Βρογχιολίτιδα: συμπτώματα, θεραπεία και πρόγνωση

Επίσης συναρπαστικό: Αυτές οι σπιτικές θεραπείες βοηθούν στην πνευμονία > >

Οι βρόγχοι και τα βρογχιόλια αποτελούν μέρος του αναπνευστικού συστήματος στο σώμα μας. Οι βρόγχοι είναι μεγαλύτεροι σωλήνες με σκληρά τοιχώματα χόνδρου που βρίσκονται στους πνεύμονες και μεταφέρουν αέρα από την τραχεία στους πνεύμονες. Χωρίζονται σε μικρότερα κλαδιά, τα βρογχιόλια να κατονομαστεί.

ο Τα βρογχιόλια είναι πολύ μικρότερα από τους βρόγχους και έχουν λεπτότερα, χόνδρινα τοιχώματα. Διακλαδίζονται περαιτέρω σε ακόμη μικρότερους σωλήνες που ονομάζονται κυψελιδικοί πόροι. Αυτά οδηγούν σε μικροσκοπικούς σάκους στους πνεύμονες που ονομάζονται κυψελίδες.

Τα παιδιά και τα βρέφη επηρεάζονται ιδιαίτερα συχνά

Τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα συχνά από πνευμονία όπως βρογχιολίτιδα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Πρέπει πρώτα να αναπτύξουν ανοσία με τα χρόνια έρχονται σε επαφή με ιούς και παθογόνους οργανισμούς.

Οι στενότεροι αεραγωγοί στα παιδιά αυξάνουν επίσης την ευαισθησία τους σε ασθένειες. Οι ιοί και τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις πολύ πιο εύκολα στους στενούς βρόγχους και στα βρογχιόλια.

Συμπτώματα της νόσου

Η βρογχιολίτιδα που προκαλείται από ιούς ξεκινά με κλασικά συμπτώματα κρυολογήματος. Σε παιδιά και βρέφη Εμφανίζεται καταρροή, πυρετός και βήχας, μερικές φορές και φλεγμονή του λαιμού. Ωστόσο, καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, Αναπνευστικά προβλήματα επί.

Εμφανίζεται λόγω της στένωσης των βρογχιολίων που προκαλείται από φλεγμονή Συριγμός και θορύβους κατά την εκπνοή.

Στη βρογχιολίτιδα, τα βρογχιόλια μερικές φορές επηρεάζονται τόσο πολύ που τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ενάντια στη στένωση. ο Ο αναπνευστικός ρυθμός μπορεί στη συνέχεια να αυξηθεί και τα παιδιά χρησιμοποιήστε ασυναίσθητα υποστηρικτικούς βοηθητικούς μύες για την αναπνοή. Στη συνέχεια, όταν εισπνέετε, το Τα ρουθούνια ανασηκωμένα ή οι μύες του λαιμού είναι εμφανώς πιεσμένοι.

Αιτίες: Έτσι εμφανίζεται η βρογχιολίτιδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μόλυνση προκαλείται από ιούς. Συχνά είναι για βρογχιολίτιδα

  • RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός)
  • Ιοί του κρυολογήματος
  • Ιοί παραγρίπης

υπεύθυνος. Οι ιοί εξαπλώνονται μέσω μόλυνσης από σταγονίδια, αλλά συνήθως προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα κρυολογήματος στους γονείς.

Μάθε περισσότερα: Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τριχόπτωση στα παιδιά > >

Σε αντίθεση με την οξεία βρογχιολίτιδα, που προκαλείται από ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς, η νόσος μπορεί να είναι και χρόνια. Η χρόνια βρογχιολίτιδα προκαλείται από άσθμα ή αγγειακή φλεγμονή. Οι ρύποι στον αέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια χρόνια μορφή πνευμονίας. Επομένως, ο καπνός του τσιγάρου πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος για τα μικρά παιδιά.

Πώς πάει η θεραπεία;

Η θεραπεία εξαρτάται πάντα από την αιτία και τη σοβαρότητα της νόσου. Ωστόσο, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιοί βρίσκονται πίσω από τη μόλυνση, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά. Στην περίπτωση της βρογχιολίτιδας που προκαλείται από ιούς RS, αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του τα παθογόνα – αλλά στη συνέχεια έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς πιο γρήγορα στο μέλλον.

Τα φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό μπορούν να βοηθήσουν κατά του πυρετού και των συνοδών συμπτωμάτων. Η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη είναι τότε τα φάρμακα εκλογής.

  • Οι οικιακές θεραπείες όπως οι εισπνοές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επούλωση. Μέσω της εισπνοής, η κολλημένη βλέννα στα σημεία της φλεγμονής στα βρογχιόλια χαλαρώνει και στη συνέχεια μπορεί να μεταφερθεί μακριά. Αυτό διευκολύνει τον βήχα και απομακρύνει τους ιούς από τους πνεύμονες.

πρόβλεψη: Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως από την οξεία βρογχιολίτιδα μετά από μία ή δύο εβδομάδες, αν και ο βήχας μπορεί συχνά να διαρκέσει περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό το παιδί να ξεκουράζεται αρκετά και να παραμένει καλά ενυδατωμένο. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσυμφορητικά φάρμακα ή αντιπυρετικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη βρογχιολίτιδα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *