Αναγνωρίστε και θεραπεύστε τη ρινίτιδα

Τι είναι η ρινίτιδα;

Η ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου – α εκτεταμένη ασθένεια, που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Εάν ο ρινικός μας βλεννογόνος έχει φλεγμονή, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά. Ένα πρόβλημα γιατί: Ο βλεννογόνος μας στη μύτη εκπληρώνει σημαντικές λειτουργίες, όπως φιλτράρισμα σωματιδίων αέρα, υγρασία του αέρα που αναπνέουμε και υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος στην άμυνα του έναντι των παθογόνων.

ΕΝΑαλλεργική έναντι μη αλλεργικής ρινίτιδας

Η ρινίτιδα μπορεί να είναι όπως αλλεργική ή μη αλλεργική κατηγορία να ταξινομηθεί. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνά εποχιακή και προκαλείται από τυπικά αλλεργιογόνα όπως η γύρη, η σκόνη ή οι τρίχες ζώων. Η μη αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καπνός, οι χημικές ουσίες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ορισμένα φάρμακα.

Αιτίες: Από πού προέρχεται η ρινίτιδα;

Η ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Αλλεργίες: Η αλλεργική ρινίτιδα, που συχνά αναφέρεται ως αλλεργική ρινίτιδα, είναι μια από τις πιο κοινές μορφές. Εκτός από τη γύρη των φυτών, μια αλλεργία σε άλλες ουσίες, όπως: Β. Ακάρεα οικιακής σκόνης ή τρίχες ζώων μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική ρινίτιδα και να προκαλέσει συμπτώματα.
 • Λοιμώξεις: Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κοινές αιτίες οξείας ιογενούς ή βακτηριακής ρινίτιδας.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Ερεθιστικά όπως ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη, οι αναθυμιάσεις, η ρύπανση των καυσαερίων ή ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσουν τον ρινικό βλεννογόνο και να προκαλέσουν μη αλλεργική ρινίτιδα.

Τα βασανιστικά συμπτώματα της φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου

Η ρινίτιδα εκδηλώνεται συχνά μέσω μιας ποικιλίας δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως:

 • Βουλωμένη μύτη: Οι βλεννογόνοι διογκώνονται, γεγονός που στενεύει τις ρινικές οδούς και δυσκολεύει την αναπνοή.
 • Φτάρνισμα: Ένα ανεξέλεγκτο αντανακλαστικό που προορίζεται να καθαρίσει τη μύτη από ερεθιστικούς παράγοντες.
 • Ρινική έκκριση: Η μύτη παράγει περισσότερη βλέννα για να απαλλαγεί από τους ερεθιστικούς παράγοντες.
 • Κνησμός και φτέρνισμα κολλάει: Ένα συνεχές γαργάλημα και φαγούρα στη μύτη μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό – και να οδηγήσει σε ολοφάνερες κρίσεις φτερνίσματος.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν:

 • Ξυστός λαιμός
 • Πονοκέφαλο

Θεραπεία: Τι μπορείτε να κάνετε για τη ρινίτιδα;

Η θεραπεία της ρινίτιδας εξαρτάται από την αιτία.

Αλλεργίες: Στην αλλεργική ρινίτιδα, τα αντιισταμινικά βοηθούν στην ανακούφιση από τον κνησμό και το πρήξιμο του ρινικού βλεννογόνου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή.

Λοιμώξεις: Δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία για την ιογενή ρινίτιδα. Τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν με φάρμακα όπως παυσίπονα, ρινικές πλύσεις και αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι. Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συχνά για τη βακτηριακή ρινίτιδα.

Διαβάστε επίσης: Απαλλαγείτε γρήγορα από τα κρυολογήματα στα παιδιά – έτσι λειτουργεί στο σπίτι >>

Σπιτικές θεραπείες για μη αλλεργική φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου

 • Εισπνέω: Η εισπνοή με ζεστό νερό ή αιθέρια έλαια μπορεί να υγράνει τους βλεννογόνους και να διευκολύνει την αναπνοή.
 • Ρινικά ντους: Το ρινικό ντους με αλατόνερο μπορεί να καθαρίσει τον ρινικό βλεννογόνο και να ανακουφίσει το πρήξιμο.
 • Ζεστασιά: Η θερμότητα στη μύτη και το πρόσωπο μπορεί να προωθήσει τη ροή του αίματος στους βλεννογόνους και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
 • Αρκετά υγρά: Η κατανάλωση αρκετών υγρών βοηθά στην υγρασία των βλεννογόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *