Είναι πραγματικά πιο υγιεινά τα βιολογικά τρόφιμα;

Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν σημαντικά περισσότερες δευτερογενείς φυτικές ουσίες

Μια άλλη ομάδα ερευνητών εξέτασε τα βιολογικά τρόφιμα σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε δευτερογενείς φυτικές ουσίες και κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα από 343 μελέτες που εξετάστηκαν: Τα φρούτα και τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν κατά μέσο όρο μεταξύ 20 και 60 τοις εκατό περισσότερες δευτερογενείς φυτικές ουσίες παρά προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε δευτερογενείς φυτικές ουσίες οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιολογικά φυτά, σε σύγκριση με τα συμβατικά φυτά, πρέπει να προστατεύονται από τα αρπακτικά και επομένως να παράγουν περισσότερες δευτερογενείς φυτικές ουσίες για να το επιτύχουν αυτό. Επιπλέον, η αζωτούχα λίπανση στη συμβατική καλλιέργεια προκαλεί ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών και επομένως μπορεί να έχουν λιγότερο χρόνο για την παραγωγή δευτερογενών φυτικών ουσιών.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι λιγότερο μολυσμένα με φυτοφάρμακα;

Στη συμβατική καλλιέργεια, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα ή μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία των φρούτων και των λαχανικών από αρπακτικά, άλλα φυτά ή προσβολή μυκήτων. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά παραμένουν πάνω ή ακόμα και μέσα στα τρόφιμα. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) εξέτασε ποια συμβατικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα μολυσμένα ή συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το βρήκε τα περισσότερα φυτοφάρμακα στα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Καρπός: Σταφίδες, μανταρίνια, μάνγκο, επιτραπέζια σταφύλια

  • Λαχανικά και σαλάτα: Μελιτζάνες, φασόλια (με λοβό), αρνίσιο μαρούλι, φρέσκα μυρωδικά, σέλινο, μανιτάρια καλλιέργειας, πιπεριές, ραπανάκια, ραπανάκια, σπανάκι

Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε να προμηθεύεστε αυτές τις τροφές από βιολογική και όχι συμβατική καλλιέργεια, καθώς ακόμη και το πλύσιμο ή ο καθαρισμός των ποικιλιών δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τα φυτοφάρμακα.

Συμπέρασμα: Αξίζει τα βιολογικά;

Σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά πρότυπα, τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας είναι σίγουρα δυνατά πλουσιότερο σε δευτερογενείς φυτικές ουσίες και χαμηλότερα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα συμβατικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Τα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για οικολογικούς λόγους όσο και για λόγους υγείας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε τα χρήματα για βιολογικά τρόφιμα ή θέλετε να τα ξοδέψετε αλλού, μην ανησυχείτε, καθώς τα συμβατικά λαχανικά εξακολουθούν να είναι μια υγιεινή επιλογή και σημαντικά πιο υγιεινά από οποιαδήποτε έτοιμα προϊόντα. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε τη βιολογική έκδοση, ειδικά για τα είδη φρούτων και λαχανικών που αναφέρονται παραπάνω, τα οποία είναι ιδιαίτερα μολυσμένα με φυτοφάρμακα.

Βίντεο: Σύμφωνα με μελέτη, τα βιολογικά τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *