Δείτε πώς μπορείτε να πείτε τη διαφορά

Κρύο: Ο ενοχλητικός σύντροφος

Ένα κρυολόγημα, γνωστό και ως λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη, είναι συνηθισμένο ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη, βήχα, φτέρνισμα και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Χαρακτηριστικά σημάδια κρυολογήματος >>

Κατά κανόνα, το κρυολόγημα είναι πιο ήπιο από τις λοιμώξεις από τη γρίπη και διαρκεί περίπου 7-10 ημέρες.

κρυολογήματα είναι μεταδοτικός και προκαλούνται κυρίως από ρινοϊούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας πίνοντας πολλά υγρά, ξεκουράζεστε και παίρνοντας φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τα συμπτώματα.

Αντιμετωπίστε το κρύο

Για ένα απλό κρυολόγημα, τα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη είναι μια καλή επιλογή. Η ξεκούραση, ο ύπνος, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η ζεστασιά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Κατά μέσο όρο, ένα κρυολόγημα τελειώνει μετά από δέκα ημέρες.

Γρίπη: Η πιο σοβαρή απειλή

Η γρίπη, ή γρίπη, είναι συνήθως πιο σοβαρό από ένα κρυολόγημα. Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους. Όταν έχετε κρυολόγημα, ωστόσο, ο μυϊκός πόνος εμφανίζεται λιγότερο συχνά. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί βήχας και πονόλαιμος. Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά και βίαια επί.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Επομένως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι αποτελεσματική προστασία έναντι σοβαρών περιπτώσεων.

Θεραπεία μιας γρίπης

Όπως και με το κρυολόγημα, η ξεκούραση, ο ύπνος, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η υγιεινή διατροφή βοηθούν κατά της γρίπης. Η θερμότητα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όπως αισθάνεστε. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες σπιτικές θεραπείες για τη γρίπη στο άρθρο μας: Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες που βοηθούν στη γρίπη >>

Επίσης συναρπαστικό: Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Έτσι διαφέρουν τα συμπτώματα >>

Πώς να πεις τη διαφορά

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η ξαφνική εμφάνιση της γρίπης. Εάν έχετε πυρετό και έντονο μυϊκό πόνο, είναι πιο πιθανό να έχετε γρίπη. Με το κρυολόγημα, τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο ήπια και αναπτύσσονται πιο σταδιακά.

5 άμεσες συμβουλές κατά του κρυολογήματος και της γρίπης

 1. Θαλασσινό νερό
  Κάντε γαργάρες με αλατούχο διάλυμα. Αυτό ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, δρα ενάντια στα παθογόνα και υγραίνει τους βλεννογόνους. Για να το κάνετε αυτό, διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό.
 2. Πάγος
  Τα κρύα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
 3. τσάι
  Το χαμομήλι σας βοηθά να κοιμηθείτε, ενώ το τζίντζερ βοηθά στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Το τσάι με μάραθο, κύμινο και γλυκάνισο είναι κατάλληλο για τη ναυτία. Το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει κατά των πονοκεφάλων.
 4. κοτόσουπα
  Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν τώρα ότι η κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει με το κρυολόγημα και τη γρίπη.
 5. υγραντήρας
  Ένας υγραντήρας ή υγρές πετσέτες στη θερμάστρα μπορούν να ανακουφίσουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η αναπνευστική οδός υγραίνεται, καθιστώντας δυσκολότερη την προσκόλληση των παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, η βλέννα μπορεί να στραγγίσει καλύτερα.

Κρυολόγημα ή γρίπη: πότε πρέπει να πάω στο γιατρό;

Όταν κρυώνεις

 • Μακροχρόνια συμπτώματα: Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρήσουν μετά από 10 ημέρες ή ακόμα και επιδεινωθούν, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Διότι: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη.
 • Δυσκολία αναπνοής: Εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή έντονο βήχα, ειδικά εάν έχετε άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις, απαιτείται ιατρική φροντίδα.
 • Πυρετός: Στα παιδιά, ο υψηλός πυρετός μπορεί να είναι ανησυχητικός. Μια επίσκεψη στο γιατρό συνιστάται εάν ο πυρετός επιμένει ή αυξάνεται.

Με τη γρίπη

 • Σοβαρά συμπτώματα: Η γρίπη συνοδεύεται συχνά από υψηλό πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους και υπερβολική κόπωση. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα άσχημα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.
 • Ομάδες κινδύνου: Ορισμένες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 • Δυσκολία στην αναπνοή: Οι σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες ή ο πόνος στο στήθος είναι ανησυχητικά σημάδια. Θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Και θυμήσου: Η λήψη του εμβολίου γρίπης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές περιπτώσεις γρίπης. Μείνε υγιείς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *