Γόνατο δρομέα: 3 συμπτώματα

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το τρέξιμο, ειδικά ως άθλημα αντοχής, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του γονάτου του δρομέα και ευθύνεται για έως και το 12% όλων των τραυματισμών στο τρέξιμο. Κατ ‘αρχήν, οποιαδήποτε δραστηριότητα ασκεί επαναλαμβανόμενη πίεση στην άρθρωση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το ποδήλατο, το σκι, το ποδόσφαιρο ή την ορειβασία.

Τι είναι το γόνατο του δρομέα;

Το γόνατο του δρομέα, γνωστό και ως γόνατο του δρομέα ή σύνδρομο ITBS, είναι ένα σύνδρομο συχνού πόνου που προκαλείται από το τρίψιμο της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο εξωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Η λαγονοκνημιαία ζώνη είναι ένας κλώνος τενόντων ινών που συνδέει την λαγόνια ακρολοφία και την ανώτατη προσάρτηση της κνήμης. Αυτό το σημείο επαφής μεταξύ των μυών και των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος καθώς σταθεροποιεί τον άξονα του ποδιού και το ισχίο.

Κατά το τρέξιμο, η άρθρωση του γόνατος συνεχώς κάμπτεται και τεντώνεται. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η περιτονία πιέζει την οστική προεξοχή στο εξωτερικό μέρος του μηρού. Εάν η λαγονοκνημιαία ταινία κινείται επίσης μπρος-πίσω, ο ερεθισμός αυξάνεται. Εάν η τριβή γίνει πολύ δυνατή, εμφανίζεται φλεγμονή και άρα το γόνατο του δρομέα.

Τα κακώς ευθυγραμμισμένα πόδια, το λυγισμένο πόδι, οι σοβαρές μυϊκές ανισορροπίες, τα λανθασμένα υποδήματα και η αδυναμία στους μύες του πλάιου και του πίσω ισχίου μπορούν να αυξήσουν την πίεση και να προάγουν το γόνατο του δρομέα. Η απότομη αύξηση της προπόνησης και το τρέξιμο στην κατηφόρα αντιπροσωπεύουν επίσης ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου.

Επίσης ενδιαφέρον: Υγιές στυλ τρεξίματος: Πρέπει να κυλάς ενώ κάνεις τζόκινγκ ή όχι;

Συμπτώματα γονάτου δρομέα

1. Πόνος στο εξωτερικό του γόνατος

Το μαχαίρι ή ο πόνος στο κάψιμο κατά το τρέξιμο ή το περπάτημα είναι το πρώτο σημάδι του γονάτου του δρομέα. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στο εξωτερικό της άρθρωσης του γόνατος και σε σπάνιες περιπτώσεις και στο μπροστινό μέρος. Ο πόνος λόγω πίεσης μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο εξωτερικό του γόνατος. Όσο πιο επίμονος και επίμονος είναι ο πόνος, τόσο περισσότερο δείχνει ότι το γόνατο είναι ήδη κατεστραμμένο. Η ορατή ερυθρότητα και οίδημα είναι σπάνια.

2. Ευαισθησία πίεσης και θόρυβος

Εάν προκύψουν θόρυβοι όπως τρίξιμο, σκάσιμο ή τρίψιμο πάνω από το εξωτερικό ρολό του μηρού, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη γονάτου του δρομέα. Οι θόρυβοι μπορεί να προκληθούν από τη μεγάλη τριβή της προσκόλλησης των μυών στην προεξοχή του οστού. Αυτό το σύμπτωμα γίνεται συχνά αντιληπτό μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης.

3. Ο πόνος επιδεινώνεται με την κίνηση

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται μόνο μετά από μια ορισμένη απόσταση ή καταπόνηση. Συνήθως εξαφανίζονται αμέσως μετά τη δραστηριότητα, αλλά επανεμφανίζονται ή επιδεινώνονται μόλις ξαναρχίσει η άσκηση. Είναι ιδιαίτερα αισθητά όταν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις, ανεβαίνετε σκάλες, περπατάτε σε κατηφόρα ή λυγίζετε το γόνατο.

Τι να κάνετε αν έχετε γόνατο δρομέα;

Για να ανακουφίσετε τον πόνο, είναι σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στο γόνατό σας. Μην προπονείστε στον πόνο και μειώστε την ποσότητα της προπόνησης που κάνετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να στραφείτε σε αθλήματα που είναι λιγότερο αγχωτικά στα γόνατά σας. Στο οξύ στάδιο, η κρύα θεραπεία, οι κομπρέσες κουάρκ και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως οι αλοιφές ή τα δισκία, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Ένα στήριγμα γονάτου ή επίδεσμος με συμπίεση μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Αυτά υποστηρίζουν το γόνατο για να ανακουφίσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή, μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά με μετρημένες ασκήσεις διατάσεων και ελαφριές ασκήσεις καθώς και ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα, του ισχίου και των γλουτών. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση του στυλ τρεξίματός σας και την επιλογή των σωστών υποδημάτων.

Εδώ θα βρείτε στηρίγματα γονάτων που σταθεροποιούν και υποστηρίζουν την άρθρωση:

>> Στήριγμα γονάτων Bauerfeind «Υποστήριξη γονάτων» περίπου. 67 ευρώ
>> Επίδεσμος γονάτων Hansaplast Sport περίπου. 15 ευρώ

Πηγές: hopkinsmedicine.org, deximed.de, bauerfeind-sports.com, orthinform.de, zeitschrift-sportmedizin.de

Στο βίντεο: Κίνδυνος τραυματισμού «στυλ τρεξίματος»: Οι τζόγκερ πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν προσοχή σε αυτό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *