Αυτοδιάγνωση: αναγνώριση αμυγδαλίτιδας
Θα θέλατε να μάθετε αν έχετε αμυγδαλίτιδα; Αυτό είναι πολύ απλό! Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και βγάλτε τη γλώσσα σας. Πείτε «Α». Τώρα μπορείτε να δείτε αν ο λαιμός σας είναι κόκκινος και οι αμυγδαλές σας παχιές. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η επικαλυμμένη γλώσσα. Εάν έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να πάσχετε από οξεία αμυγδαλίτιδα.
Διαφορά μεταξύ βακτηριακής και ιογενούς αμυγδαλίτιδας
Μια κλασική διάκριση μπορεί να γίνει μεταξύ βακτηριακής και ιογενούς αμυγδαλίτιδας. Τυπικό για βακτηριακή αμυγδαλίτιδα είναι λευκές, επίπεδες εναποθέσεις στις αμυγδαλές και στο λαιμό. Τα βακτήρια προκαλούν επίσης μια γούνινη γλώσσα. Το υπόθετο στο λαιμό είναι συχνά πρησμένο, φλεγμονώδες και καλυμμένο με λευκές βακτηριακές πλάκες.
Ιογενής αμυγδαλίτιδα δεν είναι λιγότερο επώδυνες, αλλά οπτικά διαφέρουν από τη μορφή που προκαλείται από βακτήρια. Η ιογενής φλεγμονή συνήθως οδηγεί σε σοβαρά διογκωμένες και κόκκινες αμυγδαλές. Ο λαιμός είναι επίσης εξαιρετικά κόκκινος. Ωστόσο, εδώ δεν φαίνονται πυώδεις, λευκές πλάκες. Η γλώσσα συνήθως δεν είναι επικαλυμμένη.
Πρόληψη της αμυγδαλίτιδας
Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αμυγδαλίτιδας. Αυτό περιλαμβάνει:
- Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ύπνος και άσκηση συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων.
- Υγιεινή: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και ιών.
- Αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα: Εάν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει αμυγδαλίτιδα, θα πρέπει να προστατευτείτε από το να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.
Εάν εμφανίσετε επαναλαμβανόμενη αμυγδαλίτιδα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή). Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω αμυγδαλίτιδας και άλλων επιπλοκών.