Διάστρεμμα ποδιού κατά το τρέξιμο: τι να κάνετε;

Είτε πρόκειται για βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τζόκινγκ ή περπάτημα – αν κάνετε λάθος και στρίψετε τον αστράγαλό σας, ο αστράγαλός σας θα πονέσει και πιθανώς ακόμη και θα πρηστεί. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε ποια άμεσα μέτρα πρέπει να λάβετε πρώτα σε περίπτωση αθλητικού τραυματισμού.

Κανόνας PECH για αθλητικούς τραυματισμούς

Με το χρήσιμο και αξέχαστο αρκτικόλεξο PECH, μπορείτε εύκολα να θυμάστε τι πρέπει να κάνετε αφού στρίψετε τον αστράγαλό σας για να αποτρέψετε χειρότερα πράγματα όπως η αιμορραγία και να ξεκινήσετε τη διαδικασία επούλωσης:

 • Πέξω
  Αυτό που φαίνεται λογικό σε πολλούς ανθρώπους δεν ακολουθείται πάντα. Ακόμα κι αν ο πόνος υποχωρήσει μετά από λίγα λεπτά και νιώθετε ξανά σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την αθλητική σας δραστηριότητα. Υπάρχει κίνδυνος ότι Μικροτραύμα ή υπάρχουν μικροί μώλωπες που δεν βλέπετε ή παρατηρείτε. Ωστόσο, αυτά μπορεί να επιδεινωθούν με περαιτέρω εκπαίδευση, προκαλώντας επακόλουθη ζημιά και απαιτώντας μεγαλύτερο διάλειμμα τραυματισμού. Σταματήστε αμέσως την προπόνηση και προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Μόνο αν στρίψεις πολύ ελαφρά τον αστράγαλό σου και δεν πονέσεις ανά πάσα στιγμή, μπορείς να συνεχίσεις κατ’ εξαίρεση.
 • μιείναι
  Η ψύξη συνιστάται το αργότερο όταν γίνουν αισθητά τα πρώτα σημάδια φλεγμονής. Οι χαρακτήρες είναι Ερυθρότητα, ζέστη, πρήξιμο, πόνος και λειτουργικοί περιορισμοί. Αυτά υποδηλώνουν βλάβη στον ιστό γύρω από την άρθρωση. Αυτά περιλαμβάνουν τους συνδέσμους, τους τένοντες, τους μύες και τα οστά. Σοβαρό οίδημα με μεγάλο μώλωπα υποδηλώνει μώλωπα, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα ρήξης συνδέσμου. Για να αποτρέψετε περαιτέρω αιμορραγία, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια κρύα κομπρέσα ή μια παγοκύστη όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σπουδαίος: Προστατεύετε πάντα το δέρμα σας από το άμεσο κρύο με ένα πανί!
 • ντοσυμπίεση
  Παρόμοια με την ψύξη, η συμπίεση χρησιμεύει για την πρόληψη της αιμορραγίας και τη μείωση του οιδήματος. Ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσετε και τα δύο είναι να εφαρμόσετε μια κομπρέσα ψύξης σφιχτά – αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε το αίμα να φράξει εντελώς. Εάν δεν έχετε κομπρέσα ή επίδεσμους στο χέρι, μπορείτε επίσης να τυλίξετε ένα ρούχο γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση.
 • Hochlay
  Το τέταρτο μέτρο χρησιμεύει επίσης για την πρόληψη περαιτέρω οιδήματος και συσσώρευσης αίματος. Ανυψώνοντας το πόδι σας, κατά προτίμηση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, διεγείρετε τη φλεβική επιστροφή του αίματος στην καρδιά και αποτρέπετε τη δημιουργία θρόμβων αίματος ή θρόμβωσης στο πόδι.

Μετά από τραυματισμό ή συμβάν που μοιάζει με τραυματισμό στις αρθρώσεις ή τους μύες, ακολουθείτε πάντα τον κανόνα PECH για να αποτρέψετε κάτι χειρότερο και να ξεκινήσετε τη διαδικασία επούλωσης. Εάν είναι απαραίτητο, καλέστε ασθενοφόρο ή μεταφέρετε ανεξάρτητα τον τραυματία στο νοσοκομείο για να λάβετε ιατρική διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Διάταση ή ρήξη συνδέσμου;

Οι υπερβολικά τεντωμένοι σύνδεσμοι και οι ρήξεις στην άνω άρθρωση του αστραγάλου είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στα επαγγελματικά και ψυχαγωγικά αθλήματα. Αυτό συμβαίνει συνήθως εξωτερική ζώνη επηρεάζεται εάν το πόδι λυγίσει ξαφνικά προς τα μέσα. Αυτοί που επηρεάζονται συχνά αναρωτιούνται εάν οι σύνδεσμοι τους έχουν μόλις τεντωθεί σοβαρά ή έχουν πράγματι σχιστεί. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε κυρίως από τα σημάδια της φλεγμονής και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ενώ α Διάταση συνδέσμων είναι ελάχιστα ορατή από έξω και σχετίζεται με μέτριο πόνο Σχισμένοι σύνδεσμοι συνήθως σαφώς ορατό και ψηλαφητό. Η προσβεβλημένη δομή διογκώνεται σημαντικά και μπορεί να αναγνωριστεί από το εξωτερικό από έναν μπλε χρωματισμό του δέρματος. Επιπλέον, εμφανίζεται έντονος πόνος, έτσι ώστε το πόδι δύσκολα μπορεί να τεθεί κάτω από οποιοδήποτε βάρος. Αν και ένα διάστρεμμα συνδέσμων μπορεί να γίνει χρόνιο, συνήθως επουλώνεται μετά από μια περίοδο ανάπαυσης δύο έως τριών εβδομάδων. Ένας σχισμένος σύνδεσμος, από την άλλη, μπορεί να σημαίνει διάλειμμα έως και δύο μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *