Συμπτώματα γρίπης
Η γρίπη, ιατρικά γνωστή ως γρίπη, συνοδεύεται συχνά από μια σειρά συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να συμβούν ξαφνικά και περιλαμβάνουν Πυρετός, ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πόνοι στους μύες ή στο σώμα, πονοκέφαλος και κόπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης Διάρροια και έμετος ελάτε, ειδικά στα παιδιά.
>> Τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος
Διάρκεια και πορεία της γρίπης
Η γρίπη συνήθως διαρκεί μεταξύ μία και δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορούν πολύ εντατική είναι. Ωστόσο: Η ακριβής διάρκεια της γρίπης ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη σοβαρότητα της νόσου.
Οι πρώτες μέρες είναι συχνά οι χειρότερες, μετά από τις οποίες τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν. Τα οξέα συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος, συνήθως υποχωρούν μετά από 5 έως 7 ημέρες. Ωστόσο, ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από τη γρίπη;
Ενας Η πλήρης ανάρρωση από τη γρίπη μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες αφιερώστε χρόνο γιατί το σώμα χρειάζεται να αναπληρώσει τα ενεργειακά του αποθέματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ξεκουραστείτε πολύ και πίνετε πολλά υγρά. Συνήθως χρειάζονται 7 έως 14 ημέρες για να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις ή επιπλοκές, η διάρκεια της νόσου μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να απαιτεί ιατρική θεραπεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό Εάν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή υποψιάζεστε γρίπη, επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Ειδοποίηση: Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με προηγούμενες ασθένειες, η γρίπη μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να διαρκέσει περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανιστούν επιπλοκές όπως πνευμονία ή μυοκαρδίτιδα.
Πώς θεραπεύετε σωστά τη γρίπη;
Πολλές περιπτώσεις γρίπης μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, όπως τα οικιακά κρυολογήματα και φάρμακα:
Σπιτικές θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη
- Πίνετε αρκετά υγρά: Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά να διατηρείται το σώμα ενυδατωμένο και να αραιώνει την παραγωγή βλέννας.
- Υπόλοιπο: Ο επαρκής ύπνος βοηθά το σώμα να ανακάμψει.
- Παυσίπονο: Τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.
- Ζεστά ροφήματα: Τα ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι ή η σούπα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας.
- Εισπνέω: Εισπνεύστε με ζεστό ατμό για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς.
- Περιτύλιγμα λαιμού: Τα περιτυλίγματα είναι μια ανακούφιση για τον πονόλαιμο.
>> Γρίπη: Πώς την αντιμετωπίζετε σωστά;
Φάρμακο για τη γρίπη
- Αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι: Ρινικές σταγόνες ή σπρέι καθαρίζουν τη μύτη. Φτιάξτε το δικό σας ρινικό σπρέι >>
- Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά ανακουφίζουν από το φτέρνισμα και τον κνησμό.
- Παυσίπονο: Τα παυσίπονα μειώνουν τους πονοκεφάλους και τους πόνους στο σώμα.
- Αντιιικά: Τα αντιικά κηρύσσουν τον πόλεμο στον πολλαπλασιασμό των τεσσάρων.
>> Κύμα γρίπης: Αυτός είναι ο χρόνος που εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικοί
Πόσο καιρό πρέπει να μείνετε σπίτι με τη γρίπη;
Συνήθως χρειάζονται περίπου 7 έως 14 ημέρες για να υποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα. Ωστόσο: Όποιος έχει προσβληθεί από γρίπη θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να αισθανθεί ξανά πλήρως σε φόρμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της γρίπης.
Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;
Να παίρνετε πάντα τη γρίπη στα σοβαρά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τη νόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό – ειδικά εάν:
- Είστε άνω των 65 ετών ή πάσχετε από χρόνια ασθένεια.
- Τα συμπτώματά σας δεν έχουν βελτιωθεί μετά από 7 ημέρες ή έχουν επιδεινωθεί.
- Έχετε δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή κρυάδα έχω.