Συμπτώματα: Πώς είναι η αλλεργία στον ήλιο στα παιδιά;
Σε αντίθεση με τους ενήλικες, το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευαίσθητο και ως εκ τούτου απαιτεί περισσότερη προστασία από τον ήλιο. Επομένως, τα μωρά κάτω του ενός έτους πρέπει να φυλάσσονται εντελώς μακριά από τον ήλιο και τα μικρά παιδιά πρέπει να εκτίθενται μόνο σε πολύ λίγη υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, το αντηλιακό με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας (50+), η παραμονή στη σκιά και τα ρούχα UV είναι υποχρεωτικά.
Παρά όλες τις προφυλάξεις, τα παιδιά μπορούν εύκολα να αναπτύξουν αλλεργία στον ήλιο. Αυτό εκφράζεται μέσω χωρίς κνίδωση, κηλίδες που προκαλούν φαγούρα ή φουσκάλες, που συνήθως εμφανίζονται μόνο ώρες μετά την ηλιοθεραπεία στις «ηλιόλουστες βεράντες» του ντεκολτέ, της περιοχής των ώμων, των χεριών και σπανιότερα του προσώπου. Οι πιο ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος τείνουν να επηρεάζονται συχνότερα από αλλεργίες στον ήλιο.
Αντιμετώπιση αλλεργιών στον ήλιο: τι βοηθάει;
Το πρώτο βήμα είναι να βγείτε από τον ήλιο και στη σκιά! Μέχρι να ηρεμήσει το δέρμα και να επουλωθούν οι κυψέλες ή οι φουσκάλες, η επαφή με τον ήλιο θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι καλύτερο να ντύσετε το παιδί σας με μακριά ρούχα και να του βάλετε ένα καπέλο για τον ήλιο που να καλύπτει την περιοχή του λαιμού, τα αυτιά και τη μύτη. Εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα αντηλιακού στο παιδί σας από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.
Εάν τα συμπτώματα της αλλεργίας στον ήλιο είναι ιδιαίτερα έντονα και το παιδί σας υποφέρει από βασανιστικό κνησμό, μπορείτε να λάβετε φάρμακα όπως αντιισταμινικά. Χρήσιμες επίσης: αντιαλλεργικές αλοιφές και κρέμες με ενεργά συστατικά όπως χλωροφαινοξαμίνη, μπαμπιπίνη ή μηλεϊνική διμετινδένη. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό εκ των προτέρων!
Αλλεργία στον ήλιο στα παιδιά: Αυτές οι σπιτικές θεραπείες υπόσχονται ανακούφιση
Όπως και με ένα ηλιακό έγκαυμα, οι κρύες κομπρέσες βοηθούν στην ανακούφιση από τον κνησμό. Προσέξτε να μην τοποθετήσετε ψυκτικά επιθέματα από το θάλαμο πάγου απευθείας στο δέρμα σας, διαφορετικά μπορεί να κινδυνεύσετε εγκαύματα. Τα κουάρκ είναι επίσης δροσερά, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητικά. Απλώς πάρτε ένα καθαρό πανί, απλώστε ένα στρώμα τυρόπηγμα πάχους εκατοστού και τυλίξτε το ύφασμα. Τοποθετήστε στις κατάλληλες περιοχές του δέρματος για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά.
Εάν δεν έχετε κουάρκ στο σπίτι, ελέγξτε την προμήθεια τσαγιού σας. Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν τανίνες, οι οποίες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον κνησμό. Απλώς μουλιάστε μια κομπρέσα στο χλιαρό τσάι και τοποθετήστε την στο δέρμα σας.
Επίσης ενδιαφέρον: 3 σπιτικές θεραπείες που βοηθούν στις αλλεργίες στον ήλιο >>
Αποτρέψτε την αλλεργία στον ήλιο όσο το δυνατόν καλύτερα: Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές
- Όπως αναφέρθηκε ήδη στην αρχή, η ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία (κρέμα, ρούχα UV) είναι το καλύτερο και το τέλος. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε πάντα τον καυτό μεσημεριανό ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ
- Η τακτική επανάληψη της κρέμας είναι υποχρεωτική λόγω εφίδρωσης και μπάνιου. Στη συνέχεια, φροντίστε το δέρμα του παιδιού σας με ενυδατικές λοσιόν και κρέμες.
- Για να αποφύγετε την αφυδάτωση και την ηλίαση, δώστε στο παιδί σας αρκετή ποσότητα για να πιει – το νερό είναι ιδανικός σβήσιμο της δίψας!
- Είναι επίσης λογικό να συνηθίζετε σταδιακά το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών στην υπεριώδη ακτινοβολία πριν πάνε διακοπές στη Μεσόγειο, για παράδειγμα.
Πηγές: