Έτσι η ασθένεια επηρεάζει τα νεφρά

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο διαβήτης επηρεάζει την υγεία σας

Δεδομένου ότι ο διαβήτης απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, φαρμακευτική αγωγή, υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα, η ασθένεια μπορεί επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πληγέντων και να γίνει σημαντικό βάρος.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Οφθαλμικές παθήσεις
  • Νευρική βλάβη
  • Προβλήματα στα πόδια
  • Δερματικές λοιμώξεις

Στη χειρότερη περίπτωση, αυτές οι επιπλοκές μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Σε άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανιστεί ξαφνική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έρχονται, που προκαλεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία). Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ζάλη, σύγχυση, αδυναμία, λιποθυμία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και απώλεια συνείδησης ή επιληπτικές κρίσεις.

Ο διαβήτης χωρίς θεραπεία ή ανεπαρκώς ελεγχόμενος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή κετοξέωση Έλα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα αρχίζει να διασπά το λίπος για ενέργεια και να παράγει κετόνες λόγω έλλειψης ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα μπορούν να αλλάξουν το pH του σώματος και να προκαλέσουν σοβαρή ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.

Επίσης ενδιαφέρον: Πρόληψη του διαβήτη: Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές >>

Διαβήτης: Έτσι επηρεάζει η ασθένεια τα νεφρά

Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα στο σώμα μας που είναι υπεύθυνα για την απέκκριση των αποβλήτων, τη ρύθμιση της ισορροπίας του νερού και της αρτηριακής πίεσης και την παραγωγή ορισμένων ορμονών.

Μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη είναι αυτή διαβητική νεφροπάθεια, γνωστή και ως διαβητική νεφρική νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, τα οποία με τη σειρά τους διαταράσσει τη λειτουργία των νεφρών και στη χειρότερη περίπτωση α χρόνια νεφρική ανεπάρκεια Αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να φιλτράρουν τα απόβλητα και το υπερβολικό υγρό από το αίμα. Τα άτομα με διαβήτη συχνά έχουν επίσης ένα υψηλή πίεση του αίματος. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τα νεφρά και να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα του διαβήτη μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές στα ούρα, όπως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και αυξάνει τον κίνδυνο Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τη ροή του αίματος στα νεφρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απέκκριση άχρηστων προϊόντων και αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών στα ούρα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πέτρες στα νεφρά αυξάνουν.

Επίσης ενδιαφέρον: Αυτές οι αιτίες οδηγούν σε διαβήτη τύπους 1 έως 4 >>

Διαβήτης: Πώς να προστατέψετε τα νεφρά σας

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει επομένως να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των νεφρών τους. Τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

1. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της βλάβης των νεφρών. Σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, η τήρηση του θεραπευτικού πλάνου και, εάν χρειάζεται, η προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.

2. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τα νεφρά. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή πίεση και να λαμβάνετε μέτρα για να τη διατηρείτε σε υγιές επίπεδο όταν είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, υγιεινής διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και διαχείρισης του στρες.

3. Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της νεφρικής λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, μειώστε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και επεξεργασμένων, καθώς και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

4. Ενυδάτωση: Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι σημαντική για την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας. Πίνετε αρκετό νερό, αλλά επίσης προσέξτε να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες υγρών για να μην επιβαρύνετε τα νεφρά.

5. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις: Ελέγχετε τακτικά τη νεφρική σας λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων ούρων και αίματος, για να ανιχνεύσετε έγκαιρα πιθανή βλάβη. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε το καλύτερο σχέδιο παρακολούθησης για τις ατομικές σας ανάγκες.

Επίσης ενδιαφέρον: Αυτές οι 7 τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *