Δηλητηρίαση αίματος: σημάδια σήψης

Δηλητηρίαση αίματος: αυτές είναι οι αιτίες

Το έναυσμα για δηλητηρίαση αίματος είναι πάντα η φλεγμονή. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα πνευμονική λοίμωξη να είναι ή α Τσίμπημα εντόμουένας καύση ή ένα πληγήπου έχουν φλεγμονή. Αλλά και ένα μόλυνση Η ρίζα του δοντιού, οι ρινικοί κόλποι, το ουροποιητικό σύστημα ή μια γαστρεντερική νόσος μπορεί να είναι η αιτία. Τα παθογόνα μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω χειρουργικών επεμβάσεων. Εάν εμφανιστεί φλεγμονή στο σώμα, συνήθως μπορεί να καταπολεμήσει μόνο του τα παθογόνα. Ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει, τα παθογόνα δεν μπορούν να καταπολεμηθούν ανεξάρτητα και η φλεγμονή εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ηλικιωμένα άτομαΑνθρωποι χωρίς σπλήνα ή ασθενείς που φαρμακευτική αγωγή πάρτε φάρμακα που διακόπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μορφές σήψης

Η δηλητηρίαση αίματος μπορεί να χωριστεί σε τρία επίπεδα σοβαρότητας: απλή σήψη, σοβαρή σήψη και σηπτικό σοκ.

  • Απλά σήψη: Αυτή η μορφή είναι μια ήπια δηλητηρίαση του αίματος που προκαλείται από φλεγμονή του γαστρεντερικού ή αποστήματα των δοντιών. Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως επαρκής.
  • Σοβαρή σήψη: Σε περίπτωση σοβαρής δηλητηρίασης αίματος, οι ασθενείς συνήθως πρέπει να νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας οργάνων, για παράδειγμα της καρδιάς και των νεφρών.
  • Σηπτικό σοκ: Το σηπτικό σοκ συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει απότομα ως μέρος σοβαρής δηλητηρίασης του αίματος. Τα όργανα δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με αρκετό οξυγόνο. Το σηπτικό σοκ είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Σημάδια δηλητηρίασης αίματος

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της σήψης, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η μετάβαση από μια αρχική μόλυνση στη σήψη είναι ρευστή. Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, τα συμπτώματα όπως Πυρετός, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλαγές στην αναπνοή μη ειδική και μπορεί να υποδηλώνει άλλες ασθένειες. Για το λόγο αυτό, αυτά τα τέσσερα βασικά σημεία, που ορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συμπτώματα, παρέχουν πληροφορίες για το εάν τα συμπτώματα είναι σήψη.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα σοβαρή φλεγμονώδη αντίδρασηπου αλλάζει με α Θερμοκρασία σώματος (κάτω από 36 μοίρες ή πάνω από 38 μοίρες), μια αυξημένη ΠΑΛΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (πάνω από 90 παλμούς ανά λεπτό), ένα επιταχυνόμενη αναπνοή (πάνω από 20 αναπνοές ανά λεπτό) καθώς και το Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (πάνω από 12.000 ή κάτω από 4.000 ανά μικρολίτρο αίματος). Εάν πληρούνται τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια που αναφέρονται, πρόκειται για δηλητηρίαση αίματος.

Ένα άλλο σημάδι δηλητηρίασης αίματος είναι οι αλλαγές στη συνείδηση. Τα άτομα που επηρεάζονται μπορεί να φαίνονται αποπροσανατολισμένα, μπερδεμένα ή ανήσυχα. Αλλαγές στο δέρμα μπορούν επίσης να συμβούν σε περίπτωση σκεπτικισμού. Σχηματίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες που συγχωνεύονται σε μεγαλύτερες σκούρες κόκκινες ή μπλε κηλίδες. Αυτά μοιάζουν με μώλωπες.

Αντιμετωπίστε τη δηλητηρίαση του αίματος

Εάν διαγνωστεί σήψη, απαιτείται γρήγορη δράση, καθώς η δηλητηρίαση του αίματος μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή. Η θεραπεία της σήψης γίνεται συνήθως στο νοσοκομείο, συχνά ακόμη και στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι απαραίτητη. Εάν τα βακτήρια είναι το έναυσμα για την πηγή μόλυνσης, συνήθως καταπολεμούνται καλά με αντιβιοτικά. Τα μέτρα σταθεροποίησης για ολόκληρο τον οργανισμό είναι επίσης σημαντικά. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή αιμοκάθαρση εάν οι νεφρικές λειτουργίες δεν είναι επαρκείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *