Γιατί πονάνε τόσο πολύ και τι βοηθάει ενάντια σε αυτό

Γιατί οι πόνοι περιόδου πονάνε τόσο πολύ;

Η κύρια αιτία του πόνου της περιόδου είναι οι συσπάσεις της μήτρας κατά την έμμηνο ρύση. Αυτές οι συσπάσεις είναι απαραίτητες για την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Αυτό απελευθερώνει προσταγλανδίνες, ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των προσταγλανδινών, τόσο χειρότερος είναι ο πόνος.

Τι βοηθάει στον πόνο της περιόδου;

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της περιόδου. Αυτό περιλαμβάνει:

Ζεστασιά: Ένα μπουκάλι ζεστού νερού ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από τον πόνο. Η ζέστη προάγει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να μειώσει τις κράμπες.

Παυσίπονο: Εάν ο πόνος γίνει αφόρητος, μπορείτε να καταφύγετε σε παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτά τα φάρμακα παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.

Τεχνικές χαλάρωσης: Προσπαθήστε να αφιερώσετε συνειδητά χρόνο για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Η γιόγκα, ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και στη μείωση του πόνου.

Κίνηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση του πόνου. Η ελαφριά γιόγκα, οι βόλτες ή οι απαλές διατάσεις μπορούν ήδη να έχουν θετική επίδραση.

Φυτικά φάρμακα: Υπάρχουν διάφορες βοτανικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο της περιόδου. Το Chasteberry και ο γυναικείος μανδύας είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ωστόσο, πριν πάρετε φυτικά συμπληρώματα, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να αποκλείσετε πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Χάπι για πόνο περιόδου;

Οι γυναικολόγοι συχνά συνταγογραφούν ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονικές σπείρες για τον πόνο της περιόδου. Η επένδυση της μήτρας τότε δεν συσσωρεύεται στο κανονικό της πάχος και η αιμορραγία απόσυρσης είναι συνήθως ελαφρύτερη και μικρότερη από τη φυσική έμμηνο ρύση. Ωστόσο, τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορεί να έχουν διάφορες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους ή ναυτία και να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *