Γι’ αυτό οι μεθυσμένοι (σχεδόν) λένε πάντα την αλήθεια
Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA) διαπίστωσε ότι το αλκοόλ μουδιάζει τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Ο μετωπιαίος λοβός είναι υπεύθυνος για πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του Αναστοχασμός, έλεγχος παρορμήσεων και κοινωνική συμπεριφορά. Όταν ο μετωπιαίος λοβός είναι μουδιασμένος, χάνουμε την ικανότητα να ελέγχουμε τα λόγια και τις πράξεις μας. Λέμε και κάνουμε πράγματα που διαφορετικά δεν θα λέγαμε ή δεν θα κάναμε, ακόμα κι αν το κάνουμε σε άλλους πληγώσουμε ή ντροπιάζουμε τον εαυτό μας.
Ο George Koob, επικεφαλής της NIAAA, συνέκρινε την κατάσταση μέθης με αυτό κατάσταση ενός παιδιού. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις τους. Συχνά λένε και κάνουν πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνουν.
Συμπέρασμα: Το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν μικρά παιδιά. Λέμε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας χωρίς να σκεφτόμαστε τους άλλους. Μπορεί επίσης να προβούμε σε επικίνδυνες ενέργειες που διαφορετικά δεν θα κάναμε.
Το αλκοόλ βλάπτει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου να ανιχνεύει ψέματα
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία διαπίστωσε επίσης ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να ανιχνεύει ψέματα είναι μειωμένη. Στη μελέτη, ζητήθηκε από 200 άτομα να ολοκληρώσουν διάφορες εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ψέματος. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα που κατανάλωνε αλκοόλ και μια ομάδα που δεν κατανάλωνε αλκοόλ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα στην ομάδα αλκοόλ ήταν σημαντικά χειρότερα στην ανίχνευση ψεμάτων από τα άτομα στην ομάδα χωρίς αλκοόλ. Τα αλκοολικά άτομα ήταν επίσης πιο επιρρεπή στο να λένε ψέματα.
Συμβουλή ανάγνωσης: Το πιο ανθυγιεινό αλκοόλ: Αποφύγετε 3 τύπους >>