Ζάλη πριν την περίοδο: 4 αιτίες & συμβουλές SOS

Αιτίες: Γιατί εμφανίζεται ζάλη πριν από την περίοδό σας;

Οι κρίσεις ζάλης αυξάνονται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, συχνά συνοδεύονται από ναυτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ορμονικές αναταράξεις ευθύνονται για την απεργία του κυκλοφορικού συστήματος. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης πονοκέφαλο, ωχρότητα, αίσθημα παλμών και τρόμο.

1. Ζάλη πριν την περίοδο λόγω ορμονικών αλλαγών

Πριν την έμμηνο ρύση τα επίπεδα των ορμονών κυμαίνονταιιδιαίτερα τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν κυκλοφορικά προβλήματα λίγο πριν την περίοδό σας. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στο σώμα;

Στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου, γνωστό και ως ωχρινική φάση, η Τα επίπεδα οιστρογόνων αρχικά αυξάνονται και μετά φτάνει στο αποκορύφωμά του. Ταυτόχρονα αυξάνεται Επίπεδα προγεστερόνηςνα προετοιμάσει το σώμα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, τα επίπεδα και των δύο ορμονών πέφτουν ξανά πριν ξεκινήσει η έμμηνος ρύση.

Αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων αγγεία στον εγκέφαλο. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας προσωρινή πτώση της αρτηριακής πίεσης – και έτσι προκαλεί ζάλη πριν από την περίοδό σας. Ταυτόχρονα, η πτώση των επιπέδων της προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και ζάλη.

Ειδοποίηση: Ενώ υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για τη ζάλη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο – η έρευνα έχει δείξει ότι η ζάλη είναι ένα κοινό σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα των οιστρογόνων.

2. Κυκλοφορία πριν την περίοδο λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζάλη πριν από την περίοδο, όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Γιατί: Στο δεύτερο μισό του κύκλου, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει προσωρινά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη λίγο πριν την περίοδό σας.

3. Κυκλοφορικά προβλήματα λόγω κατακράτησης υγρών

Το σώμα τείνει να συγκρατεί περισσότερο νερό πριν από την περίοδό σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση βάρους. Αυτή η λεγόμενη κατακράτηση υγρών μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει ζάλη.

4. Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει κυκλοφορικά προβλήματα

Οι διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πριν από την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσουν κυκλοφορικά προβλήματα πριν από την έμμηνο ρύση. Είναι σημαντικό να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Συμπτώματα: Έτσι μπορεί να εκδηλωθεί η ζάλη πριν από την περίοδό σας

Η ζάλη πριν από την περίοδό σας είναι ένα από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου – και μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Μερικές γυναίκες αισθάνονται μόνο ήπια ενόχληση, ενώ άλλες αισθάνονται πολύ ζαλάδες και μπορεί ακόμη και να πέσουν.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • ζάλη
 • Αίσθημα ζάλης
 • Πέφτοντας
 • Ζάλη όταν στέκεστε ή ξαπλώνετε
 • Ζάλη κατά την κίνηση
 • Πονοκέφαλο
 • κούραση
 • νευρικότητα

Κυκλοφορικά προβλήματα πριν την έμμηνο ρύση: τι βοηθάει άμεσα

Εάν αισθάνεστε ζάλη πριν από την περίοδό σας, πρέπει να δράσετε γρήγορα. Στο πρώτο σημάδι ζάλης, είναι σημαντικό να ψάξω για στάσηγια την αποφυγή πιθανής πτώσης. Δεν υπάρχει καθιστικό, καθίστε στο πάτωμα, αναπνεύστε βαθιά και περιμένετε να υποχωρήσει η οξεία ζάλη.

Μόλις νιώσετε λίγο καλύτερα, μπορείτε να κάνετε ξανά την κυκλοφορία σας με απλά μέτρα: Πίνετε 400 έως 500 χιλιοστόλιτρα νερό – αλλά όχι όλα ταυτόχρονα, αλλά με γουλιές. Δεξτρόζη ή ένα κομμάτι σοκολάτας μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν φαρμακευτικά φυτά όπως η καμφορά, ο κράταιγος και ο κρίνος της κοιλάδας σε μορφή σταγόνας.

Περαιτέρω συμβουλές για την ανακούφιση και την πρόληψη κυκλοφορικών προβλημάτων

 1. Πίνετε αρκετά: Βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι για να αποτρέψετε την αφυδάτωση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη ζάλη.
 2. Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή με τακτικά γεύματα βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και ζάχαρης.
 3. Κίνηση: Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να προωθήσει την κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφίσει τη ζάλη. Δοκιμάστε ήπια άσκηση όπως περπάτημα ή γιόγκα.
 4. Τεχνικές χαλάρωσης: Ασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό για να μειώσετε το στρες και να ρυθμίσετε την αρτηριακή πίεση.
 5. Βελονισμός: Πιέστε απαλά το σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας – αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τη ζάλη.
 6. Ζεστασιά: Ένα μπουκάλι ζεστού νερού ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στην αύξηση της συνολικής ευεξίας.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;

Εάν η ζάλη πριν την περίοδο χρόνιος ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει υποκείμενα προβλήματα υγείας που απαιτούν περαιτέρω αξιολόγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *