Δραστικό συστατικό Cetirizine: εφαρμογή και παρενέργειες

Για να ανακουφιστεί αυτό, οι ασθενείς μπορούν να πάρουν ένα αντιαλλεργικό φάρμακο – σκευάσματα που περιέχουν το φάρμακο σετιριζίνη χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά. Θεωρείται αποτελεσματικό και ανεκτό φάρμακο για αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός. Παρακάτω θα σας παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το δραστικό συστατικό και θα προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες Επιδράσεις, παρενέργειες και εφαρμογή.

Πώς λειτουργεί η σετιριζίνη;

Η σετιριζίνη είναι ένα αντιισταμινικό που λειτουργεί γρήγορα και με μεγάλη διάρκεια ως δισκίο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αναστέλλει τις επιδράσεις της ισταμίνης στο σώμα, εμποδίζοντας τις θέσεις πρόσδεσης της ισταμίνης (υποδοχείς).

Επίδραση σετιριζίνης: πόσο διαρκεί;

Η σετιριζίνη λειτουργεί αρκετά γρήγορα μέσα σε 10 έως 30 λεπτά. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 24 ώρες, για το λόγο αυτό περίπου ένα δισκίο την ημέρα είναι αρκετό.

Σετιριζίνη: Αυτές είναι οι παρενέργειες

Όπως κάθε φάρμακο, η σετιριζίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο φύλλο οδηγιών, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συμπτώματα (μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στα 10 άτομα):

  • υπνηλία
  • Ζαλάδες και πονοκεφάλους
  • Φλεγμονή του λαιμού
  • Καταρροή στα παιδιά
  • Διάρροια, ναυτία, ξηροστομία
  • κούραση

Λιγότερο συχνά, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού. Εάν συμβεί αυτό, σταματήστε αμέσως να παίρνετε το προϊόν και αναζητήστε ιατρική θεραπεία.

Σπουδαίος: Δεν πρέπει να πάρετε το προϊόν εάν έχετε σοβαρή νεφρική νόσο ή εάν είστε αλλεργικοί στη διυδροχλωρική σετιριζίνη, την υδροξυζίνη ή άλλα παράγωγα πιπεραζίνης. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην ούρηση ή εάν έχετε επιληψία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Αντιισταμινικά για αλλεργίες: Αυτά πρέπει να γνωρίζετε για τις παρενέργειες του φαρμάκου

Το Cetrizin σας κουράζει – αυτό πρέπει να γνωρίζετε

Η σετιριζίνη είναι ένα αντιισταμινικό δεύτερης γενιάς. Σε σύγκριση με την πρώτη γενιά, αυτά είναι πιο ανεκτά και σας κάνουν λιγότερο υπνηλία. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η σετιριζίνη μπορεί να σας κουράσει. Πώς όμως μπορεί να εξηγηθεί αυτό;

Η σετιριζίνη καταλαμβάνει τις θέσεις πρόσδεσης στην περιοχή του ματιού και του ρινικού βλεννογόνου. Δεδομένου ότι το δραστικό συστατικό απορροφάται στο αίμα μέσω του εντέρου, φτάνει επίσης στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτά απαιτούν μικρές ποσότητες ισταμίνης ως ένα είδος «παράγοντα αφύπνισης» προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Εάν η πρόσδεση της ισταμίνης στις θέσεις δέσμευσης στα νευρικά κύτταρα εμποδίζεται από αντιισταμινικά όπως η σετιριζίνη, αυτά παραμένουν λιγότερο ενεργά. Αντίστοιχα, μπορεί να αισθάνεστε πιο νωθροί μετά τη λήψη του.

Δραστικό συστατικό Cetirizine: Πώς να το πάρετε σωστά

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας σχετικά με το πώς να παίρνετε σωστά τη σετιριζίνη ή/και να μελετήσετε το ένθετο συσκευασίας. Αυτό λέει ότι είναι καλύτερο να παίρνετε το φάρμακο το βράδυ. Γιατί; Η σετιριζίνη μπορεί –όπως δείχνουν οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες– να σας κουράσει. Θα πρέπει κατά προτίμηση να λαμβάνετε σετιριζίνη ολόκληρη με ένα ποτήρι νερό.

Σπουδαίος: Δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε φάρμακα και επομένως αντιισταμινικά όπως σετιριζίνη με αλκοόλ. Σύμφωνα με το ένθετο συσκευασίας, δεν βρέθηκαν κλινικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του αλκοόλ (σε επίπεδο αίματος 0,5 permil (g/l), που ισοδυναμεί με περίπου ένα ποτήρι κρασί) και της σετιριζίνης. Ωστόσο, συνιστάται ρητά να μην τα παίρνετε ταυτόχρονα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *