Εκτιμήστε το φαγητό περισσότερο και καλύτερα

Ένα πρόβλημα από πολλές οπτικές γωνίες

Η κανονική διατροφή, η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο από το τέλος του πολέμου, έχει βασικά μόνο μειονεκτήματα:

  • Ιδιαίτερα η πληθωριστική κατανάλωση κρέατος επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον.
  • Τρόφιμα όλων των ειδών πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμα, γεγονός που οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση από αυτή την άποψη, η οποία είναι προβληματική από διάφορες απόψεις.
  • Ως αποτέλεσμα, πολλά τρόφιμα είναι κατώτερης ποιότητας και γεύσης. Μας στερούν λοιπόν την πραγματική απόλαυση.
  • Πολλά από αυτά που καταλήγουν στο πιάτο μας είναι υψηλά ως προς την ευκολία και επομένως είναι γεμάτα από ανεξέλεγκτα συστατικά.
  • Γενικά, η πληθωριστική κατανάλωσή μας έχει εξασφαλίσει ότι υπάρχουν πολλά σε όλα μας τα τρόφιμα που δεν ανήκουν εκεί – όπως αντιβιοτικά στο κρέας ή διάφορα χημικά πρόσθετα τροφίμων.
  • Δεδομένου ότι τέτοια φθηνά τρόφιμα είναι τόσο φθηνά, τείνουμε να αγοράζουμε πάρα πολλά και να πετάμε πάρα πολλά λόγω της χαμηλής τιμής και της ίδιας εκτίμησης – με όλες τις συνέπειες που επιδεινώνουν τα προβλήματα που αναφέρθηκαν.

Μάλιστα ως καταναλωτές φέρουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για όλα τα προβλήματα που προκαλούν οι σύγχρονες δίαιτες. Διασφαλίζουμε ότι τα τρόφιμα κακής ποιότητας παράγονται σε τεράστιες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μολύνουμε το περιβάλλον και να αρρωστήσουμε. Και όλα, πραγματικά όλα, μπορούν να διορθωθούν μαθαίνοντας να εκτιμάτε ξανά το ίδιο το φαγητό

1. Γιορτάστε κάθε γεύμα

Κάθε σνακ κοστίζει. Χρήματα για τα οποία έπρεπε να δουλέψεις σκληρά. Για παράδειγμα, πρέπει να δουλέψεις σχεδόν μισή ώρα για να φτιάξεις ένα κιλό καφέ. Αν και σημαντικά φθηνότερο από τον δείκτη αγοραστικής δύναμης του 1960, εξακολουθεί να μην είναι δωρεάν.

Το πρόβλημά μας: Σήμερα καταναλώνουμε πάρα πολύ φαγητό στο πλάι. Στον υπολογιστή, μπροστά στην τηλεόραση, με το κινητό στο χέρι. Το να τρώτε έτσι όχι μόνο σας προκαλεί υπερβολικό βάρος, αλλά οδηγεί και σε σχεδόν ασυνείδητη κατανάλωση.

  • Τρώτε κάθε γεύμα συνειδητά και χωρίς περισπασμούς. Ιδανικά σε ένα στρωμένο τραπέζι στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία και το πολύ να μιλάς με άλλους.
  • Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να καταναλώνετε τρόφιμα και ποτά από επιτραπέζια σκεύη υψηλής ποιότητας. Γιατί ακόμα και το πιο πολυτελές φαγητό φαίνεται λιγότερο πολύτιμο σε χαρτόνι και πλαστικό. Χρησιμοποιήστε υπέροχα πορτογαλικά επιτραπέζια σκεύη, ρίξτε πάντα τα ποτά σε όμορφα ποτήρια και φλιτζάνια αντί να τα καταναλώνετε απευθείας από μπουκάλια και κουτάκια. Και μην βάλετε απλώς τις κατσαρόλες και τα πλαστικά δοχεία στο τραπέζι, αλλά ρίξτε τα σε ελκυστικά μπολ και πιάτα σερβιρίσματος – όσο πιο γεμάτο είναι το πλυντήριο πιάτων, τόσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικότερο λειτουργεί τελικά.
  • Πάρτε το χρόνο σας και μασήστε κάθε μπουκιά τουλάχιστον 15 φορές – το συχνά συνιστώμενο όριο των 30 ή και 50 κύκλων μάσησης αφήνει πολλούς ανθρώπους με έναν εξαιρετικά δυσάρεστο πολτό στο στόμα τους και επίσης επιτρέπει στο φαγητό στο πιάτο να κρυώσει.

Θα πρέπει να προγραμματίζετε τουλάχιστον ένα γεύμα κάθε μέρα με αυτόν τον τρόπο, εάν η καθημερινότητα δεν αφήνει περιθώρια για περισσότερα. Ιδανικά το πιο σημαντικό γεύμα για τον καθημερινό σας ρυθμό. Αυτό δίνει στο φαγητό έναν εορταστικό χαρακτήρα και επομένως είναι η πιο σημαντική βάση για πραγματική εκτίμηση.

2. Αγοράστε εποχιακά και τοπικά εάν είναι δυνατόν

Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο δραματική είναι η διαφορά στη γεύση μεταξύ μιας υδαρής ντομάτας θερμοκηπίου και μιας που αγοράσατε από το αγρόκτημα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής στη Γερμανία. Αυτή η εντύπωση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αντίληψη.

Λόγω της συνεχούς διαθεσιμότητας σχεδόν όλων των ειδών φαγητού, έχουμε ξεχάσει εντελώς πώς να το λαχταράμε. Οι ανάγκες μας μπορούν πάντα να ικανοποιηθούν – αυτό οδηγεί σε μειωμένη εκτίμηση σε οποιονδήποτε αστερισμό, ακόμη και πολύ πέρα ​​από το φαγητό.

Εάν, από την άλλη πλευρά, αγοράζετε τρόφιμα μόνο κατά τη διάρκεια της φυσικής περιόδου συγκομιδής και στη συνέχεια φροντίζετε να επιλέγετε κυρίως τέτοιες λιχουδιές από την περιοχή σας, σκοτώνετε δύο πουλιά με ένα κουκούτσι – επειδή οι ακραίες ποσότητες CO2 για τη μεταφορά δεν είναι πλέον απαραίτητες. , τουλάχιστον για σένα .

3. Εάν είναι δυνατόν, παρέχετε στον εαυτό σας τουλάχιστον ένα φαγητό (ως δοκιμή) μόνος σας

Από την εκβιομηχάνιση, υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που παράγουν τα δικά τους τρόφιμα, τουλάχιστον εν μέρει, με μερική απασχόληση. Ακόμη και στις αγροτικές περιοχές, σχεδόν κανείς δεν το κάνει πια αυτό – τουλάχιστον όχι στον δυτικό μας κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, η αλληλεπίδραση της παραγωγής τροφίμων έχει γίνει αφηρημένη για πολλούς. Πολλοί δεν ξέρουν πια τι σημαίνει δουλειά, ακόμη και για έναν αγρότη με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να υπάρχει έστω και ένα καρβέλι ψωμί στο τραπέζι μας.

Με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει μια σκαλιστή φιγούρα αν δεν χρειάστηκε ποτέ να χαράξει τέτοια σχήματα από ένα κομμάτι ξύλου, το ίδιο ισχύει και με το φαγητό: όποιος δεν χρειάστηκε ποτέ να ολοκληρώσει όλα τα βήματα από το φυτό στο πιάτο είναι μακριά.

Από αυτή την άποψη, μπορείτε απλά να ξεκινήσετε.

  • Πάρτε κρέμα με τουλάχιστον 30 τοις εκατό περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ρίξτε το σε ένα δοχείο που σφραγίζει και ανακινήστε το μέχρι να διαχωριστούν το βουτυρόγαλα και το βούτυρο. Πλένουμε και ζυμώνουμε το βούτυρο σε κρύο νερό.
  • Στο επόμενο βήμα, μπορείτε να αγοράσετε σπόρους ντομάτας (όχι έτοιμα φυτά) και να τους καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι. Αν οι ντομάτες είναι ώριμες, είτε ψάξτε για συνταγή με ντομάτες είτε μετατρέψτε τις κόκκινες λιχουδιές σε σπιτική κέτσαπ. Το τελευταίο δείχνει ιδιαίτερα πόσο πολύτιμο είναι ένα μπουκάλι αυτής της σάλτσας λόγω της προσπάθειας και της χαμηλής του απόδοσης.
  • Αν θέλετε ακόμα περισσότερα, μπορείτε να προμηθευτείτε δημητριακά ολικής αλέσεως από τον αγρότη και να τα αλέσετε μόνοι σας (χωρίς ηλεκτρικά εργαλεία) – ένα επίπονο εγχείρημα. Επιπλέον, φτιάχνετε προζύμι και ψήνετε ψωμί από αυτό.

Δεν έχει νόημα να σας κάνουμε αυτάρκεις. Θα πρέπει απλώς να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να συνειδητοποιήσετε πόση προσπάθεια χρειάζεται για να παραχθεί ακόμα και η πιο απλή τροφή. Όποιος το καταλαβαίνει αυτό συνήθως μαθαίνει αυτόματα να δείχνει περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση για τα πάντα.

4. Συνεχώς δεν σπαταλάτε τίποτα

Ας υποθέσουμε ότι ζωγράφιζες ελαιογραφίες. Αφού ολοκληρώσετε έναν πίνακα ζωγραφικής, θα πετάτε τα σωληνάρια που δεν ήταν εντελώς άδεια; Πιθανότατα όχι, τελικά θα ήταν χαμός.

Το μόνο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο όταν πρόκειται για φαγητό. Αυτή η νοοτροπία του «αγοράζοντας πάρα πολλά και πετάμε τα υπολείμματα» είναι τελικά ένα θεμελιώδες κακό της σπατάλης τροφίμων.

Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να αγοράζατε μόνο όσα είναι εγγυημένα ότι θα τα χρησιμοποιήσετε απευθείας. Ωστόσο, αυτό συχνά δεν είναι δυνατό στη σύγχρονη ζωή μας και είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο ακριβή διαδικασία σε σύγκριση με μεγαλύτερες συσκευασίες – για να μην αναφέρουμε την ανάγκη για πιο συχνές αγορές.

Ωστόσο, θα πρέπει κατηγορηματικά να συνηθίσετε δύο πράγματα:

  1. Πριν πάτε για ψώνια, προγραμματίστε μια λογική, έγκαιρη χρήση όλου του φαγητού που παίρνετε.
  2. Καταψύξτε τα τρόφιμα, πάρτε μια κονσέρβα (και βάζα) και ίσως ένα σφραγιστικό κενού. Επίσης, γίνετε δημιουργικοί όταν μαγειρεύετε τα υπολείμματα. Θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε κάθε τελευταία μπουκιά.

Και αν θέλετε να το κάνετε με απόλυτη συνέπεια, τότε πετάξτε τα μη βρώσιμα υπολείμματα αποκλειστικά στον κάδο οργανικών απορριμμάτων – τότε είναι εγγυημένο ότι θα κομποστοποιηθούν ή τουλάχιστον θα μετατραπούν σε βιοαέριο.

Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει πάντα να προγραμματίζετε προσεκτικά και να παρακολουθείτε πάντα τα καλύτερα ραντεβού πριν. Πραγματικά κάθε τρόφιμο είναι πολύ πολύτιμο για να το πετάξετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *