Αυτό βοηθά κατά του σπασίματος των δακτύλων

Τι είναι το δάκτυλο της σκανδάλης;

Το δάκτυλο της σκανδάλης είναι μια δυσλειτουργία που εμφανίζεται συνήθως λόγω τενοντίτιδας στους καμπτήρες τένοντες του χεριού. Λόγω της οζώδους πάχυνσης, ο τένοντας δεν μπορεί πλέον να κινείται ελεύθερα. Ως αποτέλεσμα, το προσβεβλημένο δάκτυλο δεν μπορεί να λυγίσει ή να εκταθεί σωστά. Το δάκτυλο της σκανδάλης ονομάζεται επίσης Στένωση δακτύλου δακτύλου και δακτυλίου συνδέσμου γνωστός. Το προσβεβλημένο δάκτυλο συχνά παραμένει σε λυγισμένη θέση. Το δάχτυλο μπορεί να ισιωθεί ξανά μόνο με προσπάθεια ή με τη βοήθεια άλλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ορατή αίσθηση σπασίματος, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη.

Το δάκτυλο της σκανδάλης μπορεί αρχικά να γίνει αντιληπτό μέσω της ακαμψίας στο προσβεβλημένο δάκτυλο, που εμφανίζεται ιδιαίτερα το πρωί. Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, το δάκτυλο της σκανδάλης εμφανίζεται πιο συχνά ή τακτικά – συνήθως όταν το προσβεβλημένο δάκτυλο χρειάζεται να τεντωθεί. Το δάχτυλο πονάει όταν κινείται και αισθάνεται πρησμένο. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα μικρό εξόγκωμα μπορεί να γίνει αισθητό πάνω από τη μετακαρποφαλαγγική άρθρωση όπου συναντά το χέρι.

Αιτίες του δακτύλου της σκανδάλης

Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από υπερένταση, αλλά και από σακχαρώδη διαβήτη, φθορά, ασθένειες όπως ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς ή γενετική προδιάθεση. Οι διαβητικοί και οι γυναίκες, μεταξύ άλλων, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν το δάκτυλο της σκανδάλης, καθώς έχουν περίπου έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν το δάκτυλο της σκανδάλης από τους άνδρες.

Θεραπεία του δακτύλου της σκανδάλης

Για τη θεραπεία της τενοντίτιδας, μπορούν να εφαρμοστούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως αλοιφές. Το να ξεκουράζετε το δάχτυλό σας και να το ψύχετε τακτικά υπόσχονται επίσης ανακούφιση. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας με κορτιζόνη, η οποία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο του ιστού και να ανακουφίσει τη φλεγμονή. Η κορτιζόνη μπορεί είτε να συνταγογραφηθεί ως αλοιφή είτε να ενεθεί απευθείας από τον γιατρό. Σε σοβαρές περιπτώσεις δακτύλων σκανδάλης, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Εδώ ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος χωρίζεται, επιτρέποντας στον καμπτήρα τένοντα να κινείται ελεύθερα και να τεντώνεται ξανά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *