Απώλεια βάρους με διαβήτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η απώλεια βάρους είναι μέρος της θεραπείας για τον διαβήτη

Εάν η αναλογία του ανθρώπινου λιπώδους ιστού είναι πολύ υψηλή σε σχέση με το σωματικό βάρος, αυτό οδηγεί σε προβλήματα υγείας και δευτερογενείς ασθένειες. Ειδικά ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί με τη μείωση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η «ασθένεια του σακχάρου» εξαφανίζεται ακόμη και προσωρινά. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον διαβήτη. Ωστόσο, αυτά συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο ζωής των ατόμων που επηρεάζονται. Μια επιτυχημένη αλλαγή στη διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Για να γίνει αυτό, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την παροχή ενέργειας. Αυτή η αρχή είναι επίσης γνωστή ως νόμος της διατήρησης της ενέργειας. Η μείωση της πρόσληψης ενέργειας με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας φέρνει την καλύτερη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Για να γίνει αυτό, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός πρέπει να αυξηθεί μέσω της άσκησης. Όποιος διατηρεί τις διατροφικές του συνήθειες παρά τον διαβήτη τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο δευτερογενών ασθενειών.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη;

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Το υπερβολικό βάρος, ειδικά το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος (λίπος στην περιοχή της κοιλιάς), αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό λίπος προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματος είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Αυτό προκαλεί το σώμα να μην μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τελικά οδηγεί σε διαβήτη.

Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να συμβάλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα αναπτύξουν απαραίτητα διαβήτη όλοι όσοι είναι υπέρβαροι, αλλά ο κίνδυνος είναι σίγουρα αυξημένος. Για να μειωθεί ο κίνδυνος, συνιστάται η επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Πώς μπορώ να χάσω τα περιττά κιλά;

Πάνω από όλα, πρέπει να αλλάξετε τον δικό σας τρόπο ζωής. Πολυάριθμες μελέτες και επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της ποσότητας του κοιλιακού λίπους και του κινδύνου για διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο. Πολλοί γιατροί στοχεύουν στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να ανακουφιστούν πλήρως ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα χάνοντας βάρος.

Μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης, τα επίπεδα αίματος και λιπιδίων βελτιώνονται, η αρτηριακή πίεση πέφτει και η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα. Οι ριζοσπαστικές δίαιτες ή οι θεραπείες απώλειας βάρους είναι εξίσου ακατάλληλες με τη βραχυπρόθεσμη αποχή από το φαγητό ή τη μακροχρόνια ασιτία του σώματος. Στο τέλος επιστρέφουν τα κιλά που έχασες και μετά μερικά γιατί το σώμα θέλει να είναι προετοιμασμένο για την επόμενη φορά της πείνας.

Προκειμένου να μειωθεί το βάρος μακροπρόθεσμα, κάθε άτομο που επηρεάζεται πρέπει να εξετάσει τον τρόπο ζωής του ατομικά και κριτικά. Ακολουθεί η εκμάθηση μιας νέας διατροφικής συμπεριφοράς και στη συνέχεια το άτομο που επηρεάζεται πρέπει να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα. Η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απώλεια ποιότητας ζωής ή πλήρη αποχή από κάθε τι νόστιμο. Πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι τρώνε ακόμη και πολύ σπάνια ή πολύ λίγο, πράγμα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός τους δεν καίει επίσης θερμίδες.

Ποιες συμβουλές υπάρχουν για δίαιτα με διαβήτη;

Εάν έχετε διαβήτη και θέλετε να επιτύχετε φυσιολογικό βάρος, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο: Ο γιατρός σας ή ο εξειδικευμένος επαγγελματίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ατομικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους σας.

2. Προσοχή στη διατροφή σας: Μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών.

3. Ελέγξτε τις μερίδες σας: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ελέγξτε τα μεγέθη της μερίδας σας και δώστε προσοχή στα σήματα κορεσμού του σώματός σας.

4. Τακτική σωματική δραστηριότητα: Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική όχι μόνο για την απώλεια βάρους, αλλά και για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προσπαθήστε να εντάξετε την τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, όπως: Π.χ. περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι.

5. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας: Δώστε προσοχή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και προσαρμόστε ανάλογα τη διατροφή και τα φάρμακά σας. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση της αύξησης βάρους.

Συνεχίστε να διαβάζετε: Απαγορευμένες τροφές για διαβήτη τύπου 2: Ποιες πρέπει να αποφεύγετε >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *