοέλεγχος δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ΔΕΠΥ, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για επαγγελματική διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Διαφέρουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ σε γυναίκες και άνδρες;

Στους άνδρες, συχνά τονίζονται τα υπερκινητικά και παρορμητικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Μπορεί να δυσκολεύονται να κάθονται ακίνητα, να ενεργούν παρορμητικά και να έχουν επικίνδυνη συμπεριφορά. Στις γυναίκες, ωστόσο, τα σημάδια είναι συχνά πιο διακριτικά και είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με απροσεξία και εσωτερική ανησυχία. Οι γυναίκες με ΔΕΠΥ έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν συννοσηρότητες όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *