Απώλεια γεύσης όταν έχετε κρυολόγημα: αιτίες και σπιτικές θεραπείες

Πώς συμβαίνει η απώλεια γεύσης μετά από ένα κρυολόγημα;

Μια προσωρινή απώλεια γεύσης μετά από ένα κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

1. Ρινική συμφόρηση: Το κρυολόγημα συχνά συνοδεύεται από βουλωμένη μύτη. Εάν οι ρινικές δίοδοι είναι φραγμένες, μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της όσφρησης, καθώς η αίσθηση της γεύσης είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της όσφρησης. Χωρίς την κατάλληλη οσφρητική αντίληψη, ορισμένες γευστικές αποχρώσεις δεν μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτές.

2. Βλέννη και φλεγμονή: Η παραγωγή βλέννας και η φλεγμονή στη μύτη και το λαιμό κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή προσβολή των γευστικών κάλυκων. Η βλέννα μπορεί να επικαλύψει τους γευστικούς κάλυκες ή να παρεμποδίσει την κανονική ροή των γεύσεων στους υποδοχείς.

3. Γενική αδιαθεσία: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται γενικά αδιαθεσία όταν κρυώνουν. Αυτή η ενόχληση μπορεί επίσης να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης και να κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται λιγότερο εύγευστα.

Σπουδαίος: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αίσθηση της γεύσης επιστρέφει στο φυσιολογικό από μόνη της αφού φύγει το κρύο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει πλήρως. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί παρατεταμένη απώλεια γεύσης μετά από ένα κρυολόγημα. Εάν η απώλεια της γεύσης επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επιδεινώνεται, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.

Απώλεια γεύσης όταν έχετε κρυολόγημα: Αυτές οι σπιτικές θεραπείες βοηθούν

1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Ωστόσο, το ριζικό λαχανικό δεν είναι μόνο ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν επίσης να τονωθούν από τον κόνδυλο. Για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ ως μέθοδο ανάκτησης γεύσης και μυρωδιάς, συνιστάται να καταναλώνετε καθημερινά ένα μικρό κομμάτι ωμό τζίντζερ ή να εμποτίζετε τον βολβό με ζεστό νερό και να το πίνετε ως τσάι. Το δυνατό και πικάντικο άρωμα του τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της σιελόρροιας και στη βελτίωση των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης.

Επίσης ενδιαφέρον: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα: συνταγή για σφηνάκια τζίντζερ

2. Μέντα

Η μέντα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αίσθησης της γεύσης. Το κύριο συστατικό των φύλλων μέντας είναι η μενθόλη. Η ουσία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία επούλωσης στην περιοχή του στόματος και του λαιμού. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε μερικά φύλλα μέντας και προσθέστε τα σε ένα φλιτζάνι νερό. Βράζουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα, στραγγίζουμε το διάλυμα μόλις κρυώσει και προσθέτουμε λίγο μέλι. Πιείτε το αμέσως.

3. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δοκιμάσετε κάτι ξανά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για να το κάνετε αυτό, διαλύστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και λίγο μέλι σε ζεστό νερό και πιείτε το, ιδανικά πριν το πρωινό. Το ξύδι έχει πικρή και ελαφρώς ξινή γεύση και δρα ως διεγερτικό για τους γευστικούς κάλυκες. Επιπλέον, το μηλόξυδο είναι γνωστό ως σπιτική θεραπεία στη φυσική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να εξασφαλίσει όμορφα, λαμπερά μαλλιά. Μπορείτε να μάθετε πώς το μηλόξυδο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία μας στο άρθρο μας Τι συμβαίνει αν πίνετε μηλόξυδο κάθε μέρα.

4. Καστορέλαιο

Λέγεται επίσης ότι το καστορέλαιο βοηθά στην ανάκτηση της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης χάρη στο δραστικό συστατικό του, το ρικινελαϊκό οξύ. Το οξύ έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής των ρινικών μεμβρανών που προκαλούνται από κρυολογήματα και αλλεργίες. Για να το κάνετε αυτό, ζεστάνετε το καστορέλαιο απαλά (ζεστό, όχι καυτό) στη σόμπα ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια, ρίξτε δύο σταγόνες από το λάδι σε κάθε ρουθούνι το πρωί και το βράδυ. Επαναλάβετε για λίγες μέρες ή μέχρι να ανακτήσετε την όσφρηση και τη γεύση.

Επίσης ενδιαφέρον: Κρύο: Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *